FOLLOW US: facebook twitter

Βιομηχανική ντομάτα: Με βαριά καρδιά το τέλος της σεζόν

Ημερομηνία: 30-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Αγροτικά, Νέα

Με μειωμένες εισκομίσεις βιομηχανικής ντομάτας, ακόμα και της τάξης του 35% σε σύγκριση με τους στόχους για τη σεζόν, εκτιμά η μεταποίηση ότι θα κλείσει η φετινή καμπάνια που ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, διάχυτος είναι ο προβληματισμός μεταξύ των παραγωγών για το πώς θα κινηθούν τον επόμενο χρόνο καλλιεργητικά.

Στις 10 Σεπτέμβρη ολοκληρώνονται οι παραλαβές

Για μικρότερες ποσότητες και ποιοτικά προβλήματα που αυξάνουν το κόστος και για τους παραγωγούς και για τα εργοστάσια κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας στην Ηλεία.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Κύκνος, Γιώργο Μανουσάκη, η εταιρεία, με την ολοκλήρωση της καμπάνιας στις 7 Σεπτεμβρίου, θα έχει παραλάβει 35% λιγότερες ποσότητες από τον αρχικό στόχο των 55.000 τόνων. «Η ποιότητα είναι σαφώς μειωμένη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ανεβαίνει το κόστος και για τους παραγωγούς και για τη βιομηχανία, προκειμένου να γίνει καλύτερη διαλογή», είπε χαρακτηριστικά, με τα brix, όπως ανέφερε, ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με πέρσι.

Στους 29.000 τόνους, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 43.000 τόνους θα φτάσουν τελικά οι εισκομίσεις για το εργοστάσιο της Unilever στη Γαστούνη, σύμφωνα με τη διευθύντρια του εργοστασίου, Στέλλα Γεωργανά. Η μονάδα θα κλείσει στις 10 Σεπτεμβρίου. «Έχουμε να πάρουμε ακόμα 5.000-6.000 τόνους. Υπάρχει όψιμη ντομάτα που έρχεται σιγά-σιγά και πρέπει να την παραλάβουμε», τόνισε. Το πρόβλημα στην ποιότητα εντοπίζεται στο γεγονός ότι η ντομάτα έχει πολλή ψίχα αντί για χυμό, εξαιτίας των βροχών, που δεν επέτρεψαν να μπουν στα χωράφια οι παραγωγοί για ένα εικοσαήμερο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εφαρμογές λιπασμάτων. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουμε το 9% της ντομάτας κατά την επεξεργασία, όταν συνήθως το ποσοστό αυτό είναι 3%», σημείωσε. Σε ό,τι αφορά τα brix, αυτά κινούνται κατά μέσο όρο στα 4,67-4,68 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 4,73 brix προηγούμενων ετών.

Συνολικά, οι ποσότητες που θα έχει συγκομίσει όλη τη σεζόν η Ηλεία θα φτάσουν τους 60.000-65.000 τόνους, μειωμένοι κατά 30%-40% σε σχέση με πέρσι, με τις μεγαλύτερες απώλειες να εντοπίζονται στις πρώιμες και στις μεσοπρώιμες φυτεύσεις. Χαρακτηριστικά, η Ομάδα Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας Αμαλιάδας, από τους 33.000 τόνους που έχει συμβάσεις, μέχρι τώρα έχει μαζέψει 15.000 τόνους και, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Χρήστο Βαλλιανάτο, θα φτάσει το πολύ τους 20.000 τόνους μέχρι το τέλος της καμπάνιας.

Ως θετική εξέλιξη καταγράφεται το γεγονός ότι οι εταιρείες έχουν δεσμευτεί ότι θα πληρώσουν μετρητοίς. «Αυτό είναι κάτι που το είχαμε ξεχάσει εντελώς τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή, οι παραγωγοί πληρώνονταν Ιανουάριο, Φεβρουάριο, ακόμα και Απρίλιο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος