FOLLOW US: facebook twitter

Γιάννης Αργυρόπουλος: Πυλώνας ανάπτυξης το τρίπτυχο «Κατάκολο-Πύργος-Τουρισμός»

Ημερομηνία: 23-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”30707″ img_size=”full”][vc_column_text]Προτάσεις και πρωτοβουλίες από τον Γιάννη Αργυρόπουλο, επικεφαλής της παράταξης «Όραμα Δημιουργίας»

Βασικό πυλώνα ανάπτυξης και οικονομικής ανόρθωσης ολόκληρου του Δήμου Πύργου, αποτελεί για την παράταξη «Όραμα Δημιουργίας» και τον επικεφαλής Γιάννη Αργυρόπουλο το τρίπτυχο «Κατάκολο- Πύργος- Τουρίστες» όπως επισήμανε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, υποστηρίζοντας ότι η επίτευξη του στόχου αυτού όχι μόνο θα μπορέσει να αυξήσει το εισόδημα των δημοτών αλλά θα δημιουργήσει και  νέες θέσεις εργασίας.

Παρουσία των μελών της παράταξης του κ.κ. Θ. Κόρδα και Γ. Αργυρόπουλο, τόνισε ότι η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να προσελκύσει τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια του Κατακόλου δεν θα πρέπει να γίνεται με αποσπασματικά μέτρα και χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο και σοβαρό προγραμματισμό, υπενθυμίζοντας ότι η παράταξη «Όραμα Δημιουργίας» έχει εγκαίρως καταθέσει ένα πλαίσιο συγκεκριμένων προτάσεων και πρωτοβουλιών τόσο για την έλευση τουριστών στην πόλη όσο και για την ανάδειξη του Κατακόλου σε πόλο έλξης και καθημερινό προορισμό επισκεπτών και τουριστών από την κρουαζιέρα.

Ο κ. Αργυρόπουλος ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να αποκτήσει εύκολη πρόσβαση για τους επισκέπτες και να οριοθετηθούν χώροι παρκινγκ για τα λεωφορεία, προτείνοντας μάλιστα την γενικότερη ανάπλαση της πλατείας Νικάκη και του περιβάλλοντα χώρου του Μουσείου. «Επίσης αξιοποίηση των άλλων χώρων της Δημοτικής Αγοράς που παραμένουν κενοί και ανεκμετάλλευτοι, με τη διοργάνωση μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων και θεματικών εκδηλώσεων.

Ωστόσο το Αρχαιολογικό Μουσείο δεν μπορεί από μόνο του να σηκώσει το βάρος της προσέλκυσης των τουριστών στον Πύργο. Η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για έργα ανάπλασης και αισθητικής αναβάθμισης  του ιστορικού κέντρου της πόλης είναι στη σωστή κατεύθυνση και μας βρίσκει σύμφωνους. Αναμένουμε να υποβάλλει για δημοπράτηση τις πρώτες προτάσεις της, τώρα που άνοιξε η πρώτη πρόσκληση της ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ (ΟΧΕ) από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αλλά και αυτό δεν αρκεί για να έρθουν τουρίστες στον Πύργο. Τόσο στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, όσο και με δημόσιες τοποθετήσεις μας τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε τονίσει ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το οικόπεδο του πρώην εργοστασίου Ξυστρή που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του δήμου μας και έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να συνορεύει με την σιδηροδρομική γραμμή «Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία».

Αυτό που θα κάναμε εμείς είναι: 1) Θα είχαμε επιδιώξει μια στενή συνεργασία με τις εταιρείες της κρουαζιέρας με σκοπό να γνωρίζουμε  το τι ενδιαφέρει τους τουρίστες  όταν κατεβαίνουν από το πλοίο. 2)Αφού είχαμε αυτά τα δεδομένα θα είχαμε αναθέσει σε ένα μελετητικό γραφείο να μας καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το τι θα μπορούσε να κατασκευαστεί στον συγκεκριμένο χώρο  που θα αποτελούσε σοβαρό κίνητρο για τους τουρίστες. 3) Θα αναζητούσαμε πόρους – δημόσιους ή ιδιωτικούς – για να επενδύσουν σε αυτό το χώρο που σήμερα παραμένει ημιτελής και κυρίως κινδυνεύει να εξελιχθεί σε στέκι περιθωριακών, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει κάποιο σχέδιο αξιοποίησης  του.

Μετά και την ειλημμένη απόφαση της ΓΑΙΟΣΕ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για ανάδειξη της σιδηροδρομικής γραμμής Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, όπως εκφράστηκε πρόσφατα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της κ. Αθανάσιο Σχίζα, θεωρούμε ότι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει: την έλευση των τουριστών με το τρενάκι  από το Κατάκολο στον Πύργο, την αποβίβαση τους μπροστά από το εργοστάσιο «Ξυστρή» που θα είναι επισκέψιμο και λειτουργικό και εν συνεχεία την προώθηση τους είτε ως πεζή, είτε με μικρά λεωφορεία του δήμου στο κέντρο της πόλης και στο αρχαιολογικό μουσείο είναι μια εφικτή μεσοπρόθεσμη πρόταση που για μια ακόμη φορά καταθέτουμε στο δημόσιο διάλογο».

Προορισμός το Κατάκολο

Ακολούθως ο κ. Αργυρόπουλος, επισήμανε ότι εξίσου σημαντική είναι και η ανάδειξη του Κατακόλου σε πόλο έλξης επισκεπτών από την Ηλεία και όλη τη Δυτική Ελλάδα. «Για εμάς είναι ανεπίτρεπτο και ταυτόχρονα εξωφρενικό με το που αναχωρούν τα κρουαζιερόπλοια από το λιμάνι, να βάζουν λουκέτο τα εμπορικά καταστήματα και το Κατάκολο ουσιαστικά να «νεκρώνει».

Δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει σε άλλο τουριστικό μέρος της χώρας. Προσωπικά θυμάμαι το Κατάκολο τις δεκαετίες 1980 και ’90 που έσφυζε τα βράδια από ζωή. Αν και τότε ουσιαστικά ήταν ένα ψαροχώρι, και όχι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά λιμάνια όπως είναι τώρα, κατακλυζόταν από κόσμο. Αυτό το Κατάκολο θέλουμε να δούμε και τώρα».

Με σωστό σχεδιασμό και κυρίως πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, όπως υποστήριξε ο κ. Αργυρόπουλος, μπορούν να ξεπεραστούν αγκυλώσεις και κατεστημένα του παρελθόντος. «1) Απαιτείται η άμεση δημοπράτηση των έργων στη χερσαία ζώνη που θα αλλάξουν την αισθητική εικόνα του λιμανιού και το καταστήσουν σύγχρονο και λειτουργικό. 2) Είμαστε σαφέστατα υπέρ και στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για τη διοργάνωση έκθεσης και άλλων εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Είναι εύλογο ότι πρωτοβουλίες τέτοιου χαρακτήρα κάνουν το λιμάνι μας εξωστρεφές και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να έρθει ξένος κόσμος στο Κατάκολο. 3)Ο κεντρικός δρόμος του Κατακόλου από το ύψος του παλαιού ξενοδοχείου «Δελφίνι» να μετατρέπεται σε πεζόδρομο, και να απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων από το απόγευμα και μετά. Ταυτόχρονα τα καταστήματα θα είναι ανοικτά, όπως συμβαίνει σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Η κυκλοφορία οχημάτων για έκτακτες ανάγκες ή για όσους θέλουν να κατευθυνθούν προς το βουνό θα γίνεται από τον δρόμο που ξεκινά από το ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος θα πρέπει να βελτιωθεί και να γίνει λειτουργικός. 4)Ανακατασκευή και βελτίωση των μονοπατιών που ξεκινούν από το χωριό και καταλήγουν στο βουνό του Κατάκολου. Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα είναι απαράδεκτη».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι μακροπρόθεσμος στόχος είναι η έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή της μαρίνας όπως προβλέπεται στο μάστερ- πλαν, επισημαίνοντας όμως ότι τον στόχο αυτό θα κληθεί να υλοποιήσει η επόμενη δημοτική αρχή. «Θέλω να πιστεύω ότι ο λαός του Πύργου θα μας δώσει το δικαίωμα να είμαστε εμείς!».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia