FOLLOW US: facebook twitter

Αρχ. Ολυμπία: Απελπισμένοι οι αγρότες στα παραποτάμια του Αλφειού

Ημερομηνία: 04-01-2017 | Συντάκτης:

 

portokalia-pagos-alfeios2

Την ίδια τύχη με τους παραγωγούς της απέναντι πλευράς στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, έχουν και οι αγρότες στα παραποτάμια χωριά του δήμου Αρχ. Ολυμπίας. Στην Κάμενα, τη Μουριά και το Λούβρο που παραδοσιακά είναι παραγωγές περιοχές πορτοκαλιών, τα συμπτώματα του παγετού είναι έντονα στις καλλιέργειες. Από τα Χριστούγεννα έως και προχθές ο παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί ήταν έντονος με θερμοκρασίες που άγγιξαν και τους -6οC σύμφωνα με τους αγρότες. Εκείνο που φοβούνται είναι πως αν έρθει και χιόνι σε συνδυασμό με παγετό, τότε θα είναι ανυπολόγιστη η καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο και θα χαθούν οι επόμενες χρονιές στην παραγωγή.

Όπως τόνισε μιλώντας στην Πρωινή ο πρόεδρος της Μουριάς Κώστας Χρονόπουλος, «τις τελευταίες δέκα ημέρες από τα Χριστούγεννα, έως και χθες (σ.σ. προχθές) ο παγετός ήταν κάθε πρωί ισχυρός. Μόνο σήμερα (σ.σ. χθες) υποχώρησε λίγο. Ακούμε όμως για χιονιά και ανησυχούμε. Αν χιονίσει και επικρατήσουν και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τότε θα καούν όλα τα δέντρα, δεν θα μας μείνει τίποτα» σχολίασε βλέποντας ορατό το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής των πορτοκαλεώνων στον κάμπο του Αλφειού. Συμπλήρωσε δε πως το 70% της παραγωγής αυτή την περίοδο παραμένει πάνω στα δέντρα χωρίς να έχει γίνει συγκομιδή, αφού οι έμποροι δεν έρχονται να παραλάβουν το προϊόν, προφανώς λόγω των καιρικών συνθηκών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Λούβρου, Αλέξης Κατσάνης έκανε λόγο για θερμοκρασίες στην περιοχή που άγγιξαν το -6οC. «Δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Η παραγωγή των πορτοκαλιών χάνεται. Από την άλλη περιμένουμε τον ΕΛΓΑ για εκτιμήσεις, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε αναγγελία στον οργανισμό, λόγω της αποχής των ανταποκριτών και στην περιοχή μας» σχολίασε, επισημαίνοντας πως αν ο καιρός φέρει και χιόνι… τότε τελείωσαν όλα για τους αγρότες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot