FOLLOW US: facebook twitter

Αντάμωσαν με την παράδοση!: Με επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις στο Βαρκό Καλίδονας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σάρενα»

Ημερομηνία: 31-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

«Μια φορά και έναν καιρό οι άνθρωποι κουράστηκαν να περπατούν και να μιλάνε …οπότε αρχίσανε να τραγουδούν και να χαμογελάνε». Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην όμορφη Καλίδονα, στις ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Βαρκό που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σάρενα» με την υπερδραστήρια πρόεδρο του Τριανταφυλλιά Νιάρχου και τη στήριξη του Δήμου Ζαχάρως. Διήμερες εκδηλώσεις που περιελάμβαναν παραδοσιακό γλέντι και το 13ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, τις οποίες και παρουσίασε ο Μουσικολόγος- Λαογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής «Από τόπο… σε τόπο» Χρήστος Μυλωνάς, της τηλεόραση της Βουλής των Ελλήνων.

Το πρώτο βράδυ εξελίχθηκε σε λαϊκό παραδοσιακό γλέντι με τη Σοφία Παπάζογλου, τον Χρήστο Μυλωνά και τη Νάντια Καραγιάννη, στο οποίο εκατοντάδες πολίτες από όλη την Ηλεία συμμετείχαν με χαρά και ενθουσιασμό. Το δεύτερο βράδυ είχε περισσότερο πολιτιστικό χαρακτήρα, με τη διεξαγωγή του 13ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών αλλά και τον παραδοσιακό γάμο, όπου παρουσιάστηκε με εξαίρετο τρόπο οι ομορφότερες πτυχές του εθίμου.

Για ακόμα μια χρονιά, απέδειξαν ότι σέβονται το παρελθόν, ζουν το παρόν και οραματίζονται το μέλλον, τιμώντας την παράδοση, τις ρίζες και τον πολιτισμό μας.

«Εμείς κάναμε και φέτος την προσπάθεια μας, βρήκαμε ψυχική δύναμη, μέσα στην κρίση, μέσα στο γκρίζο της χώρας μας και δείξαμε ότι κρατάμε γερά τα θεμέλια των παραδοσιακών εθίμων για τις νεότερες γενιές» τόνισε η κ. Νιάρχου.

Την ημέρα πολιτισμού παρουσίασαν δρώμενο από τον παραδοσιακό γάμο, όπως γινόταν στα χωριά μας. Τα προικιά της νύφης. Ένα έθιμο που έχει σβήσει από τους σημερινούς γάμους. Συμμετείχαν τρία χορευτικά. Το χορευτικό από Ζαχάρω «Εν Χορώ» με δασκάλα την κα Σούλη Νικολετοπούλου, που αντιπροσώπευε την πλευρά της νύφης, από την Γαστούνη «οι Ρίζες» με δάσκαλο τον κ. Χρήστο Ροϊδη, που αντιπροσώπευε την πλευρά του γαμπρού, και το χορευτικό «Ο Μόλυβος» με δάσκαλο τον κ. Γρηγόρη Γρηγορίου, που αντιπροσώπευε τους κουμπάρους που ήρθαν από Θράκη και χόρεψαν τραγούδια γάμου από τη Θράκη.

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, τίμησαν τις εκδηλώσεις με την παρουσία τους ο πρ. Γ.Γ. του Υπ. Ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιανός, η πρ. βουλευτής Διονυσία Αυγερινοπουλου, ο π. δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, η αντιδήμαρχος Αθηνά Γαλάνη, πρόεδροι τοπικών διαμερισμάτων και αρκετοί πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων.

Την δεύτερη ημέρα, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος με τον Αντιδήμαρχο Νώντα Παναγιωτόπουλο, και τον Ηλία Τουτούνη, ο Βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος, ο πρ. Βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, ο Αντιδήμαρχος Λάκης Λαμπρόπουλος, η Σοφία Λαμπροπούλου, Καθηγήτρια Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και ο Κώστας Αλεξανδροπουλος με δημοτικούς Συμβούλους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος