FOLLOW US: facebook twitter

Αντισεισμική Τεχνολογία του Παρθενώνα από τον Αχιλλέα Κ. Αναστασίου

Ημερομηνία: 12-07-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”32585″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι Έλληνες  από αρχαιοτάτων χρόνων για να προστατεύσουν τα έργα τους από την δράση του Εγκέλαδου είχαν σαφείς κατασκευαστικούς κανόνες ,τους οποίους ,όποιος τεχνίτης παρέβαινε τον έδιωχναν από την συντεχνία στην οποία ανήκε (πλινθοποιών, χαλκέων, λαξευτών, κτλ) και βεβαίως η ποινή δεν περιοριζόταν μόνο εκεί. Σήμερα μελετώντας τον τρόπο δόμησης και τις ιδιότητες δομικών υλικών από τους προγόνους προσπαθούμε να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα συμπεράσματα και πληροφορίες για να τα εφαρμόσουμε στις σύγχρονες κατασκευές.

Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν ανακαλύψει αυτό που σήμερα ονομάζουμε «Σεισμική Μόνωση». Ο Παρθενώνας παρόλο που δεν έχει θεμέλια είναι τριπλά σεισμικά μονωμένος. Αυτή η τριπλή σεισμική μόνωση εντοπίζεται σε διαφορετικά σημεία του οικοδομήματος .

-Το πρώτο σημείο βρίσκεται στις στρώσεις οριζόντιων και εξαιρετικά λείων μαρμάρων πάνω στις οποίες πατάει ο Παρθενώνας.

-Το δεύτερο σημείο παρατηρείται στους μεταλλικούς ελαστικούς συνδέσμους οι οποίοι συνδέουν τις πλάκες κάθε στρώματος .

-Το τρίτο σημείο στις κολώνες του κτίσματος οι οποίες ήταν τοποθετημένες σε φέτες τέλεια εφαρμοσμένες η μια πάνω στην άλλη για να αντέχουν τις δονήσεις.

Με αυτό τον τρόπο ,τα επιφανειακά σεισμικά κύματα κινούν το ένα στρώμα των μαρμάρινων πλακών πάνω στο άλλο και ταυτόχρονα οι σύνδεσμοι εκτονώνουν την κινητική ενέργεια που απελευθερώνει ο Εγκέλαδος . Τέλος οι κολώνες επέτρεπαν στο οικοδόμημα να ταλαντώνεται αλλά να μην καταρρέει.

Συνοπτικό Βιογραφικό

Ο Αχιλλέας Κ. Αναστασίου είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός –Τεχνικός Σύμβουλος και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Τεχνικού Γραφείου Μελετών Κατασκευών (Έτος  Ίδρυσης 1977 από τον Κωνσταντίνο Αναστασίου, Αρχιτέκτονα  Μηχανικό και Ομότιμο Μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας) , Δομική Μηχανική. Έχει πραγματοποιήσει Μεταπτυχιακές Σπουδές και έχει αποκτήσει με Άριστά 2 Μεταπτυχιακά Διπλώματα (Corso di Perfezionamento Post Laurea), στην Τεχνική Σεισμολογία  και στις Αντισεισμικές Κατασκευές από την Πανεπιστημιακή Σχολή Μετεκπαίδευσης Πολιτικών Μηχανικών: School Master F.lli Pesenti  Politecnico di Milano, υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Prof.ssa Paola Ronca. Επίσης έχει παρακολουθήσει  περισσότερο από 50 Επιστημονικά Σεμινάρια και Ημερίδες , σε Θέματα Στατικής, Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων και Δομικής Νομοθεσίας. Επιπροσθέτως κατέχει Πτυχίο στο Project Management and Risc Management Εργων. Είναι Μέλος, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας , Ιδρυτικό Μέλος  του Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών και Συνταξιούχων Μηχανικών Ηλείας, Μέλος Απόφοιτων Ιταλικών Πανεπιστημίων, Μέλος του Πανελληνίου Ελληνοϊταλικού Συλλόγου Αποφοίτων Ιταλικών πανεπιστημίων και του Μορφωτικού  Ινστιτούτου Αθηνών. Το Τεχνικό Γραφείο Μελετών Κατασκευών ΔΟΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ  (www.domikimichaniki.gr)  παρέχει Υψηλού Επιπέδου Υπηρεσίες στους Τομείς της Αρχιτεκτονικής Μελέτης και της Κατασκευής . Συγκεκριμένα εξειδικεύεται στις Στατικές χρησιμοποιώντας τα πλέον Σύγχρονα Προγράμματα Αντισεισμικής Ανάλυσης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot