FOLLOW US: facebook twitter

Έργο ανάδειξης του πλούτου της Φολόης: Παρουσιάστηκε η μελέτη του έργου της ΟΧΕ για τα μονοπάτια της περιοχής

Ημερομηνία: 20-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”71373″ img_size=”full”][vc_column_text]Ένα από τα σημαντικότερα έργα ανάπτυξης, που «πατούν» πάνω στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, τον τουρισμό και την τοπική οικονομία, παρουσίασαν χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας. Πρόκειται για τη μελέτη του έργου κατασκευής βελτίωσης και ανάδειξης μονοπατιών ορεινού όγκου Αρχ. Ολυμπίας και έχει ως επίκεντρο την περιοχή της Φολόης ευρύτερα. Το διαμάντι της ορεινής Ηλείας, που παραμένει αναξιοποίητο και που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το έργο που αναμένεται να είναι έτοιμο προς δημοπράτηση έως τα τέλη του έτους θα συνδυάσει το φυσικό πλούτο με τον περιηγητικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό, ενώ θα αποτελέσει εναλλακτική πρόταση και για το κοινό που επισκέπτεται την περιοχή για τον πολιτιστικό τουρισμό. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 640.000 ευρώ.

Ο κ. Γεωργιόπουλος μίλησε για ένα όραμα που παίρνει σάρκα και οστά «… σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους το οποίο μέχρι τώρα εν πολλοίς έχει μείνει αναξιοποίητο, παρότι αποτελεί έναν πόλο ανάπτυξης μεγάλο και σπουδαίο και σημαντικό. Και δεδομένου ότι ο τουρισμός βρίσκεται σε ένα σημείο τέτοιο σε σχέση με την Αρχαία Ολυμπία που μπορεί να το δώσει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση, ταυτόχρονη με την προ ολίγων μόλις ετών «ανακάλυψη» των καταρρακτών της Νεμούτας.

Ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στα έργα που θα γίνουν για την ανάδειξη του φυσικού κάλλους καθιστώντας εύκολα και ασφαλώς προσβάσιμα πολλά σημεία. Έμφαση έχει δοθεί στα ωραιότερα σημεία του δρυοδάσους, τους καταρράκτες της Νεμούτας, τα φαράγγια της περιοχής όπως αυτό του Ανδρωνίου, την κοιλάδα του Ενιπέα με επεκτάσεις προς τον Ερύμανθο και τη Δίβρη. «Η προσπάθεια που κάναμε εξ αρχής είναι αυτό που λέμε γενικότερα δημοκρατική διάχυση των ιδεών που έχουμε εμείς και ταυτόχρονα να πάρουμε ιδέες από τους φορείς της περιοχής, κυρίως φυσιολατρικούς και όχι μόνο συλλόγους, οι οποίοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το δρυοδάσος τις δυνατότητές του και αυτό που μπορεί να δώσει στο μέλλον. Είδαμε πάρα πολύ κόσμο ιδιαίτερα ο δασάρχης, έγινε για πολύ καιρό η διαβούλευση, μετείχε σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού γιατί πήγαμε από χωριό σε χωριό σε κάποιες περιπτώσεις για να καταλήξουμε στο βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα» σχολίασε. Συμπλήρωσε δε πως «… όλα αυτά μπορούν να μας δώσουν ένα συνολικό αποτέλεσμα στο τουριστικό και όχι μόνο προϊόν το οποίο θα είναι μια προστιθέμενη αξία την οποία χρόνια αναζητούμε για την Ηλεία».

Από την πλευρά του ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάτtας τόνισε πως ότι έχει επιτευχθεί βασίζεται στην αγαστή σχέση επικοινωνίας μεταξύ της υπηρεσίας και της Π.Ε. Ηλείας με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής. «Νομίζω όμως ότι έχουμε φτάσει στο σημείο η αναγνωρισιμότητα, η επισκεψιμότητα η ανάγκη που υπάρχει για δασική αναψυχή η ανάγκη του κόσμου να βρει δρόμους για να επισκεφθεί αυτά τα φυσικά οικοσυστήματα με ασφάλεια, που είναι και το σημαντικότερο, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό το έργο. Από τη στιγμή που έγινε η μελέτη και υπάρχουν τα χρήματα, το έργο θα ολοκληρωθεί.. Χρειάστηκε πολύ δουλειά, είναι μεγάλη η μελέτη και πολλά τα χρήματα που απαιτούνται»… «Οι παρεμβάσεις είναι πολλές και δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δημιουργούμε υποδομές που εξασφαλίζουν και νερό και ξεκούραση και σκιά και όσα χρειάζεται ένας επισκέπτης για να απολαύσει μια διαδρομή. Το δίκτυο φτάνει τα 126 χλμ ένα πολύ μεγάλο και πυκνό δίκτυο. Τα μονοπάτια θα κατασκευαστούν με τις πλέον σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές και το νόμο 2007 και η σήμανση και τα έργα είναι τέτοια ώστε να παρέχουν τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης το σημαντικότερο είναι ότι όλες οι κατασκευές είναι με φυσικά υλικά προκειμένου να έχουμε τη μεγάλη μείωση της φθοράς» ανέφερε ο κ. Λάττας συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων πως όλο αυτό το έργο θα μεταφερθεί σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου ο ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει πριν επισκεφθεί την περιοχή τι θα βρει και πού.

Το μελετώμενο έργο συνοπτικά αφορά το μονοπάτι Κλαδέου ποταμού, το μονοπάτι Αλφειού ποταμού, το μονοπάτι Αευκυανία ποταμού, το μονοπάτι Φαράγγι Αακκώματος – Αλογοθέτη, το μονοπάτι Νεμούτα – Σειντάγα: Το μονοπάτι Ερύμανθου ποταμού – Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης, το μονοπάτι Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης – Φυτώριο – Φαράγγι Κενταύρων, το μονοπάτι Χαρατσάρι, το μονοπάτι Αμπούλας, το μονοπάτι Φαράγγι Ανδρωνίου – Σελληείς Ποταμός –Κενταύρων, το μονοπάτι Εκκλησία Αναστάσεως του Σωτήρα – Αάσδικας, το μονοπάτι Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης – Λάμπεια.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot