FOLLOW US: facebook twitter

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στην ΠΕ Ηλείας για την πανώλη

Ημερομηνία: 05-08-2024 | Συντάκτης:

Στόχος να αποτραπεί η διασπορά

Σε επιφυλακή είναι η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων πανώλης σε αιγοπρόβατα στη Νεμούτα και το Βαρθολμιό, αφού βασικός στόχος είναι να μην εξαπλωθεί η νόσος και σε περισσότερα ζώα.

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε νέα διευρυμένη σύσκεψη στο μικρό Συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση και να συζητηθούν τα δεδομένα και οι επόμενες ενέργειες.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο κρούσμα της Νεμούτας, λόγω της γειτνίασης με την Αρκαδία, και αποφασίστηκε η λήψη οριζόντιων δραστικών μέτρων με την εφαρμογή των ζωνών ελέγχου τριών και δέκα χιλιομέτρων, με την συμμετοχή της Αστυνομίας και των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των δήμων που πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά των ελέγχων αλλά και των απολυμάνσεων των εισερχόμενων – εξερχόμενων οχημάτων στις ζώνες αυτές από και προς τις κτηνοτροφικές μονάδες. Η θανάτωση και ταφή των ζώων αναμένεται να γίνει σήμερα.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, ο αναπληρωτής δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Σωτήρης Παπαηλίου, εκπρόσωπος του δήμου Πηνειού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Ταξίαρχος Γιώργος Σωτηρόπουλος, η προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής Μπέκυ Σπυροπούλου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας Κώστας Μπαλκάμος, ο πρόεδρος του παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Τάσος Τσάκωνας, κτηνοτρόφοι, έμποροι ζωοτροφών, επαγγελματίες γαλακτοκομικών.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Κοροβέση, όπου συμμετείχαν η Κτηνιατρική υπηρεσία, η Διεύθυνση Υγείας και η Πολιτική Προστασία. Εκεί, λόγω των ευρημάτων της πανώλης τέθηκε σε ισχύ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αποφασίστηκε να ακολουθηθούν βήμα βήμα όλα τα πρωτόκολλα που ισχύουν σε ανάλογες περιπτώσεις. Στη συνέχεια οι υπηρεσίες κατέγραψαν το ζωικό κεφάλαιο  στα σημεία που εντοπίστηκε το πρόβλημα με στόχο να ολοκληρωθεί η  θανάτωση των ζώων και να περιοριστεί η διασπορά της νόσου.

Φωτο panoli – koropanagia (αρχείο)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot