FOLLOW US: facebook twitter

Α.Γ.Ε. Πύργου: Αναβίωση αγώνων πεντάθλου στην Αρχαία Μεσσήνη

Ημερομηνία: 30-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα

Μια εμπειρία ζωής που με όχημα τον αθλητισμό ενώνει την αρχαία μας ιστορία με το σήμερα, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι αθλητές –τριες του τμήματος στίβου της Α.Γ.Ε. Πύργου, που βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου 20 Μαΐου στο Στάδιο και Γυμνάσιο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Ιστορία, παρόν και μέλλον, ανθρώπων και φύσης έργα, αθλητισμός και πολιτισμός συναντήθηκαν με την παιδική ζωντάνια στην λαμπρή εκδήλωση αναβίωσης του αρχαίου πεντάθλου. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου-Π.Ε. Μεσσηνίας συνδιοργάνωσε τους ανωτέρω αγώνες σε συνεργασία με το Δήμο Μεσσήνης Πελοποννήσου και τον σύλλογο « Ολυμπιάδα  Καλαμάτας » υπό την Αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΣΕΓΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στους Αγώνες  συμμετείχαν πάνω από 300 νεαροί αθλητές της Περιφέρειας Πελοποννήσου ηλικίας 6 έως 12 ετών. Η Α.Γ.Ε. Πύργου προσκλήθηκε από το Σ.Ε.Γ.Α.Σ  Πελοποννήσου και έλαβε μέρος με τις το τμήμα των ακαδημιών με 30 αθλητές-τριες.   Η εκδήλωση αναβίωσης του αρχαίου πένταθλου στο Στάδιο και Γυμνάσιο της αρχαίας Μεσσήνης ζωντάνεψε εκ νέου  μια μικρή Ολυμπιάδα, με τη συμμετοχή μικρών μαθητών από 10 σωματεία της Πελοποννήσου.

Οι μικροί αθλητές πριν την είσοδο στο στάδιο ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς  χώρους και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μία από τις πιο σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλη της αρχαιότητας.

Το ξεχωριστό αυτό πρωινό, εμπνευσμένο από το  αθάνατο αρχαιοελληνικό  πνεύμα, σήμανε το εναρκτήριο σάλπισμα  με την παρέλαση περιμετρικά του σταδίου των νεαρών αθλητών υπό το ρυθμό του τυμπάνου και την καθοδήγηση των ιερειών.

Η εναρκτήρια τελετή προσέδιδε στο χώρο αλλά και στην περίσταση  μια μοναδική μεγαλοπρέπεια  με τις επιβλητικές κιονοστοιχίες, το εντυπωσιακό ηρώο και τις άριστα διατηρημένες κερκίδες που φιλοξένησαν πλήθος επισκεπτών.

Το τελετουργικό περιλάμβανε στη συνέχεια την παράταξη των αγωνιζομένων ως εκπροσώπων της πόλης τους, την ανάγνωση όρκου του αθλητή και του κριτή.

Το αγωνιστικό μέρος

Κατόπιν   σύντομων  χαιρετισμών των  επίσημων φορέων ακολούθησε η έναρξη του αγωνιστικού μέρους –  με την κυκλική συμμετοχή όλων των αθλητών  – που περιελάμβανε περιμετρικά του εξωτερικού χώρου  τρέξιμο  187 μ. και εντός του σταδίου μήκος άνευ φοράς, ακοντισμό και δισκοβολία. Αθλητές της εθνικής ομάδας με την καθοδήγηση του προπονητή τους αναβίωσαν το αγώνισμα της πάλης εντός της αρχαίας παλαίστρας προκαλώντας τον ενθουσιασμό του παρευρισκόμενου πλήθους.

Η αυλαία έπεσε με την τελετή των απονομών καθώς ακολούθησαν οι βραβεύσεις των μικρών αθλητών με κότινους (στεφάνια από κλαδί αγριελιάς) και αναμνηστικά διπλώματα.

Χρειάζεται εδώ να θυμίσουμε ότι το Πένταθλον (ή πένταθλο) ήταν ένα αγώνισμα των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων, καθώς και άλλων Πανελλήνιων αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα που διεξαγόταν σε μία ημέρα με την εξής σειρά: άλμα εις μήκος, ακοντισμός, δισκοβολία, στάδιον και πάλη. Η παράδοση αναφέρει ότι πρώτος ο Ιάσων δημιούργησε το πένταθλο, την ένωση δηλαδή πέντε διαφορετικών αγωνισμάτων προς τιμήν του φίλου του Παλέα.

Οι μικροί αθλητές  της Α.Γ.Ε. Πύργου επέστρεψαν αποκομίζοντας άριστες εντυπώσεις και πλούσιες εμπειρίες. Η βιωματική προβολή των αρχαίων αθλητικών αξιών απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι ο αθλητισμός είναι άρρηκτα δεμένος με την ιστορία και τον πολιτισμό και αποτελεί το πιο δυναμικό μέσο για την καλλιέργεια, ιδιαίτερα στα παιδιά, των αρχέγονων ιδανικών της φιλίας, του συναγωνισμού και του « ευ αγωνίζεσθαι».

Τέτοιου είδους αθλητικές εκδηλώσεις αναδεικνύουν πανηγυρικά τα οφέλη του κλασικού αθλητισμού μέσα από ένα παιδευτικό ταξίδι που ξεκινάει από τα βάθη της αρχαίας ιστορικής μας παράδοσης και καταλήγει στο σήμερα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot