FOLLOW US: facebook twitter

«Βασίλισσα» των γλυκών η καρυδόπιτα: Η 1η Γιορτή του Γλυκού στη Γαστούνη το Σάββατο 6 Οκτωβρίου με διαπολιτισμικό χαρακτήρα

Ημερομηνία: 05-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”72648″ img_size=”full”][vc_column_text]Το  Κέντρο Νεότητας Αθλητισμού και Πολιτισμού – «Κ.Ν.Α.Π. ΕΡΜΗΣ» και το Κέντρο Οργάνωσης και Υποδοχής Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, C.O.P.A.E ILIS  με έδρα τη Γαστούνη, με την υποστήριξη του Ν.Π. Πολιτισμού- Αθλητισμού – Περιβάλλοντος του  Δήμου Πηνειού, ενώνουν το μεράκι, την γνώση και το δημιουργικό τους πνεύμα και διοργανώνουν την 1η Γιορτή του Γλυκού αύριο Σάββατο  6 Οκτωβρίου στις 6,30 το απόγευμα στην Γαστούνη, με θέμα την ‘’Καρυδόπιτα’’.

Μια γιορτή μεγάλης πολιτισμικής, γαστρονομικής αλλά και ψυχαγωγικής σημασίας καθώς την σκυτάλη της συνδιοργάνωσης παίρνουν το ζαχαροπλαστείο ‘’Νίκας’’ και τα αρτοζαχαροπλαστεία ‘’Μπίρμπας’’ και  ‘’Το Στάχυ’’. Τον διαπολιτισμικό χαρακτήρα της γιορτής ενισχύουν με την συμμετοχή τους: ο Γάλλος καθηγητής ζαχαροπλαστικής και chef pâtissier et chocolatier κ. Valery SABLON, από το ΙΕΚ CFA de la GIRONDE της περιοχής Νέας Ακουϊτανίας, οι μαθητές ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ CFA IFAC DE GUIPAVAS από τη Βρέστη της Γαλλίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘’Το Γαϊτανάκι’’, ο Χορευτικός Όμιλος Γαστούνης ‘’Τερψιχόρη’’ και δύο μέλη του γαλλικού συλλόγου ’’Kaliphilos’’, για το θέαμα που θα παρουσιάσουν.

Στόχος της εκδήλωσης αυτής είναι να καθιερωθεί η διοργάνωσή της και να γίνει θεσμός για την πόλη της Γαστούνης, ως ένα μέσο ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας σε μία συλλογική δράση, αλλά και ως αφορμή ομαλής ένταξης των προσφύγων στην κοινωνία μας. Να λειτουργήσει, δηλαδή,  η ζαχαροπλαστική , ως ένα εργαλείο ανταλλαγής όχι μόνο επαγγελματικών πρακτικών αλλά και διαπροσωπικών και πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ ντόπιων και προσφύγων.

Σύριες γυναίκες και Γάλλοι ζαχαροπλάστες μαζί στην κουζίνα

Ενδεικτικής σημασίας για τους στόχους και σκοπούς της παραπάνω εκδήλωσης, είναι η δημιουργία Εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής χθες στη Γαστούνη, με την συμμετοχή ομάδας Σύριων γυναικών και Γάλλων ζαχαροπλαστών, οι οποίοι εξήγησαν και εκτέλεσαν συνταγές από τον τόπο τους και αντάλλαξαν πρακτικές και τεχνογνωσία. Στο Εργαστήρι αυτό, παρευρέθηκαν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης καθώς και ο  πρόεδρος Ν.Π. Πολιτισμού- Αθλητισμού- Περιβάλλοντος του  Δήμου Πηνειού, Κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος. Τέλος, την δράση υποστήριξε ο συντονιστής της Δομής Φιλοξενίας Μυρσίνης, κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος.

Η Λεϊλά Κλάδη εκ των εμπνευστών της δράσης  τόνισε πως «…πριν από 4-5 χρόνια έχοντας υποδεχθεί μαθητές από γαλλικά σχολεία στο νομό και στη Γαστούνη ο σεφ ζαχαροπλαστικής Βαλερί Σαμπλόν, είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα πολιτιστικό event στη Γαστούνη. Αργήσαμε να το ολοκληρώσουμε αλλά έπρεπε η ιδέα να ωριμάσει, ώστε να μπορέσουμε το Σάββατο να λάβει μέρος αυτό το υπέροχο κίνημα. Πρόκειται για τη συμμετοχή τριών ζαχαροπλαστών, Νίκας, Μπίρμπας και Στάχυ, σε συνεργασία με το δήμο Πηνειού και του ΝΠΔΔ και του κ. Βασιλόπουλου, χωρίς τη βοήθεια του οποίου δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει τίποτα». Η κα Κλάδη συμπλήρωσε πως θα υπάρξει μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης συμμετοχή γυναικών από τη Συρία, από το Κέντρο Φιλοξενίας Μυρσίνης, όπου θα ανταλλάξουν δικές τους συνταγές με άλλες γαλλικές, σε μια γλυκιά πολιτιστική ανταλλαγή.

Ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ δήμου Πηνειού Δημήτρης Βασιλόπουλος κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή τη γλυκιά εκδήλωση. «Εκ μέρους της δημοτικής αρχής, θέλω να συγχαρώ για ακόμα μία φορά την Λέιλα Κλάδη, που κάνει πολύ όμορφα πράγματα και είναι η μόνη που μας φέρνει ξένο κόσμο στον τόπο μας. Επίσης, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους επαγγελματίες που βοηθούν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Μια πολυπολιτισμική δράση, ένα πάντρεμα Ελλάδας, Γαλλίας και Συρίας. Μόνο τέτοιες εκδηλώσεις μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα του τόπου και να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Είναι μία εκδήλωση πολιτισμού και ανταλλαγής πολιτισμών» σχολίασε.

Τέλος ο εθελοντής στην ΚΝΑΠ Ερμής  Νώντας Κλάδης, τόνισε πως «… θα χρησιμοποιήσουμε τη ζαχαροπλαστική σαν ένα εργαλείο κοινωνικοποίησης των προσφύγων στο LM VILLAGE, αλλά και για να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη πως έχουμε περισσότερα κοινά με τους πρόσφυγες από όσα νομίζουμε. Οι κουλτούρες μας ενώνουν. Να αναπτύξουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα των προσφύγων προς τα έξω, ώστε να προσαρμοστούν πιο ομαλά στην κοινωνία μας» κατέληξε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot