Α. Σαλπέας: «Το σύνθημα μας μάρανε!»
Τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ μειδιώντας την αντιπαράθεση τοπικών, εντός ή εκτός εισαγωγικών παραγόντων, για το θέμα του συνθήματος της εκστρατείας Τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Go West, Go Olympia, Go?
Βέβαια εάν στείλεις ένα Λονδρέζο σε West κατεύθυνση, μάλλον θα βρεθεί στην Καλιφόρνια παρά στην ΠΑΤΡΑ, εάν στείλεις ένα Παριζιάνο σε Olympia κατεύθυνση θα πάει στο καλύτερο Music hall της Ευρώπης και όχι στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι το λιγότερο.
Διευκρινίζω ότι με τον κ. Περιφερειάρχη και στελέχη της Περιφέρειας ή έχω κόψει καλημέρες ή δύσκολα τις λέω, διότι τους θεωρώ εξίσου, με την Δημοτική αρχή του Πύργου και τον ΦΟΔΣΑ, υπεύθυνους για την αθλιότητα που επικράτησε και επικρατεί στο θέμα των σκουπιδιών στην Πόλη μου.
Όμως η έννοια του δικαίου που μου στάλαξαν μέσα μου όσο μεγάλωνα, κάποιοι σημαντικοί άνθρωποι που η ζωή μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω, δεν μου επιτρέπουν να μην πάρω θέση στο θέμα και βέβαια όχι υπέρ των τοπικών κραυγών και ψιθύρων.
Είχα αναδείξει το θέμα πάλι πριν 3 χρόνια με σημείωμα μου και τίτλο «Πάτρα ή Τρίπολη, το δίλημμα είναι πλαστό», άρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι συγκυριακά τάσσομαι τώρα υπέρ κάποιας άποψης.
Το θέμα λοιπόν είναι το σύνθημα;
Όλα τα άλλα τα έχουμε και φτάσαμε να ζητάμε απόσχιση και μετακόμιση στον Τατούλη., λόγω συνθήματος.
Τι έχουμε η μάλλον δεν έχουμε;
Έχουμε σχέδιο Ανάπτυξης του Νομού έστω και ως master plan; ΟΧΙ
Τα τελευταία 30 χρόνια δεν υπάρχει επίσημα τίποτα ,ανεπίσημα υπήρξαν και έγιναν, ότι έφερναν ψήφους στους τοπικούς διαχειριστές η ψηφοκουβαλητές της εξουσίας
Έχουμε ενσωματωμένο σχέδιο Τουριστικής ανάπτυξης του Νομού στο ανύπαρκτο γενικό αναπτυξιακό master plan; ΟΧΙ
Έχουμε έστω ένα «χαραγμένο δρόμο» Τουριστικής Ανάπτυξης του Νομού; ΟΧΙ
Τι ζητάμε λοιπόν;
Να βάλουμε ένα σύνθημα «Go Olympia» χωρίς καμία σχεδιασμένη υποστήριξη;
Φτώχεια επάρκειας, φτώχεια σχεδιασμού, ανυπαρξία οράματος.
Εν συντομία λοιπόν θα υπενθυμίσω όσα γράφουμε από το 2007.
Τι μας λείπει;
Μας λείπει ένα συνολικό μακροπρόθεσμο σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης που θα είχε:
- Ευρωπαϊκά κονδύλια προστασίας των ακτών, αφού πουλάμε θάλασσα. Οι ακτές μπαίνουν στην ξηρά, η Ευρώπη δίνει παντού χρήματα για προστασία των ακτών και εμείς καθεύδουμε.
Το ΚΑΤΑΚΟΛΟ δεν κινδυνεύει από τα Πετρέλαια, όπως κάποιοι άσχετοι ανακάλυψαν τελευταία, αλλά από την επιθετικότητα του υγρού στοιχείου στις ανυπεράσπιστες ακτές του Βουνού, που θα θυμίσουν σύντομα ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ και το βουνό θα καταρρεύσει.
Το ΚΟΤΥΧΙ των ευαίσθητων θα γίνει θάλασσα και τότε να δούμε εάν θα βρούμε ποιος τα έκανε θάλασσα.
Στο Γιαννιτσοχώρι κατεβάζουν ογκόλιθους από τα βουνά για να προστατέψουν τις ακτές ενώ θα μπορούσαν με χρήματα της Ε.Ενωσης να φτιάξουν πρότυπα έργα προστασίας τους.
- Διαμόρφωση όρων Οικισμού από τον Άγιο Ηλία έως το βουνό του Κατακόλου, ώστε να προσελκύσουμε εγκαταστάσεις εξοχικών από υψηλών εισοδημάτων επενδυτές (το παράδειγμα στην Ερμιονίδα, στο Κάπρι και στην Ίμπιζα δεν μας φώτισε ποτέ).
Αντί αυτού το έχουμε γυρίσει στο νόμιμο η παράνομο REAL ESTATE, και γενικότερο μπάχαλο ψηφοθηρικής οσμής και αποστολής.
- Μας λείπει ένα σχέδιο αύξησης των διανυκτερεύσεων στην Αρχαία Ολυμπία. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να «βγάλουμε» με έναν δρόμο της προκοπής την Αρχαία Ολυμπία στη θάλασσα, ώστε να μπορεί ο Τουρίστας να συνδυάζει την επίσκεψη με ολιγοήμερες διακοπές .
Σε αντίθετη περίπτωση η Αρχ. Ολυμπία θα εξελιχτεί σε Επικούρειο Απόλλωνα στα σίγουρα!
- Μας λείπει η αναβάθμιση λειτουργίας του Αεροδρομίου του Επιταλίου με πτήσεις τσάρτερ από όπου ο Τουρίστας θα ξεκινά την περιοδεία του στην Ελλάδα.
Η αναβάθμιση του αεροδρομίου Επιταλίου σε συνδυασμό με ένα χρηματό- δημοπρατήριο Αγροτικών προϊόντων και ένα εργαστήριο ποιοτικής τους ανάλυσης τους , θα ανέβαζε κατακόρυφα το εισόδημα των αγροτών, αφού η ντομάτα από το Γιαννιτσοχώρι θα έφτανε το ίδιο βράδυ στην αγορά του Μονάχου (βλέπε Ιεράπετρα)
- 5. Μας λείπει ένα σχέδιο Αγροτουριστικής ανάπτυξης πεδινού και ορεινού όγκου Από το 2007, γράψαμε, ότι εάν θέλουμε αγροτουρισμό χρειάζεται να επιδοτήσουμε συνέργειες όμορων ιδιοκτησιών, ώστε να δημιουργηθούν εκτάσεις ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός σύγχρονου τουριστικού αγροκτήματος.
Για την πρόταση μας αυτή μας συνεχάρη τότε το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την λοιδορούσαν οι εδώ μεγαλοφυείς αναπτυξιολόγοι της Περιοχής.
- Μας λείπει ένας Ηλειακός Πολιτιστικός Οργανισμός, ικανός να αναβαθμίσει την ποιότητα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και ει δυνατόν να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα ένα πολιτιστικό Τουρισμό, συντονίζοντας το ντόπιο δυναμικό και εμπλουτίζοντας το με Διεθνείς επαφές.
Αντ’αυτού δαπανώνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, τα οποία γεμίζουν τις τσέπες κάποιων και εδώ δεν μένει τίποτα.
Μήπως μπορεί κάποιος να μας πει τι έμεινε για τον τόπο από τις παράπλευρες εκδηλώσεις της τελετής Αφής και εάν αυτό το κάτι άξιζε την δαπάνη του;
- Μας λείπουν υποδομές δευτερογενούς τομέα, που θα ανέβαζαν ποιοτικά και ποσοτικά τον Επαγγελματικό Τουρισμό. Ένας επισκέπτης του Νομού που έρχεται για επαγγελματικούς λόγους καταναλώνει τουλάχιστον 3 φορές παραπάνω χρήματα από τον Τουρίστα με το βραχιολάκι παντός τύπου.
- Μας λείπει ένας «χάρτης» ανάπτυξης Ιαματικού τουρισμού στις πολλές και όχι μόνο δυο Ιαματικές Πηγές του Νομού.
Η Ζαχάρω θα μπορούσε από χρόνια, σε ενιαίο αστικό ιστό με τον Καϊάφα, να αποτελεί Λουτρόπολη 12 μήνης λειτουργίας με αρκετά SPA γύρω από τον ΛΑΠΙΘΑ [αναβλύζουν σε πολλά σημεία ίδιας ποιότητας νερά].
Αντί αυτού κάθε χρόνο, δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουν τα Λουτρά και κάθε 5ετία γίνονται Μελέτες ανάπτυξης.
Χρειάζονται μελέτες για να δεις τι έκαναν οι Ιταλοί στο ΚΟΜΟ, οι Γάλλοι στο ΕΒΙΑΝ, οι Ελβετοί σε τόσες Λίμνες τους, ή οι Αμερικανοί;
Είναι γεγονός ότι έχουμε αποδειχτεί οι χειρότεροι διαχειριστές της τεράστιας Ιστορικής, Φυσικό-Γεωγραφικής, Περιβαλλοντικής και Γεωπολιτικής Κληρονομιάς μας.
Είναι επίσης γεγονός ότι έχουμε αναβαθμίσει σε ουσία Ανάπτυξης συνθήματα χωρίς τεκμηρίωση. Π.χ Κορυφαίο BRAND NAME η Αρχ. Ολυμπία.
Κούνια που μας κούναγε !
[Η Σαντορίνη,το Las Vegas και τόσα άλλα τι είναι;]
Έχουν μπερδέψει ,αυτοί που καλοπληρώνονται για να μας αναπτύξουν η αυτοί που διεκδικούν την καρέκλα τους, το BRAND NAME με την ιστορικότητα, ενώ ταυτίζεται με την εγγυημένη ποιότητα του προϊόντος που προσφέρει , και συνδυάζεται πάντα με ένα ανάλογο TRADEMARK.
Είναι η Αρχ.Ολυμπία BRAND NAME υψηλής ποιότητας Τουρισμού;
Είναι η Αρχ. Ολυμπία TRADEMARK στα πλαίσια ενός MARKET PLACE, αφού ποτέ δεν φρόντισαν να κατοχυρώσουν το όνομα της και έφτασε να αποτελεί σήμα και σε κακής ποιότητας εσώρουχα που παράγονται στην ΚΙΝΑ;
Όλα τα παραπάνω, εν συντομία, αποδεικνύουν ότι είναι άνθρακες ο θησαυρός και πομφόλυγες οι συγκρούσεις.
Ας σοβαρευτούμε και ας ασχοληθούμε με ένα ολοκληρωμένο και διαρκές σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης και ας μην δείχνουμε τόσο εμφανώς την ανεπάρκεια μας, αναδεικνύοντας ως μείζον θέμα, την Κρουαζιέρα, η οποία ήρθε τυχαίως εδώ και θα φύγει για λόγους συμφέροντος, όταν το αποφασίσουν οι ιθύνοντες της, χωρίς να μας ερωτήσει και χωρίς να νοιάζεται κανείς τους για την Αρχ.Ολυμπία η για τα μαγαζιά του ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ.
Επι του θέματος θα μπορούσα να γράψω πολλές σελίδες ,αλλά σέβομαι τον χώρο της εφημερίδας και επιπλέον δεν ειμαι και σίγουρος ότι αξίζει τον κόπο.
Ας σταματήσουν κάποτε οι παλαιό η νεοπαράγοντες να βλεπουν μπιζνες πισω από τις αποψεις τους και ας δουν καποτε και τον τόπο .
Εάν δεν μπορουν, λόγω έξις, ας τους κάνουμε στην άκρη.
Αρκετά κράτησε το πανηγύρι του πολιτικού ΒΑΡΑΓΚΑ χωρίς ορχήστρα, με μόνο κάποια «σολαρίσματα» για τις παρέες τους.
Αυτά προς το παρόν
ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ