FOLLOW US: facebook twitter

Απέτυχαν ξανά οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Ημερομηνία: 15-11-2016 | Συντάκτης:

ekptoseis

Υπέρ της πρότασης της ΕΣΕΕ για αναμόρφωση του μέτρου από τους έμπορους της Ηλείας

Καμία βελτίωση στην κίνηση στα καταστήματά τους δεν είδαν τελικά οι έμποροι της Ηλείας με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις. Η εκπτωτική περίοδος έληξε προ ημερών με τις ελπίδες των επαγγελματιών του κλάδου να αποδεικνύονται για άλλη  μία φορά φρούδες.

Η εμπορική αγορά έκανε τις εκπτώσεις της ύψους περίπου έως και 30%, ακόμη και στα καινούργια εμπορεύματά της, αλλά αλλαγή στις συνήθεις αγορές του διαστήματος δεν είδε, αν και την είχε μεγάλη ανάγκη.

 Οι έμποροι, που το προηγούμενο δίμηνο είχαν απώλειες στο τζίρο τους έως και 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, δεν πήραν την ανάσα που προσδοκούσαν και είναι αναγκασμένοι πλέον να προσβλέπουν στις καθιερωμένες αγορές των Χριστουγέννων, που έπονται…

petropoulos-kostas

Η αρνητική εικόνα στην έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Κώστας Πετρόπουλος, δεν αντιστράφηκε τις μέρες που ακολούθησαν. «Το δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων ήταν απογοητευτικό. Η διαφορά που υπήρξε ήταν πολύ μικρή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, το ίδιο αποτέλεσμα υπήρχε και στις προηγούμενες αντίστοιχες περιόδους από το 2013 και μετά, οπότε ξεκίνησε να εφαρμόζεται το μέτρο.

sapsalis-nikos

Για άλλη μία φορά η κίνηση ήταν περιορισμένη και όσοι έμπαιναν στα μαγαζιά, δεν προέβαιναν σε αγορές. «Κίνηση δεν υπήρχε, τουλάχιστον αξιοσημείωτη… Η αγορά υποφέρει και αυτό, πρέπει να το αντιληφθεί το κράτος. Αν δεν μειωθούν οι φόροι, άμεσοι και έμμεσοι, τότε η αγορά ούτε μπορεί, ούτε πρόκειται και να πάρει μπροστά», επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Νίκος Σαψάλης.

«Να αποφασίζουν οι σύλλογοι»

Ο εμπορικός κόσμος στην πλειοψηφία του φαίνεται ότι συμφωνεί με την πρόταση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για την αναμόρφωση του μέτρου. Δηλαδή, να αλλάξει ο καθορισμένος χρόνος των ενδιάμεσων εκπτώσεων και να δοθεί στους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους το δικαίωμα να διαχειριστούν ελεύθερα, δυο ή τρεις εκπτωτικές περιόδους σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Εξάλλου, η έρευνα των εκπτώσεων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ με την κρίσιμη συμβολή των εμπορικών συλλόγων καταλήγει κάθε χρόνο για το διάστημα των ενδιάμεσων εκπτώσεων στο ίδιο αποτέλεσμα. Το 50% των εμπόρων δηλώνουν μείωση των πωλήσεών τους στο εκπτωτικό δεκαήμερο, ενώ το 31% των καταστημάτων δεν συμμετέχουν σε αυτές.

Την πρόταση, υιοθετούν πλήρως οι Εμπορικοί Σύλλογοι Πύργου και Αμαλιάδας. «Από την αρχή είχαμε επιφυλάξεις για τις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους. Συμφωνούμε ότι πρέπει να παραμείνουν οι δυο μεγάλες περίοδοι εκπτώσεων- καλοκαιρινές και χειμερινές- και τις ενδιάμεσες να τις ορίζουν οι τοπικές αγορές ανάλογα με τις ανάγκες τους» τόνισε ο κ. Πετρόπουλος, δήλωση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Σαψάλης προσθέτοντας ακόμα και το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές που όπως τόνισε κρίνεται ως μη επωφελές.

«Τα καταστήματά μας στην πλειοψηφία τους δεν ανοίγουν την Κυριακή όπως άλλωστε έχει αποφασίσει και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, ωστόσο τα 2-3 πολυκαταστήματα που άνοιξαν, δεν αύξησαν το τζίρο τους. Έχουμε άλλωστε πει, ότι η Κυριακή είναι ημέρα αργίας και ως τέτοια θέλουμε να παραμείνει».

agora-pyrgou

Η έρευνα της ΕΣΕΕ
Οι βασικές διαπιστώσεις, ύστερα από τρία χρόνια εφαρμογής του μέτρου και συστηματικής παρακολούθησης της αγοράς δείχνουν αναποτελεσματικότητα και αποτυχία. Η γενικότερη εικόνα που προκύπτει είναι ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν φαίνεται να βοηθούν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αναφορικά με τα επίπεδα των πωλήσεων.

Τα αποτελέσματα των περιοδικών ερευνών του Ινστιτούτο αμφισβητούν πλέον την παραδοσιακή αντίληψη ότι οι εκπτώσεις λειτουργούν ενισχυτικά στο τζίρο των επιχειρήσεων. Λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας και της έλλειψης ρευστότητας, οι εκπτώσεις φαίνεται ότι πλέον παύουν να αποτελούν από μόνες τους κινητήριο δύναμη της αγοραστικής κίνησης. Από το σύνολο των τακτικών ερευνών που έχουν υλοποιηθεί σε αντιπροσωπευτικό δείγμα επιχειρήσεων, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα αναφορικά με την κίνηση της αγοράς σε σύγκριση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο του εκπτωτικού δεκαημέρου, δείχνουν τα παρακάτω:

5/10 (50%) δηλώνουν μείωση των πωλήσεων τους το εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου (2015)
3/10 (31%) των καταστημάτων δεν συμμετέχουν στις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου

Για το Κυριακάτικο άνοιγμα:
8/10  (76%) δήλωσαν ότι η συμβολή του ανοίγματος της Κυριακής της εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου, δεν επηρέασε καθόλου ενώ η αγοραστική κίνηση του Σαββάτου ήταν μεγαλύτερη της Κυριακής

Απαντήσεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου των ενδιάμεσων εκπτώσεων:
2014-2013: 37% χειρότερα,
40% ίδια επίπεδα, 19% καλύτερα
2015-2014: 50% χειρότερα,
36% ίδια επίπεδα, 14% καλύτερα
2016-2015: Η έρευνα είναι σε εξέλιξη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος