FOLLOW US: facebook twitter

Αναζητούν λύσεις για τις απορροές στο Κάτω Καπελέτο: Το πάθημα μάθημα στον κάμπο της Βουπρασίας

Ημερομηνία: 12-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Ήταν 25 Ιουνίου 2016, στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν ο κάμπος του Κάτω Καπελέτου στη Βουπρασία, πνίγηκε μετά από μια νεροποντή που έπληξε την περιοχή τη νύχτα. Οργισμένοι τότε οι καλλιεργητές, απειλώντας θεούς και δαίμονες, ζητούσαν επίμονα την κεφαλή των υπευθύνων επί πίνακι. Σήμερα ένα χρόνο μετά, ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου του ΓΟΕΒ Νίκου Φάμελου και του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου, προωθούνται λύσεις, ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα που κάθε φορά πνίγει τις καλλιέργειες και καταστρέφει τις περιουσίες των αγροτών.

Στο σημείο χθες, πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τους αρμόδιους φορείς του ΓΟΕΒ, του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ΠΕ Ηλείας, της Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ηλείας, συνοδεία των αγροτών, ώστε να αποφασιστεί ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν ώστε να επανέλθει η ανεμπόδιστη φυσική απορροή των υδάτων στην περιοχή.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού Νίκος Φάμελος, «πρέπει να γίνουν πέρα από τους καθαρισμούς κάποιες διευθετήσεις για να λυθεί το πρόβλημα της απορροής των νερών προς τη θάλασσα. Παλιότερα είχε γίνει άλλη διευθέτηση με την κατάργηση μιας τάφρου, κάτι που αποδείχθηκε πως τα νερά λιμνάζουν και δεν υπάρχει η απαραίτητη απορροή. Είναι επιβαρυμένη περιοχή, είναι κοντά το Κοτύχι και πρέπει να κάνουμε κάτι για να μην παθαίνουν ζημιές στις καλλιέργειες οι αγρότες.

Είναι απαραίτητο να βοηθήσουν όλοι προς αυτή την κατεύθυνση. Το έργο θα το αναλάβουμε από κοινού με όποιες οικονομικές δυνατότητες υπάρχουν». Για το έργο που πρόκειται να γίνει υπάρχει διαθέσιμη πίστωση που καλύπτει ένα μέρος του κόστους. Θα χρειαστεί όμως η βοήθεια της Περιφέρειας και του Κράτους, ώστε να υλοποιηθεί το όποιο έργο απαιτείται. Συμπληρωματικά ο κ. Φάμελος επισήμανε πως θα πρέπει να κατασκευαστεί στην περιοχή ακόμα ένα αντλιοστάσιο απορροής ώστε να βοηθήσει στην αποστράγγιση των υδάτων και να αποφευχθούν οι πλημμύρες.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων και αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Χρήστος Παλαιολόγος ανέφερε πως «από το 1969 που έγιναν τα έργα, έγιναν κάποια λάθη που αλλοίωσαν τη φυσική ροή των υδάτων. Στο παλιό «Μπαραμπούτι» έκλεισαν τη φυσική ροή με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα. Αλλά και στο «Κληματσίδι» τα νερά στρέφονται στην Τ24. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει από τις νέες καλλιέργειες με αποτέλεσμα να καταλήγουν στερεά υλικά στα αποστραγγιστικά κανάλια. Έχουν γίνει και λάθος παρεμβάσεις επηρεάζοντας τη φυσική ροή των υδάτων με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει όλη η περιοχή. Προσπαθούμε να δώσουμε λύση για τους καλλιεργητές. Δεν μπορούν να μπουν αυτή την εποχή στα χωράφια τους να καλλιεργήσουν. Αν δεν αλλάξει η ροή των υδάτων δεν θα λυθεί το πρόβλημα».

Καλλιεργητής στην περιοχή ο Γεράσιμος Βαγγελάκος, εκφράστηκε θετικά για την κινητοποίηση των φορέων και τόνισε πως «στο κάλεσμα που κάναμε στον πρόεδρο ανταποκρίθηκε άμεσα. Τον επισκεφθήκαμε και σήμερα βλέπουμε πως υπάρχει βούληση για να μην πάθουμε τη μεγάλη καταστροφή των περασμένων μηνών».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot