Αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης αδειών αμπελοφυτεύσεων ετοιμάζει το ΥπΑΑΤ
Στόχος ο Γενάρης για τις νέες αιτήσεις
Σε αλλαγές ως προς τα κριτήρια αδειοδότησης για τη φύτευση αμπέλου προσανατολίζεται το ΥπΑΑΤ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. Αυτή την περίοδο τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου επεξεργάζονται τα δεδομένα που προέκυψαν από τις αιτήσεις και τη χορήγηση αδειών έτσι ώστε εν συνεχεία σε διαβούλευση με τους φορείς του οίνου να διαμορφώσουν ένα πιο λειτουργικό και δίκαιο καθεστώς ενόψει της χορήγησης αδειών για τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, από τις αρχικά αιτούμενα στρέμματα που ανήλθαν σε 26.000 τα 18.000 βαθμολογήθηκαν ενώ τελικά αδειοδότηση έλαβαν 6.400 στρέμματα. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης: «Περιμένουμε να μελετήσουμε τα στοιχεία του υπουργείου ώστε να δούμε ποια κριτήρια πρέπει εδεχομένως να λειτουργήσουν διαφορετικά από αυτά που είχαν υιοθετηθεί».
«Είναι γεγονός ότι είδαμε μια μεγάλη αύξηση της ζήτησης για βιολογικούς αμπελώνες, για την οποία θα είμαστε σίγουροι όταν πια φυτευθούν ως βιολογικοι. Είναι κάτι που μας παραξένευσε και θα πρέπει να δούμε εάν αυτό μεταφράζεται έπειτα σε ζήτηση για κρασί.
Γρηγορότερα οι αιτήσεις, δικαιότερα κριτήρια
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου φέτος ο σχεδιασμός από πλευράς Υπουργείου θα είναι διαφορετικός και οι αιτήσεις για χορήγηση αδειών φύτευσης αμπέλου θα ξεκινήσουν τουλάχιστον 1 δίμηνο νωρίτερα ή και πιο νωρίς σε σύγκριση με πέρυσι, με στόχο οι αιτήσεις για τις άδειες φύτευσης να ξεκινήσουν να κατατίθενται από τους ενδιαφερόμενους από το Γενάρη. Αυτό θα γίνει καθώς όπως ανέφερε ο κ. Κορδοπάτης φέτος οι ΔΑΟΚ «δεν έφτανε το διάστημα για την επεξεργασία των δεδομένων από τις ΔΑΟΚ για να δοθεί εν συνεχεία η δυνατότητα ενστάσεων και να υπάρχει ένα ικανό χρονικό πλαίσιο ώστε να μπορέσει κάποιος να κάνει ένσταση και να συμπληρωθούν οι τελικές λίστες. Ήταν πρώτη χρονιά και κάθε κράτος – μέλος έπρεπε να φτιάξει το σύστημα σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, με το παλιό σύστημα χορήγησης αδειών το κράτος έδινε 2.000 στρέμματα κατά μέσον όρο ενώ τώρα δόθηκαν 6.500 στρέμματα. «Εκπλαγήκαμε κι εμείς από τον αριθμό των στρεμμάτων που ζητήθηκαν ωστόσο όλα αυτά είναι υπό αίρεση μέχρι να δούμε τις φυτεύσεις στην πράξη», ανέφερε ο Διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ.
Υπό δρομολόγηση το αίτημα προς την ΕΕ για χρηματοδότηση των αδειών φύτευσης
Ο κ. Κορδοπάτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εξέλιξη της κατάθεσης αιτήματος από τη χώρα μας για χρηματοδότηση από την ΕΕ των αδειών φύτευσης ενημερώνοντας ότι ολοκληρώνεται η σύνταξη κειμένου η οποία θα δοθεί στο ΥπΑΑΤ για περαιτέρω αξιοποίηση: «Ως ΚΕΟΣΟΕ είμαστε έτοιμοι και θα έχουμε ολοκληρώσει έως την Παρασκευή το κείμενο προς τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Χόγκαν ώστε να χρηματοδοτηθούν οι άδειες φύτευσης από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης αμπελώνων. Στη συνέχεια είναι στην ευχέρεια του ΥπΑΑΤ πώς θα πορευθεί και εάν θα υιοθετήσει πλήρως τη θέση μας» ανέφερε ο ίδιος.
πηγή AGROTYPOS