FOLLOW US: facebook twitter

Αντίστροφη μέτρηση για τους ΤΟΕΒ: Την Τριτη 12 Ιουνίου λήγει η προθεσμία από την ΔΕΗ-Αγώνας δρόμου για συγκέντρωση οφειλών από αρδευτές

Ημερομηνία: 06-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Φωτιές άναψε η απόφαση της ΔΕΗ να κόψει το νερό σε ορισμένους ΤΟΕΒ που διατηρούσαν μεγάλες οφειλές προς την επιχείρηση. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες στρέμματα σε πλήθος καλλιεργειών έμειναν απότιστα με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου. Παρά την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ την Παρασκευή, κάνοντας λογο για προσωρινή αναστολή της διακοπής παροχής ρεύματος στους «αμαρτωλούς» ΤΟΕΒ, ο προβληματισμός παραμένει καθώς η προθεσμία εκπνέει στις 12/6 και κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι οι οργανισμοί θα καταφέρουν να προβούν σε βιώσιμους διακανονισμούς με τον πάροχο.

Ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τη λειτουργία και τη βιώσιμη ανασυγκρότησή τους έχει δημιουργήσει το συνολικό χρέος των ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ στο Νομό Ηλείας, το οποίο ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Οι φορείς που λειτουργούν τα Εγγειοβελτιωτικά Έργα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω γενικότερα των συσσωρευμένων χρεών, καθώς οι ΤΟΕΒ αδυνατούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τους αγρότες κυρίως λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τους προέδρους των Οργανισμών οι μέχρι σήμερα ισχύουσες διατάξεις περί διακανονισμών χρεών προς τη ΔΕΗ δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες των ΓΟΕΒ, καθιστώντας τα συσσωρευμένα χρέη αδύνατον να αποπληρωθούν.

Πριν από λίγες ημέρες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, και ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-ΑλφειούΝίκος Φάμελος  απέστειλαν κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Εμμ. Παναγιωτάκη, με την οποία ζητούν να μη διακοπεί το ρεύμα στα αντλιοστάσια και να θεσπιστεί ειδική ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών.

Στην επιστολή αναφέρουν ότι η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος των αντλιοστασίων θα προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες του νομού, στους αγρότες και την τοπική οικονομία, ενώ θα επιδεινώσει επιπλέον τα οικονομικά των οργανισμών έγγειων βελτιώσεων που προσπαθούν με τα μέτρα που έχουν λάβει να ανταποκριθούν. Παράλληλα υπενθυμίζουν στον κ. Παναγιωτάκη ότι τα τελευταία χρόνια αλλά και πρόσφατα τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν στον εξοπλισμό των αγροτών στη φυτική και ζωική παραγωγή τους τεράστιες ζημιές από πλημμύρες και ανεμοθύελλες.   Υπενθυμίζεται ότι οκ. Φάμελος έχει καταθέσει επανειλημμένως συγκεκριμένη πρόταση για τη ρύθμιση των οφειλών μέσα από 160 δόσεις, η οποία δεν έχει γίνε αποδεκτή μέχρι τώρα. Η συνέχεια δόθηκε με κατάθεση αναφορών στην Εισαγγελία Ηλείας από τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ και προέδρους των ΤΟΕΒ. Μετά την προθεσμία που έδωσε η ΔΕΗ, οι ΤΟΕΒ έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την συγκέντρωση των οφειλών από τους οφειλέτες – αρδευτές στους ΤΟΕΒ έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ρύθμιση.

Πηγή: ypaithros.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος