FOLLOW US: facebook twitter

«Έφυγε» ο αρχαιολόγος Αλέξανδρος Μάντης

Ημερομηνία: 05-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

mantis-alexandros

Μέλος της Επιτροπής Συντήρησης του Επικούρειου εργάστηκε όσο κανείς για τον Ναό

Η αρχαιολογική κοινότητα έχασε σήμερα έναν διακεκριμένο εκπρόσωπό της, τον Αλέξανδρο Μάντη, έναν αρχαιολόγο που είχε εργαστεί ιδιαίτερα για την Ακρόπολη, αλλά και τον Επικούρειο Απόλλωνα, όπου ήταν και μέλος της Επιτροπής Συντήρησης του Ναού. Ο Αλέξανδρος Μάντης, εργάστηκε σε 10 Εφορείες Αρχαιοτήτων σε 18 νομούς της χώρας και ασχολήθηκε κυρίως με ανασκαφικό και μουσειακό έργο, στην Ήπειρο (Γιάννενα, Νικόπολη, Αρτα, Βίτσα, Ζαγόρια, Ηγουμενίτσα), στην Πελοπόννησο (Πάτρα, Ολυμπία, Σπάρτη, Γύθειο, Ναύπλιο, Κόρινθος), στην Κρήτη (Ηράκλειο, Σητεία) αλλά και στην Κεφαλονιά, στα Μέγαρα, στην Αθήνα και στην Κέα.

epikourios-apollon

Στην Ακρόπολη, όπου υπηρέτησε από το 1983 ώς το 2001, τού δόθηκε η ευκαιρία να εξειδικεύσει τις γνώσεις του στα μνημεία και την γλυπτική της Ακροπόλεως και της νότιας κλιτύος, να ασχοληθεί ειδικότερα με τα γλυπτά του Παρθενώνα, να οργανώσει τη συλλογή και την έκθεση των εκμαγείων των γλυπτών του Παρθενώνα στο Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως, και να προωθήσει το έργο της ενοποίησης της βόρειας και νότιας κλιτύος Ακροπόλεως.

Από το 2001 διετέλεσε προϊστάμενος της Δ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, και από το 2004 της ΛΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κορινθίας, μέλος διαφόρων επιστημονικών επιτροπών και πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου Ιερού Διονύσου και Ασκληπιείου νότιας κλιτύος Ακροπόλεως, καθώς και της Επιτροπής Συντήρησης Ναού Επικουρείου Απόλλωνα. Ο Αλέξανδρος Μάντης ήταν ο άνθρωπος που ενδιαφέρθηκε και εργάστηκε όσο λίγοι για τον Επικούρειο Απόλλωνα και μαζί με τον πρώην βουλευτή Γιώργο Κοντογιάννη επιχείρησαν μάλιστα να φτιάξουν Σχολή Λιθοξόων Μαρμαράδων στην Ανδρίτσαινα, που δυστυχώς δεν έγινε ποτέ.

Το Νοέμβριο του 2006 ανέλαβε τη Διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως και συνταξιοδοτήθηκε πριν από λίγα χρόνια, ενώ ήταν πρωτεργάτης της κίνησης για την μεταφορά των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στις 14.30, στο ναό Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι.

Ε.Π


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot