FOLLOW US: facebook twitter

Απειλούμενα είδη, βορά στο έλεος των κυνηγών

Ημερομηνία: 17-08-2024 | Συντάκτης:

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αγνόησε όλα τα επιστημονικά δεδομένα, όπως και τις προτάσεις της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, και ικανοποίησε τα κυνηγετικά συμφέροντα με μια ντροπιαστική απόφαση. ● Ετσι επιτρέπεται και φέτος η θήρευση για το διεθνώς απειλούμενο τρυγόνι, αλλά και για το γκισάρι και το σφυριχτάρι, ενώ το κυνήγι όλων των υδρόβιων πουλιών θα διαρκέσει ώς τις 10 Φεβρουαρίου.

Με εγκληματική αδιαφορία αντιμετωπίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν απειλούμενα είδη και έτσι, για άλλη μια χρονιά, λίγο πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου 2024-2025 βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια υπουργική απόφαση όνειδος σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της θήρας, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Κι αυτό συνέβη παρά την έγκαιρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών του ΥΠΕΝ και τη μετέπειτα κατεπείγουσα ενημερωτική επιστολή που έστειλε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στον ίδιο τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη. Τελικά όλα τα επιστημονικά δεδομένα αγνοήθηκαν προκειμένου να ικανοποιηθούν τα κυνηγετικά συμφέροντα.

Είδη όπως το γκισάρι, το σφυριχτάρι και πρωτίστως το διεθνώς απειλούμενο τρυγόνι, παραμένουν βορά στο έλεος των κυνηγών, με το ημίμετρο της μείωσης της κάρπωσης του τελευταίου να αποτελεί άλλοθι για να συνεχιστεί η ντροπιαστική θήρα του είδους.

Επαίσχυντη στάση

Συγκεκριμένα, το υπουργείο και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΚΣΕ), παίζοντας για ακόμα μια φορά με τα νούμερα και το μέλλον ενός παγκοσμίως απειλούμενου είδους, συμφώνησαν σε μείωση της κάρπωσης από 6 σε 4 τρυγόνια ανά κυνηγό, ενώ παράλληλα το ετήσιο εθνικό όριο κάρπωσης καθορίζεται στα 36.000 άτομα, μειωμένο κατά 70% σε σχέση με πέρυσι.

Διατηρώντας το τρυγόνι στη λίστα των θηρεύσιμων, το υπουργείο αγνόησε για ακόμα μια φορά την -εδώ και χρόνια- αυστηρή σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εφαρμογή μηδενικής κάρπωσης του τρυγονιού τόσο στον δυτικό όσο και στον κεντρο-ανατολικό μεταναστευτικό διάδρομο, προκειμένου να ανακάμψει το είδος.

Το τρυγόνι πλέον χαρακτηρίζεται «τρωτό» από τη Διεθνή Ενωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), καθώς κατά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η μείωση των πληθυσμών του ανέρχεται σε 30% ενώ η συνολική μείωση από τη δεκαετία του 1980 ανέρχεται σε 80%!

Η Ελλάδα, δυστυχώς, έχει επιλέξει να απέχει από διεθνείς συναντήσεις στις οποίες συζητείται το μέλλον της απειλούμενης ορνιθοπανίδας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αγνοεί ή και να αδιαφορεί για τις διεθνείς εξελίξεις αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιμένει σε μια μάλλον επαίσχυντη στάση, αφού με τις αποφάσεις της θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες άλλων χωρών, και μάλιστα εν γνώσει της.

Σύμφωνα με την Ορνιθολογική, εξαιρετικά κατώτερη των περιστάσεων αποδεικνύεται και η κυνηγετική ηγεσία στην Ελλάδα που, ενώ γνωρίζει ότι το εμβληματικό τρυγόνι μειώνεται ανησυχητικά και πολύ σύντομα δεν θα έχει μέλλον, επιμένει εμμονικά και κοντόφθαλμα να διεκδικεί τη συνέχιση της θήρας του.

Στάχτη στα μάτια

Επικαλούμενοι δε τη χρήση της online εφαρμογής (APP ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ) από τους ίδιους τους κυνηγούς για την παρακολούθηση της κάρπωσης του τρυγονιού, τόσο το ΥΠΕΝ όσο και η ΚΣΕ επιδιώκουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει δηλώσει ότι ακόμα και μια μείωση της κάρπωσης της τάξης του 90% είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσει σε ανάκαμψη του πληθυσμού του τρυγονιού.

Εκτός αυτών, σε μια εποχή που η βιοποικιλότητα βάλλεται από παντού, το ΥΠΕΝ συνεχίζει σαν να μην τρέχει τίποτα, επιτρέποντας το κυνήγι όλων των θηρεύσιμων υδρόβιων πουλιών μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι λόγω κλιματικής αλλαγής η αναπαραγωγική περίοδος αρχίζει πλέον πιο νωρίς σε κάποιες περιοχές. Το ίδιο ισχύει και για τα κοτσύφια που θηρεύονται μέχρι τέλος Φεβρουαρίου ενώ εκείνη την εποχή έχουν ήδη νεοσσούς στις φωλιές, καταγγέλλει η Ορνιθολογική.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως το APP ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ θα χρησιμοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά για την καταγραφή της κυνηγετικής δραστηριότητας για ακόμα 14 είδη, χωρίς συγκεκριμένο όριο κάρπωσης. Ανάμεσά τους και είδη για τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συστήσει προσωρινή παύση της θήρας, όπως το γκισάρι και το σφυριχτάρι, καθώς και η ψαλίδα, για την οποία η Επιτροπή έχει ζητήσει μείωση της κάρπωσης κατά 50%.

*ΦΩΤ.: ΤΑΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΗΣ/ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Αναδημοσίευση από Efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot