Αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες της Ηλείας – Πρώτοι ξανά σε όλη την Ελλάδα!
Μόνο ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται οι αντιρρήσεις
Αναρτήθηκε χθες το σύνολο των δασικών χαρτών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας της ΕΚΧΑ Α.Ε. (https://www.ktimanet.gr/Citize nWebApp/InfoF1_Page.aspx), με απόφαση της Δ/νσης Δασών Ηλείας καλύπτοντας μια έκταση (2.538.024,53 στρ.) και 220 Δήμοι – Κοινότητες.
Οι αναρτήσεις αυτές, όπως τόνισε ο προϊστάμενος Δασικών Χαρτογραφήσεων Ν. Ηλείας, Δασολόγος Αριστείδης Μίχος, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την Δ/νση Δασών Ηλείας , την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου , Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου και την Ε.Κ.Χ.Α. A.Ε. Αποτελεί δε το μεγαλύτερο έργο που επιτελείται αυτή την στιγμή στην Δασική Υπηρεσία. «Κάθε πολίτης μπορεί από σήμερα να μπαίνει στην ειδική ιστοσελίδα και να βλέπει τον αναρτημένο δασικό χάρτη. Από την Δευτέρα 23/1, θα ανοίξει και η εφαρμογή για την υποβολή των αντιρρήσεων των δασικών χαρτών που θα έχει διάρκεια 60 ημερών και καταληκτική ημερομηνία την 23η Μαρτίου 2017. Η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για το ελληνικό δημόσιο και την δασική υπηρεσία καθώς είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται, ποια είναι δασική έκταση και ποια όχι. Μετά το πέρας της διαδικασίας ο κόσμος θα γνωρίζει πως έχει χαρακτηριστεί η περιουσία του και αν έχει ένσταση, θα καταθέτει αντιρρήσεις οι οποίες θα εξεταστούν αργότερα. Πέρα από αυτό όμως, οι πολίτες θα μπορούν με μια απλή βεβαίωση να παίρνει το πιστοποιητικό χαρακτήρα έκτασης, διευκολύνοντας έτσι και τους ρυθμούς εργασίας της υπηρεσίας που γίνονται πιο γρήγοροι.
Η ανάρτηση των χαρτών είναι μόνο ηλεκτρονικά ωστόσο όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο είτε δεν γνωρίζουν τη χρήση του, θα μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις μέσω κάποιου εξωτερικού συνεργάτη. Η Δασική υπηρεσία για να βοηθήσει τους πολίτες έχει συστήσει σημεία υποστήριξης των δασικών χαρτών (Στον Πύργο – Δ/νση Δασών, Αμαλιάδα – Δασαρχείο Αμαλιάδας, Κρέστενα – Δασαρχείο Ολυμπίας), μόνο για ενημέρωση και όχι για υποβολή αντιρρήσεων».
«Σημαντική ημέρα για τη δασική υπηρεσία» χαρακτήρισε τη χθεσινή, ο Διευθυντής Δασών κ. Παναγιώτης Κορισιάνος τονίζοντας ότι η ανάρτηση των χαρτών, αποτελούσε πάγιο αίτημα τους. «Ως Δ/ντής Δασών, ευχαριστώ τον προϊστάμενο κ. Μίχο, γιατί όλα αυτά τα χρόνια ήταν η ψυχή της διαδικασίας δασικών χαρτών και όλους τους συναδέλφους που ασχολήθηκαν με μεράκι και συνέπεια για αυτό το αποτέλεσμα. Είναι μια νέα ημέρα για εμάς και οπωσδήποτε προχωράμε με το εργαλείο αυτό σε καλύτερες περιπτώσεις διαχείρισης και εκμετάλλευσης των φυσικών οικοσυστημάτων και βεβαίως έχω τη γνώμη ότι θα λυθούν και παρά πολλά προβλήματα που τόσα χρόνια μας ταλαιπωρούσαν με τις πολλές αμφισβητήσεις με τους πολίτες και σίγουρα αποτελεί τη βάση για να ξεκινήσουμε την παραγωγική διαδικασία. Ανοίγει ο δρόμος για μια καλύτερη αντιμετώπιση των δασικών διαχειρίσεων και εκμεταλλεύσεων και είναι ένα βασικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Κάποιοι τομείς δασοπονίας που ήταν παραμελημένοι τώρα θα έρθουν στο προσκήνιο και θα υπάρξει έμφαση στην παραγωγή».
Ειδικό τέλος αντιρρήσεων
Το ύψος του ειδικού τέλους άσκησης των αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, υπολογίζεται ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης της οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας και ξεκινά από 45 ευρώ για εμβαδόν έως 1.000 τμ και φθάνει τα 3.600 ευρώ για έκταση μεγαλύτερη των 300.000 τ.μ.
Τι είναι Δασικοί Χάρτες;
Η κατάρτιση των Δασικών Χαρτών έχει ως αντικείμενο την οριοθέτηση και καταγραφή των δασών και δασικών εκτάσεων, που διέπονται από το ειδικό προστατευτικό πλαίσιο των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας, κατά τρόπο ακριβή, διαφανή και οριστικό.
Ειδικότερα, η κατάρτιση Δασικών Χαρτών έχει ως αντικειμενικό σκοπό το διαχρονικό (σήμερα και στο παρελθόν) και χωρικό (γεωγραφικό) προσδιορισμό και αποτύπωση των δασών και δασικών εκτάσεων. Η όλη διαδικασία συνίσταται στην έρευνα των εκτάσεων που είτε σήμερα είτε στο παρελθόν καλύπτονται από δασική βλάστηση, στην κωδικοποίηση των στοιχείων και στην ορθή απεικόνιση τους επί κατάλληλου χαρτογραφικού υλικού
Η καταγραφή των δασών και δασικών εκτάσεων στοχεύει στην:
α) Περιβαλλοντική προστασία δασών, δασικών (που επίσης καταγράφονται κατά τη διαδικασία κατάρτισης Δασικών Χαρτών)
β) Προβολή των εμπραγμάτων δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου επί των δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων στις διαδικασίες του Εθνικού Κτηματολογίου (ΕΚ) και την ολοκληρωμένη διερεύνηση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος
γ) Αποκάλυψη και διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας, σημαντικό μέρος της οποίας είναι τα δάση, οι δασικές εκτάσεις
δ) Δημιουργία βασικής πληροφοριακής υποδομής για τη δημιουργία του Δασολογίου.
Είναι σημαντικοί οι Δασικοί Χάρτες;
Με την Ανάρτηση των Δασικών Χαρτών:
-Θα σταματήσει η αποσπασματική εξέταση των αιτημάτων των πολιτών και των φορέων για χαρακτηρισμό εκτάσεων που συνεπάγονταν χρονοβόρες διαδικασίες
-Θα μειωθεί η υπάρχουσα σήμερα γραφειοκρατία στα διάφορα στάδια εξέτασης του χαρακτήρα των εκτάσεων & θα εξυπηρετούνται άμεσα οι πολίτες
-Θα απαλλαγούν οι δασικές υπηρεσίες από τεράστιο φόρτο εργασίας & θα ασχοληθούν με το κύριο έργο τους που είναι η προστασία, ανάπτυξη & διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας ώστε αυτά να επιτελέσουν τον πολυλειτουργικό τους ρόλο.