Ανακοίνωση βάσεων εισαγωγής: …Να δεις τι σου έχω… για μετά!
Την Πέμπτη 25 Αυγούστου η πιθανότερη ημερομηνία ανακοίνωσής του
Του Χρήστου Κάτσικα
Την Πέμπτη 25 Αυγούστου ή το αργότερο την επομένη, σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Παιδείας, πρόκειται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τις πανελλήνιες εξετάσεις 2016.
για Θα «πέσουν» ή «θα ανέβουν οι βάσεις»; Σ΄ αυτό το ερώτημα επικεντρώνεται κάθε χρόνο η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους, στον άξονα αυτού του ερωτήματος περιστρέφονται μια ολόκληρη περίοδο όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις για την εκπαίδευση. Η κίνηση των βάσεων ντύνεται με μια θαυματουργική δύναμη, άλλοτε θεία και άλλοτε διαβολική και αναδεικνύεται άλλοτε ως φορέας σωτηρίας και άλλοτε ως φορέας ολοκληρωτικής καταστροφής.
Κι όμως. Η κίνηση των βάσεων, η αναρρίχηση ή το βύθισμά τους, δεν φαίνεται να μπορεί να επηρεάσει ορισμένα “δεδομένα” της εισόδου, της φοίτησης και της αποφοίτησης εκατοντάδων χιλιάδων φοιτητών στα Ελληνικά ΑΕΙ – ΤΕΙ.
Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις Ανώτατες Σχολές η οποία αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα κρατά «σιωπηλά» ορισμένα δεδομένα τα οποία μένουν συνήθως στο περιθώριο των δημοσίων συζητήσεων αν και απασχολούν, από την επομένη κιόλας της εισόδου στα Πανεπιστήμια, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Μιλάμε για το λεγόμενο «σύστημα επαγγελματικού αποπροσανατολισμού», το έλλειμμα στη φοιτητική μέριμνα που απογειώνει το ιδιωτικό κόστος του πτυχίου, την αυξανόμενη εγκατάλειψη των σπουδών και τη δυσαρμονία ανάμεσα στην παραγωγή πτυχιούχων και στην αγορά εργασίας (για την οποία, βεβαίως, αναντιστοιχία, την κύρια και βασική ευθύνη την χρεώνεται η πολιτική που έχει διαλύσει κάθε παραγωγικό ιστό της χώρας) καθώς και τη μαζική μετανάστευση πτυχιούχων από την χώρα μας.
ΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ | ||
Μόνο ο 1 στους 8 εισάγεται σε σχολή που τον ενδιαφέρει | Στους 3 από τους 10 που πετυχαίνουν την εισαγωγή τους εκτός τόπου κατοικίας το πτυχίο κοστίζει κατά μέσο όρο από 30.000 € | Οι 2 στους 3 που εισάγονται στα ΤΕΙ δεν ολοκληρώνουν ποτέ τις σπουδές τους |
Το 40% των εισακτέων των ΑΕΙ καθυστερούν πολύ να πάρουν πτυχίο | Οι 4 στους 5 φοιτητές θα προτιμούσαν να σπουδάζουν …κάτι άλλο | Οι 7 από τους 10 που παίρνουν πτυχίο δεν βρίσκουν εργασία πάνω σε αυτό που σπούδασαν |
4 στους 5 πτυχιούχους αδυνατούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών | Οι 3 στους 4 πληρώνουν ακριβά την είσοδο στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση (φροντιστήρια –ιδιαίτερα) | Ο 1 στους 3 φοιτητές δηλώνουν ότι σκέπτονται να μεταναστεύσουν – Με πτυχίο 7 στους 10 Έλληνες μετανάστες |
3 στους 10 “πληρώνουν ακριβά” την εισαγωγή τους!
Το ακριβοπληρωμένο στο βωμό της παραπαιδείας «εισιτήριο» εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και η επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού δεν τελειώνει με την είσοδο των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και αν οι τρεις στους τέσσερις υποψήφιους έχουν ξοδέψει, στην πορεία για τη διεκδίκηση μιας θέσης στον «χλωμό» πλέον ήλιο των ΑΕΙ, από 5.000 έως και 20.000 ευρώ, τα έξοδα συνεχίζονται καθώς για τρεις στους δέκα νέους η είσοδος στα ΑΕΙ-ΤΕΙ συνοδεύεται από σημαντικές οικογενειακές δαπάνες. To κόστος της φοιτητικής ιδιότητας μετακυλίεται ολοκληρωτικά στους «ώμους» των οικογενειακών προϋπολογισμών κάνοντας ιδιαίτερα ακριβό… το «δημόσιο και δωρεάν» πανεπιστήμιο. Στα πλαίσια αυτά το συνολικό ιδιωτικό κόστος για τον μετανάστη φοιτητή με μέση χρονική διάρκεια τέσσερα έως πέντε χρόνια, το κόστος του πτυχίου δηλαδή, ανέρχεται συνολικά σε 30.000 € περίπου κατά μέσο όρο.
1 στους 8 πετυχαίνει στη σχολή που θέλει !
Είτε οι βάσεις κατεβαίνουν είτε ανεβαίνουν μόνο 1 στους 8 υποψήφιους κατά μέσο όρο πετυχαίνει την εισαγωγή του στην σχολή της προτίμησής του. Ακόμη και στην περίπτωση των αριστούχων, ιδιαίτερα φέτος, μόνο 1 στους 4 θα πετύχει την εισαγωγή στην πρώτη επιλογή του. Η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων εισάγεται σε τμήματα και σχολές που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα επέλεγαν ποτέ καθώς η δυνατότητα επιλογής σχολής είναι μια «πολυτέλεια» διαθέσιμη σ΄ ένα μικρό τμήμα των υποψηφίων.
2 τους 3 φοιτητές των ΤΕΙ εγκαταλείπουν τις σπουδές τους !
Στο σύνολο των φοιτητών σε Πανεπιστημιακές σχολές την περίοδο 2010/11 – 2012/13 το 40 – 45% ήταν εγγεγραμμένοι πέραν των κανονικών εξαμήνων φοίτησης. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 40% των φοιτητών καθυστερούν σημαντικά τις σπουδές τους για την είσοδο στις οποίες λίγο πριν ξόδεψαν πολλά σε κόπους και έξοδα..
Το «φαινόμενο» αποκτά δραματικές διαστάσεις, εάν εξετάσει κανείς, στον χρονικό ορίζοντα των τελευταίων χρόνων τη σχέση του αριθμού εισακτέων με τον αριθμό αποφοιτησάντων. Τι σημαίνει αυτό; ότι σε κάθε τρεις εισακτέους στα ΤΕΙ αποφοιτά μόνο ο ένας !
4 στους 10 πτυχιούχους δεν κάνει ποτέ τις σπουδές του επάγγελμα !
Όπως είναι γνωστό χιλιάδες πτυχιούχοι συνωστίζονται για χρόνια στις λίστες ανεργίες του ΟΑΕΔ. Για του λόγου το αληθές μπορεί κανείς να ρίξει μια ματιά στις στρατιές των αδιόριστων εκπαιδευτικών που κατέθεσαν, φέτος, αίτηση για τη διεκδίκηση μιας θέσης στη σχολική εκπαίδευση, για λίγους μήνες. Στους πίνακες των αναπληρωτών εντάχθηκαν 92.000 εκπαιδευτικοί διεκδικώντας στην καλύτερη περίπτωση 20.000 θέσεις.
Κι αν η ανεργία είναι η θεατή και κύρια όψη του προβλήματος, η ετεροαπασχόληση, δηλαδή, το να απασχολείται κάποιος σε εργασίες που είτε δεν έχουν καμιά συνάφεια με τις σπουδές του είτε έχουν πολύ μικρή, κυριαρχεί στις τάξεις των πτυχιούχων, καθώς υπολογίζεται ότι περιλαμβάνει πλέον περίπου επτά στους δέκα.
Με πτυχίο 7 στους 10 Ελληνες μετανάστες
Από όσους Έλληνες πτυχιούχους μετανάστευσαν στο εξωτερικό τα τελευταία 25 χρόνια, οι τρεις στους τέσσερις έφυγαν την τελευταία εξαετία. Το μέγεθος της απώλειας, του πλήγματος για την Ελλάδα, καταδεικνύεται και από ένα ακόμη στοιχείο: οι περισσότεροι μεταναστεύουν με πρόθεση να εγκατασταθούν μόνιμα στο εξωτερικό αναζητώντας εκεί δουλειά.
Ανάμεσά τους δεκάδες χιλιάδες πτυχιούχοι από τις πιο “βαριές” σχολές του ελληνικού Πανεπιστημίου (Μηχανικοί, γιατροί κλπ). Σε πρόσφατη έρευνα σε 780 φοιτητές των ελληνικών Πανεπιστημίων αποδεικνύεται ότι ένας στους τρεις φοιτητές σκέπτονται να μεταναστεύσουν όταν πάρουν το πτυχίο τους για εξεύρεση εργασίας σε άλλη χώρα.
Το ελληνικό κράτος δίνει 95.000 ευρώ για τις σπουδές ενός φοιτητή στην Ιατρική Αθηνών. Πρόκειται για το ακριβότερο πτυχίο στα ελληνικά πανεπιστήμια. Επίσης, το κόστος ενός πτυχίου από το ΕΜΠ ξεπερνά τις 50.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, την πενταετία 2010-2015 εκτινάχθηκε το ποσοστό των πτυχιούχων Ιατρικής, Πολυτεχνείου και άλλων ακριβών σχολών, μεταξύ όσων παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς, ενώ η Ελλάδα έχει επενδύσει στις σπουδές τους.
πηγή: Alfavita.gr