Αυτοπεποίθηση και πώς να την αναπτύξετε!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”60112″ img_size=”full”][vc_column_text]Η αυτοπεποίθηση είναι μια στάση που μας επιτρέπει να έχουμε θετικές και ρεαλιστικές απόψεις ή πεποιθήσεις για τον εαυτό μας και τις καταστάσεις στις οποίες εμπλεκόμαστε. Τα άτομα που έχουν αυτοπεποίθηση εμπιστεύονται τις ικανότητές τους, έχουν την πίστη ότι μπορούν να θέσουν στόχους και να τους εκπληρώσουν και έχουν μια αίσθηση ελέγχου της ζωής τους. Ακόμα και αν κάποιες από τις προσδοκίες τους δεν ικανοποιηθούν, συνεχίζουν να είναι θετικοί και να αποδέχονται τον εαυτό τους με τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του.
Το πώς αξιολογούμε τον εαυτό μας, το πώς συνάπτουμε και διατηρούμε σχέσεις, το πώς αποδίδουμε στη δουλειά ή στο σχολείο, πηγάζει από την εικόνα που φτιάχνουμε για εμάς και από το πόσο εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας.
Τα άτομα χωρίς αυτοπεποίθηση βασίζονται κατά πολύ ή εξολοκλήρου στην αποδοχή από τους άλλους ώστε αν αισθανθούν καλά με τον εαυτό τους. Αποφεύγουν να παίρνουν ρίσκα επειδή φοβούνται την αποτυχία και γενικώς δεν αναμένουν ότι μπορούν να επιτύχουν. Απογοητεύονται εύκολα και πολλές καταστάσεις στη ζωή τους καταλήγουν να είναι στρεσογόνες.
Η ρεαλιστική αναγνώριση και κατανόηση των ικανοτήτων και αδυναμιών μας, βοηθά στο να απολαμβάνουμε και να αξιοποιούμε τις ικανότητές μας αλλά και να συνειδητοποιούμε τις αδυναμίες μας και να τις δουλεύουμε ώστε να βελτιωνόμαστε ως προσωπικότητες.
Δε χρειάζεται να είμαστε ικανοί σε όλους τους τομείς της ζωής μας για να έχουμε μια υγιή αυτοεικόνα. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να είναι πολύ καλός στη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων ενώ να μην είναι καλός στη διαχείριση του άγχους του.
Στρατηγικές ανάπτυξης αυτοπεποίθησης
1. Δώστε έμφαση στις δυνάμεις σας.
Επαινέστε τον εαυτό σας για ό,τι και αν προσπαθείτε να επιτύχετε. Επικεντρωθείτε στο τι μπορείτε να κάνετε, επικροτείστε την προσπάθεια και μην επικεντρώνεστε αποκλειστικά στο αποτέλεσμα. Αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα όριά σας και τις αναπόφευκτες αδυναμίες σας. Να θυμάστε ότι δεν είστε οι μόνοι που έχετε αδυναμίες.
2. Μιλάτε θετικά στον εαυτό σας.
Αντικαταστήστε τις αρνητικές σκέψεις με εναλλακτικές θετικές σκέψεις. Αυτό σας εμψυχώνει, ενδυναμώνει και σίγουρα αποδυναμώνει την αρνητική σκέψη. Για παράδειγμα, όταν πιάνετε τον εαυτό σας να αναμένει τελειότητα, υπενθυμίστε του πως είναι καλύτερα να επιχειρείτε να κάνετε λιγότερα πράγματα για να μπορείτε να τα κάνετε και καλύτερα. Αυτό σας επιτρέπει να αποδεχθείτε τον εαυτό σας και παράλληλα να κυνηγήσετε την βελτίωση.
“Αποδέχομαι τον εαυτό μου όπως είμαι και τον σέβομαι”.
“Έχω ικανότητες άρα μπορώ να έχω και τον έλεγχο κάποιων καταστάσεων”.
3. Πάρτε ρίσκα.
Προσεγγίστε τις νέες εμπειρίες ως ευκαιρίες για να μάθετε κάτι παρά ως περιστάσεις νίκης ή ήττας. Αυτή η προσέγγιση ανοίγει νέους ορίζοντες ψυχικής ικανοποίησης και ενδυνάμωσης και βελτιώνει την αποδοχή του εαυτού. Αν δεν επιχειρείτε νέα πράγματα, δε δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ανακαλύψει περαιτέρω ικανότητες επομένως να εξελιχθεί.
4. Μάθετε να αξιολογείτε τον εαυτό σας μόνοι σας.
Αυτό αποτρέπει την αναστάτωση και δυσφορία που προκύπτει όταν βασίζεστε για την αξιολόγηση του εαυτού σας στις απόψεις των άλλων. Επικεντρωθείτε στο πώς εσείς αισθάνεστε για τη συμπεριφορά σας, την επαγγελματική/σχολική σας επίδοση, τις σχέσεις σας κτλ. Αυτό ενδυναμώνει την αίσθηση του εαυτού και σας αποτρέπει να παραχωρήσετε την προσωπική σας δύναμη στα χέρια των άλλων. ΕΣΕΙΣ γνωρίζετε τον εαυτό σας. ΕΣΕΙΣ είστε οι κυρίαρχοι του εαυτού σας και των ικανοτήτων σας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]