Αναζητώντας λύση για το διαλευρώδη
Σύσκεψη εσπεριδοπαραγωγών στον Ιάρδανο για το έντομο που καταστρέφει τα εσπεριδοειδή στην Ηλεία και επιμένει…
Παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Κ. Μητρόπουλου και του Δ/ντή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Πάτρας Γ. Μανουσόπουλου
Στη φύση αναζητούν τη λύση για την καταπολέμηση του διαλευρώδη στην Ηλεία. Σε μια ακόμα σύσκεψη που έγινε, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια που το παρασιτικό έντομο έχει κάνει την εμφάνισή του στις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών, επισημάνθηκε πως μόνο η επέμβαση των ωφέλιμων εντόμων μπορεί να φέρει αποτέλεσμα απέναντι στο διαλευρώδη και έτσι να πάψει και η δημιουργία του φαινομένου της καπνιάς.
Τα παραπάνω ειπώθηκαν χθες το πρωί στο χώρο του Συνεταιρισμού Εσπεριδοπαραγωγών Ιάρδανού, όπου παραγωγοί από την περιοχή, αλλά επίσης από το Τραγανό, τη Γαστούνη, τη Σαλμώνη, το Κ. Σαμικό και τη Βαρβάσαινα, συγκεντρώθηκαν για να πληροφορηθούν τις τελευταίες εξελίξεις από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλο και τον Διευθυντή του ΕΛΓΟ – Δήμητρα Πάτρας κ. Μανουσόπουλο. Ο τελευταίος επισήμανε πως μόνο με σωστό συντονισμό μπορεί να φέρει αποτέλεσμα η λύση των ωφέλιμων.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Εσπεριδοπαραγωγών Ιάρδανου Γιώργος Βέρροιος, εξήγησε σε δηλώσεις του πως το πρόβλημα επιμένει τέσσερα χρόνια τώρα, συσκέψεις έχουν γίνει πολλές αλλά λύση δεν δόθηκε. «Ως συνεταιρισμός έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη μελέτη μέσω του κ. Μανουσόπουλου στο υπουργείο. Πρέπει να γίνει άμεση χρηματοδότηση όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για τις άλλες.
Τώρα ξεκινά το πρόβλημα και πρέπει να το προλάβουμε. Τα λεφτά υπάρχουν γιατί από τη συνδεδεμένη και το χυμό πέρυσι το υπουργείο έπρεπε να μοιράσει εννέα εκατομμύρια στον κόσμο. Λόγω όμως του ότι πολλοί δεν έπιασαν το όριο μοίρασε πολύ λιγότερα όπως μας είπε ο υπουργός στη συνάντηση που είχαμε. Υπολογίζουμε γύρω στα 2,5 εκατ. άρα τα υπόλοιπα λεφτά είναι των εσπεριδοπαραγωγών και πρέπει να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα αυτό για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην περιοχή μας» είπε συμπληρώνοντας πως αν δεν δοθεί λύση η καταστροφή στα εσπεριδοειδή θα είναι ολοκληρωτική, ενώ υπάρχουν ήδη σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές λόγω της καπνιάς.
Λύση με τον συντονισμό των αγροτών
Ο Διευθυντής του ΕΛΓΟ Δήμητρα Πάτρας, Γιάννης Μανουσόπουλος σχολίασε ότι «… το πρόβλημα υπάρχει γιατί δεν υπάρχει συντονισμός. Ο συντονισμός μεταξύ των αγροτών θεωρώ ότι είναι η βάση για να λυθεί το πρόβλημα. Διότι δυστυχώς με τα φυτοφάρμακα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Χρειάζεται να επαναφέρουμε τη φύση, με την ισορροπία στον πληθυσμό των εντόμων και αυτό είναι λίγο δύσκολο για να φτάσουμε. Είναι όμως εφικτό» είπε και εξήγησε πως θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες με τα ωφέλιμα και όχι ο ένας παραγωγός να τα χρησιμοποιεί και ο διπλανός να ψεκάζει με φάρμακα, ενώ εξέφρασε την απορία του γιατί ενώ έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι δεν δίδεται λύση.
Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος εξήγησε πως «… με δεδομένο ότι τα προηγούμενα χρόνια οι συνήθεις γεωργικές μεθόδοι προστασίας δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα προστασίας στην αντιμετώπιση του εντόμου αντιθέτως εξαπλώθηκε σε πολλές περιοχές και αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην περιοχή του Ιάρδανου με τον κίνδυνο να χαθεί ολοσχερώς η παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο. Θεωρούμε απαραίτητο το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης και αντιμετώπισης του εντόμου σε συνεργασία με τα ερευνητικά ιδρύματα ΕΛΓΟ Δήμητρα και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την προστασία της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών και ειδικά της πορτοκαλιάς που αποτελεί ένα από τους βασικότερους οικονομικούς πυλώνες του πρωτογενούς τομέα στο νομό μας, έκτασης 24.000 στρεμμάτων».