FOLLOW US: facebook twitter

Έρχονται έως τη Δευτερα 24 Απριλίου τα νέα ραβασάκια του ΕΦΚΑ

Ημερομηνία: 22-04-2017 | Συντάκτης:

Πότε θα γίνει ο συμψηφισμός για ελεύθερους επαγγελματίες

Μετά τις εισφορές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου σειρά παίρνουν οι εισφορές Μαρτίου, η ανάρτηση των οποίων αναμένεται μέχρι τη Δευτέρα 24 Απριλίου, ώστε να πληρωθούν στα τέλη του μήνα. Το πιθανότερο είναι ότι ούτε τον Απρίλιο θα εμφανιστούν τα ασφάλιστρα για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ. Το αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται τα αναδρομικά για αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, που υποχρεωτικά υπάγονται σε έναν ή και στους δύο αυτούς κλάδους.

Οι διαγωνισμοί που προκήρυξε πρόσφατα η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) μαρτυρούν δύο χρονικά ορόσημα:

-Ο ανασχεδιασμός της βάσης δεδομένων μη μισθωτών ΕΦΚΑ και η συγγραφή νέων προγραμμάτων για την ενσωμάτωση κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας θα έρθει σε περίπου τρεις μήνες. Αφού ολοκληρωθεί το έργο, οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν μαζεμένες τις εισφορές για επικουρική και εφάπαξ που συσσωρεύονται από τον Ιανουάριο. Αρμόδιοι πάντως επισημαίνουν ότι δεν θα υπάρξει έξτρα επιβάρυνση -καθώς η υπαιτιότητα δεν είναι του ασφαλισμένου-, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρεθεί φόρμουλα ρύθμισης των οφειλών που θα έχουν συσσωρευθεί.

-Ο εκκαθαρισμός των εισφορών προς τον ΕΦΚΑ που πληρώνονται τώρα με βάση το εισόδημα του 2015 και ο συμψηφισμός τους με το πραγματικό εισόδημα του 2016 έρχονται από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Στις 31 Μαρτίου, όταν έληξε και η δεύτερη παράταση που είχε δοθεί για τις εισφορές Ιανουαρίου, η εισπραξιμότητα από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες μετρήθηκε στο 64%. Η εισπραξιμότητα θεωρήθηκε ικανοποιητική και αυξημένη κατά περίπου 10% σε σύγκριση με την επίδοση του ΟΑΕΕ πέρυσι.

Συνολικά από 1,3 εκατ. μη μισθωτούς είχαν εισπραχθεί για τις εισφορές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου περί τα 264 εκατ. ευρώ έως τις αρχές Απριλίου.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot