FOLLOW US: facebook twitter

Ανοίγει ο δρόμος για να μπει νέο χρήμα στην οικονομία

Ημερομηνία: 08-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

«Η υπογραφή Ντράγκι για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι το διαβατήριο για έξοδο στις αγορές», σημειώνουν τραπεζικά στελέχη. Στη φωτογραφία ο κεντρικός τραπεζίτης σε παλαιότερη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

Πρώτος σταθμός η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ

Το επόμενο θετικό νέο που περιμένει η ελληνική οικονομία, μετά την επικύρωση της συμφωνίας για την αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας μας και των τραπεζών.

Μάλιστα όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στην Οικονομία υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών «η υπογραφή του Μάριο Ντράγκι για ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα είναι το διαβατήριο για έξοδο στις αγορές».

Μία τέτοια κίνηση θα οδηγήσει και τους οίκους αξιολόγησης σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

Οι πιο πιθανές ημερομηνίες για να λάβει μια τέτοια απόφαση η ΕΚΤ είναι η 22α Ιουνίου ή η 5η Ιουλίου, όταν συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο στη Φρανκφούρτη. Πρακτικά το όφελος -σε αμιγώς οικονομικούς όρους- από την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι μικρό, καθώς τα ελληνικά ομόλογα που θα μπουν στο QE δεν ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 3 με 4 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο όφελος είναι ότι θα δοθεί ένα θετικό σήμα στις αγορές και θα γίνει το καθοριστικό βήμα για την απαλλαγή της χώρας από το μνημονιακό καθεστώς και την επιτροπεία.

Τα ελληνικά ομόλογα, από τη στιγμή που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα έχουν καλύτερη αντιμετώπιση από τις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι και το κόστος δανεισμού θα είναι ευνοϊκότερο για τη χώρα μας.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να δανειστούν με χαμηλότερο επιτόκιο, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητά τους και θα δημιουργούσε ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων στην πραγματική οικονομία.

Εμπιστοσύνη

Ο θετικός αντίκτυπος από την ένταξη της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ θα αποτυπωθεί σε όλο τον κύκλο της οικονομίας, καθώς οι τράπεζες θα δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια και θα απεξαρτηθούν από τον ακριβό δανεισμό μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού ELA. Κατά συνέπεια θα μπορούν και οι ίδιες να δανείζουν με πιο χαμηλά επιτόκια, δίνοντας σημαντική ανάσα σε χιλιάδες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και στα νοικοκυριά. Μάλιστα τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων που σήμερα διαμορφώνονται -ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια- στο 6% με 6,5% μπορεί να υποχωρήσουν στο 3,5% με 4%.

«Tο σημαντικότερο είναι ότι θα αποκατασταθεί ένα μέρος της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία», σημειώνουν τραπεζικές πηγές και οικονομικοί κύκλοι, τονίζοντας πως και ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσαν να αγοράσουν ομόλογα του δημοσίου ή άλλα περιουσιακά στοιχεία του ιδιωτικού τομέα, όπως εταιρικά ομόλογα.

Οπως λένε, το QE είναι το διαβατήριο που θα διευκολύνει την πρόσβαση τραπεζών και άλλων ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, για άντληση ρευστότητας και κεφαλαίων. Παράλληλα θα υπάρξει βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για τη χώρα μας.

Οικονομικοί και τραπεζικοί κύκλοι περιμένουν ότι σύντομα οι οίκοι αξιολόγησης θα προχωρήσουν στην αναβάθμιση τόσο της εθνικής οικονομίας όσο και των τραπεζών.

Θεωρούν δε ως πιθανότερη περίοδο το φθινόπωρο, ειδικά αν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία για το χρέος και έχει προχωρήσει το QE. Οπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, μία αναβάθμιση μπορεί να συμπέσει ή να ακολουθήσει τις γερμανικές εκλογές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia