FOLLOW US: facebook twitter

Τα “Χαραλάμπεια” αφιερωμένα στους ξενιτεμένους-Το Σάββατο η κορυφαία εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου

Ημερομηνία: 02-02-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51167″ img_size=”full”][vc_column_text]Με μια πλούσια παράσταση, αφιερωμένη στους ξενιτεμένους, το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου, πραγματοποιεί την κορυφαία εκδήλωση της χρονιάς, τα «Χαραλάμπεια 2018» το Σάββατο στις 7 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας.

Μια εκδήλωση θεσμός που γιορτάζεται κάθε χρόνο τιμώντας τον Πολιούχο Άγιο Χαράλαμπο και την πόλη, που φετινό τίτλο έχει «Μισεύω και τα μάτια μου δακρύζουν λυπημένα…».

Η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων κ. Τούλα Καλαμπόκα, αναφέρθηκε χθες στη σπουδαία αυτή εκδήλωση, τονίζοντας ότι φιλοδοξούν η φετινή τους παράσταση να είναι ένα τραγούδι σεβασμού και αγάπης προς τους ξενιτεμένους, οι οποίοι κρατούν το χρυσό νήμα της παράδοση με τη μητέρα πατρίδα. «Επιχειρούμε ένα ταξίδι περιήγησης της ελληνικής μετανάστευσης με ζωντανή μουσική με χορούς και τραγούδια της ξενιτιάς, από αυτά της αναχώρησης και της επιστροφής, από περιοχές της πατρίδας μας που έδωσαν πολλά και εκλεκτά παιδιά τους στα έρημα, τα ξένα και τα μακρινά. Και για αυτά η λαϊκή μας μούσα τραγουδά «ο μισεμός είναι καημός, το κατευόδιο ζάλη και το καλωσορίσατε είναι χαρά μεγάλη». Η παράσταση πραγματοποιείται το Σάββατο στις 7 το απόγευμα, γίνεται με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της ΠΕ Ηλείας στο συνεδριακό κέντρο της και συμμετέχει το αδελφό Λύκειο που είναι προσκεκλημένος μας, της Πάτρας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους».

Η Γενική Γραμματέας του ΛΕΠ κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου, μίλησε για το πρόγραμμα της εκδήλωσης, τονίζοντας ότι το θέμα που επέλεξαν για φέτος είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη χώρα μας από τα πολύ παλιότερα χρόνια και δυστυχώς ως τις μέρες μας. «Μισεύω και τα μάτια μου δακρύζουν λυπημένα… Ο μισεμός ο πόνος της ξενιτιάς, η πίκρα της που στιγματίζει και αυτούς που φεύγουν και αυτούς που μένουν, αποτυπώθηκαν στο κύριο μέσο του λαϊκού μας πολιτισμού, το τραγούδι. Τέτοια τραγούδια και χορούς απ’ όλες σχεδόν τις περιοχές της πατρίδας μας θα περιλαμβάνει η φετινή μας παράσταση. Στη παράσταση θα συμμετάσχει το Λύκειο Ελληνίδων της Πάτρας που θα χορέψει χορούς της Θράκης και της Θεσσαλίας ενώ το Λύκειο των Ελληνίδων του Πύργου θα παρουσιάσει χορούς της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Καππαδοκίας, των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων της Πελοποννήσου.

Η Μικτή Χορωδία του Λυκείων των Ελληνίδων με διεύθυνση της κ. Κωστούλας Σακκά Κυρίτση, θα ανοίξει την παράσταση με τραγούδια παραδοσιακά και έντεχνα, αφιερωμένα στην ξενιτιά. Ο εξαιρετικός διδάσκαλος του ΛΕΠ Κώστας Τζανέτος έχει επιμεληθεί την παράσταση μαζί με τους δασκάλους Νίκο Χρυσανθόπουλο και Ανδρέα Μικελόπουλο. Η ορχήστρα αποτελείται από τους Φώτη Τζανέτου στο κλαρίνο, Ελένη Παπαπροκοπίου στο Λαούτο, Γιάννη Οικονόμου στο Βιολι, Γιώργο Τζανέτο στα κρουστά, Γιώργο Καφετζή στο Μπουζούκι, Κώστα Μπαφατάκη στην κιθάρα. Τραγουδουν Ελένη Παπαπροκοπίου, Ρούλη Μαλλιοπούλου, Κωνσταντίνος Τζανέτος, Κανέλα Πολιτοπούλου, ο Τζίμης Ηλείας, Γιώργος Καφετζής και Κώστας Μπαφατάκης.

Το Λύκειο Ελληνίδων με ένα σύνολο πλούσιων παραδοσιακών φορεσιών που επιμελήθηκε η έφορος της ιματιοθήκης Διονυσία Λιαβή και η έφορος χορού Ελένη Κόλλια, θα προσπαθήσει να κάνει μια ξεχωριστή παρουσία που θα γυρίσει τις μνήμες σε παλιότερες εποχές αλλά και πιο κοντινές».

Και αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι

Η κ. Παρασκευοπούλου, πρόσθεσε ακόμα, ότι στο τέλος της παράστασης θα γίνει και ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι που τα χρόνια του 50 και 60 κυρίως συνδέθηκε με τον ξεριζωμό τόσων ελλήνων στην Ευρώπη, την Αμερική και τη μακρινή Αυστραλία. «Θα είναι μεγάλη μας χαρά και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά όλους για την παρουσία σας, τους γονείς των μαθητών, τα μέλη και τους φίλους του ΛΕΠ τους συμπολίτες μας που πιστεύουμε ότι για άλλη μια φορά θα μας ακολουθήσουν και θα στηρίξουν το έργο μας για τη διάσωση και τη διάδοση του λαϊκού μας πολιτισμού».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot