Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος: «Η Κύπρος βρίσκεται στις αγωνιστικές επάλξεις μέχρι το Νόστιμον Ήμαρ»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”49814″ img_size=”full”][vc_column_text]«Ως Εκκλησία τη Κύπρου βρισκόμαστε σε Εθνική εγρήγορση και στις αγωνιστικές επάλξεις και θα παραμείνουμε σε αυτές μέχρι το Νόστιμον Ήμαρ και την Ιθάκη μας την βάζουμε πολύ ψηλά. Λιγο πιο κάτω από το ανέφικτον, αλλά πολύ πιο πάνω από το εφικτόν. Ολόκληρος ο λαός μας, θα μείνει σε αυτές τις αγωνιστικές επάλξεις έως το τέλος».
Μήνυμα προς την Τουρκία ότι η ελεύθερη Κύπρος δεν θα ενδώσει στις προθέσεις της και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε εθνική εγρήγορση, έως ότου λυθεί το Κυπριακό ζήτημα, έστειλε χθες βράδυ από τον Πύργο, με μια βαθιά πολιτική και συγκινητική ομιλία, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος κατά την διάρκεια εκδήλωσης τιμής προς το πρόσωπό του από τον δήμο Πύργου. Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία διάβασε ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Μεσσαλάς, απονεμήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας του δήμου Πύργου και όπως τόνισε ο δήμαρχος κ. Γαβρίλης Λιατσής στην ομιλία του « σας απονέμουμε το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας ως αναγνώριση των αρετών Σας και ως επισφράγισμα της φιλίας, της αγάπης, της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των Πυργίων και των Κυπρίων.» Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Πύργου.
Η σεμνή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου σε ειδική συνεδρίαση του Σώματος, παρουσία πολλών κατοίκων της πόλης και εκπροσώπων της Εκκλησίας και βεβαίως παρουσία του Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού. Ο κ. Λιατσής στην ομιλία του τόνισε ότι οι σχέσεις Κυπρίων και Πυργιωτών αριθμούν πλέον των 65 χρόνων, από τότε που ήρθε στην πόλη ο Εθνάρχης Μακάριος το 1958 και μίλησε σε πλήθος κόσμου. «Η αγκαλιά του Πύργου ήταν πάντα ανοιχτή και ζεστή για τους Κυπρίους αδελφούς μας. Η πόλη μας ήταν η πρώτη που δήλωσε την αγάπη και την αλληλεγγύη της στις δραματικές εκείνες ημέρες της εισβολής. Υποδέχθηκε 151 παιδιά Κυπριωτόπουλα προσφέροντάς τους στοργή και φιλοξενία». Στην συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην θυσία των συμπατριωτών μας Κων/νου Παφιώλη, Ιωάννη Πολυζώη,
Θεόδωρου Ξένου και Ιωάννη Παπαδόπουλου και τόνισε ότι μετά την χθεσινή τιμητική εκδήλωση και από την στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος γίνεται εκλεκτό μέλος της Πυργιώτικης κοινωνίας, επισφραγίζεται η μεγάλη φιλία Κυπρίων και Πυργιωτών!
Ο Μακαριώτατος, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Πύργου για την μεγάλη τιμή που του έκανε η πόλη, τόνισε ότι νοιώθει πολίτης αυτού του τόπου και θα ήθελε να έχει και τις ανάλογες υποχρεώσεις και η πόρτα της Αρχιεπισκοπής θα είναι ανοιχτή για όλους τους Πυργιώτες συμπολίτες του.
Με δάκρυα στα μάτια μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος
Με δάκρυα στα μάτια ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την θυσία των Ελδυκάριων που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας στην Κύπρο και όπως είπε χαρακτηριστικά «τα οστά τους είναι το λίπασμα για να ευδοκιμήσει η ελευθερία της Κύπρου».
Στην ομιλία του αναφέρθηκε ακόμα στις Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, τονίζοντας ότι έκανε παρέμβαση στους πολιτικούς ζητώντας τους να συμφωνήσουν, γιατί ένας θα γίνει Πρόεδρος και οι μέρες είναι πονηρές, ενώ ανέφερε ότι για πρώτη φορά υπάρχει μια αγαστή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με την .Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία, που αξιοποιούνε την παρουσία της Κύπρου στην Ευρώπη.
«Αυτές οι τριμελείς συναντήσεις είναι ότι καλύτερο και η Τουρκία παρότι δεν τις αποδέχεται, στο τέλος συμμορφώνεται, μπλοφάρει μεν, αλλά δεν τολμά να κάνει οτιδήποτε.» Βέβαια τόνισε ότι αν κα εκ φύσεως δεν είναι απαισιόδοξος «Πάντα είμαι αισιόδοξος, αλλά γνωρίζοντας καλά την Τουρκία τολμώ να πω ότι δεν βλέπω λύση του Κυπριακού εθνικού μας προβλήματος γιατί η Τουρκία επειδή είναι μεγάλη χώρα συμπεριφέρεται πολύ αλαζονικά και πιστεύει ότι θα γίνει το δικό της. Με την βοήθεια της Ελληνικής κυβέρνησης και των φίλων χωρών στην Μέση Ανατολή δεν θα μπορέσει η Τουρκία να πετύχει τους σκοπούς της.
Η Τουρκία θέλει όλη την Κύπρο, κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Και η Εκκλησία έχει συμβουλεύσει όλους τους πολιτικούς και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ήρθε η ώρα να σκληρύνουμε κι εμείς τη θέση μας. Η Τουρκία ήθελε τον διαμελισμό της Κύπρου από πολύ παλιά και δυστυχώς το πέτυχε το ’74 με την εισβολή. Δεν υπάρχει όμως διαμελισμός γιατί δεν υπάρχει υπογραφή δική μας.» Καταλήγοντας επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος ότι η Τουρκία δεν θα λάβει ποτέ την κρατική υπόσταση που επιζητεί, αν και έφερε τότε 300.000 εποίκους και προσδοκά αυτοί να πληθύνουν για να κάνει κάποια στιγμή δημοψήφισμα, αλλά αυτό η Κύπρος ποτέ δεν θα το επιτρέψει.
«Η κρατική υπόστασις, είναι υπόθεση δική μας. Και να την αναγνωρίσουν οι πάντες αν δεν αναγνωρίσουμε εμείς το ψευδοκράτος του Ντεκτάς, δε υπάρχει διχοτόμησις. Αν δεν υλοποιήσει η Τουρκιά αυτά που ζητούμε θα παραμείνει ψευδοκράτος κι εμείς θα βρισκόμαστε σε εθνική εγρήγορση…»[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1516347761467-5f6404fa-0bd5-7″ include=”49815,49816,49817″][/vc_column][/vc_row]