Αγρότισσα: Αναντικατάστατη η συμβολή της σε ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και πολιτισμό
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1298″ img_size=”full”][vc_column_text]Η 15η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως «Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας», με σκοπό να υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή, στην αγροτική οικονομία και στην αγροτική κοινωνία, και να αναδεικνύει τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Κάθε χρόνο, με αφορμή την ημέρα αυτή, εδώ και 11 χρόνια, πολλά γράφονται και ακούγονται, ποικίλες επετειακές εγκωμιαστικές αναφορές γίνονται στον απαιτητικό και αναμφισβήτητα αναντικατάστατο ρόλο της γυναίκας της υπαίθρου, η ζωή της οποίας είναι συνυφασμένη με τον πρωτογενή τομέα, από την καλλιέργεια της γης και την κτηνοτροφική μονάδα, μέχρι τη συγκομιδή, τη μεταποίηση, την οργάνωση γυναικείων συνεταιρισμών και τη συμμετοχή της σε συλλογικά σχήματα.
Ωστόσο, η γενναιόδωρη φραστική αναγνώριση αυτού του ρόλου και της μοναδικής συνεισφοράς της στη βιωσιμότητα, στην ανάπτυξη και στη συνοχή των τοπικών κοινωνιών και στη διατήρηση του αγροτικού τομέα, δεν αναιρεί το γεγονός ότι μια σειρά από αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του ρόλου της, παραμένουν ζητούμενα. Και, είναι κοινή ομολογία, ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε επίπεδο νομοθετικών παρεμβάσεων, κινήτρων, οικονομικών ενισχύσεων κ.λπ., η ισοτιμία, η αναγκαία αναβάθμιση της θέσης της αγρότισσας σε όλους τους τομείς που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή, με τη διοίκηση των συλλογικών σχημάτων, η δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση, η ανάπτυξη των απαραίτητων κοινωνικών υποδομών είναι ζητήματα που –στον έναν ή στον άλλο βαθμό– παραμένουν συνθήκες ανεκπλήρωτες στην πράξη.
Γυναίκες, περισσότερο από το 1/3 του αγροτικού πληθυσμού σε ΕΕ
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ευρώπη οι γυναίκες που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα αντιστοιχούν στο 35,1%, δηλαδή περισσότερο από το 1/3 του ενεργού πληθυσμού της ΕΕ. Στη χώρα μας δε, οι γυναίκες συνιστούν περισσότερο από το 40% του αγροτικού πληθυσμού (στο σύνολο του 11% συνολικού αγροτικού πληθυσμού της χώρας). Σε σημαντικό βαθμό, μάλιστα, διατηρούν τον ρόλο του συμβοηθούντος μέλους της οικογένειας και μάλιστα χωρίς άμεση αμοιβή και συνεπώς χωρίς δικαιώματα παροχών κοινωνικής πρόνοιας..
Η Ευφυής Γεωργία βάζει τη γυναίκα αγρότισσα στο προσκήνιο
Μία νέα διάσταση στα οφέλη της χρήσης ευφυούς γεωργίας, που θα βοηθήσει τις γυναίκες να ενταχθούν πιο εύκολα στο αγροτικό επάγγελμα, δίνει νέα μεγάλη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει μέσω της έκθεσης πως η ευφυής γεωργία θα μειώσει το χάσμα μεταξύ των φύλων, καθιστώντας τις γεωργικές δραστηριότητες ευκολότερες για τις γυναίκες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη χρήση βαρύ εξοπλισμού ή την εκτέλεση δύσκολων φυσικών καθηκόντων.
Η ευφυής γεωργία πρόκειται, όμως, να βελτιώσει και την ποιότητα ζωής της Ελληνίδας αγρότισσας. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται ότι όλο και περισσότερα καθήκοντα θα αυτοματοποιηθούν, αφήνοντας χρόνο στους αγρότες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ευκολότερη πρόσβαση σε κοινωνικές δραστηριότητες ισοδύναμες με εκείνες που απολαμβάνουν οι αστικοί πληθυσμοί.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1539669967625-002a642e-72ae-3″ include=”73377,73378,73379″][/vc_column][/vc_row]