Αναζητείται λύση για τους δανειολήπτες αγρότες των μεγάλων τραπεζών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”35258″ img_size=”full”][vc_column_text]Στα πρότυπα του παράλληλου εξωδικαστικού μηχανισμού, που παρέχει τη δυνατότητα διαγραφής χρεών σε γεωργούς και κτηνοτρόφους προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, βαδίζει η κυβέρνηση, με στόχο αντίστοιχη ρύθμιση για τα δάνεια των παραγωγών προς τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη ανάμεσα σε στελέχη της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των συστημικών τραπεζών, για να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα.
Τη σύσκεψη αναμένεται να συντονίσει ο κ. Δραγασάκης, γεγονός που αναδεικνύει όχι μόνο τη σημασία του προβλήματος, αλλά και τη βούληση να επιλυθεί το συντομότερο. Άλλωστε, υπενθυμίζουμε ότι ο παράλληλος μηχανισμός για τα δάνεια της πρώην ΑΤΕ καταρτίστηκε σε συνεργασία με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Όπως πληροφορούμαστε, στη σύσκεψη θα παραβρεθούν, μεταξύ άλλων, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, άλλα στελέχη της κυβέρνησης και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος και των μεγάλων τραπεζών. Είχε προηγηθεί σειρά επαφών με τους τραπεζικούς διαχειριστές, ώστε να βρεθεί ένα κοινό σημείο σύγκλισης για την επίλυση του θέματος. Την ίδια ώρα, έγινε μια αρχική επεξεργασία των στοιχείων από τα αρμόδια κυβερνητικά και υπηρεσιακά κλιμάκια, και πλέον και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να συνεργαστούν για την κατάρτιση σχεδίου που θα εξυπηρετεί το βιώσιμο χρέος των δανειοληπτών.
Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν και να εξεταστούν, μεταξύ άλλων, δύο προτάσεις. Η μία θα αφορά την επιμήκυνση της διάρκειας εξυπηρέτησης των δανείων σε επιπλέον δέκα χρόνια, και η δεύτερη τη μείωση ή κούρεμα των επιτοκίων.
Πάντως, μέχρι στιγμής, στην κυβέρνηση κρατούν χαμηλούς τόνους, για να μην δημιουργηθούν προσδοκίες, οι οποίες στην πορεία μπορεί να διαψευστούν, αλλά είναι σαφές ότι επιθυμούν διακαώς μια συνολική λύση στο θέμα των αγροτικών χρεών.
Πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να αναζητά την πιο ωφέλιμη για τους δανειολήπτες λύση.
Όπως καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, βλέπουν τα χρήματα που καταβάλλονται στον τραπεζικό τους λογαριασμό, από τις αγροτικές επιδοτήσεις που δικαιούνται, να αφαιρούνται χωρίς καμία προειδοποίηση μέσω της διαδικασίας κατασχέσεων, στην οποία επιδίδονται τα τραπεζικά ιδρύματα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]