FOLLOW US: facebook twitter

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου: «Επισφαλής» η λειτουργία του Νοσοκομείου χωρίς αξονικό

Ημερομηνία: 22-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Υγεία
Για πολλοστή φορά, ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου Πύργου που μετρά 12 χρόνια ζωής, έχει υποστεί βλάβη…

 

«Επισφαλή», κρίνει τη λειτουργία των κλινικών και της εφημερίας του Νοσοκομείου Πύργου, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, έως ότου επισκευαστεί η βλάβη του αξονικού τομογράφου, όπως αποφάσισε στην προχθεσινή γενική συνέλευση που πραγματοποίησε. Οι γιατροί, όπως τονίζουν, κάτω από την αδήριτη ανάγκη συνεχούς λειτουργίας του νοσοκομείου και λόγω επαναλαμβανομένων βλαβών του αξονικού τομογράφου, καλεί τη Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας να ενεργήσει για την άμεση λειτουργία του αξονικού τομογράφου με την επείγουσα επισκευή του υπάρχοντος και εν συνέχεια άμεσο εξοπλισμό με σύγχρονο αξονικό τομογράφο. «Έως τότε» υποστηρίζουν «η Γενική Συνέλευση  κρίνει επισφαλή τη λειτουργία  των Κλινικών και της εφημερίας».

Θέμα ημερών, τόνισε πως είναι η υποκατάσταση της βλάβης στον αξονικό, ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κ. Διαμαντόπουλος.

 

Ο αξονικός τομογράφος, παρουσίασε για ακόμα μια φορά βλάβη – χωρίς ξεκάθαρη εικόνα- προ δυο εβδομάδων ωστόσο το πρόβλημα με τη λυχνία διαπιστώθηκε πριν μια εβδομάδα. Το διάστημα αυτό, όπως τόνισε ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, αναζητούσαν λύσεις, υποστηρίζοντας μάλιστα πως βρήκαν το αναγκαίο εξάρτημα (λυχνία) χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το Νοσοκομείο και πλέον η αποκατάσταση του προβλήματος στον αξονικό τομογράφο αποτελεί «θέμα ημερών».

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι βλάβες στον αξονικό τομογράφο της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου, που μετρά 12 και πλέον χρόνια «ζωής» και πάνω από 100.000 εξετάσεις (τομές) είναι συχνές και επαναλαμβανόμενες, και η μη λειτουργία του σημαντικού αυτού εξοπλισμού που προσφέρει απεικόνιση ενδεχόμενων σοβαρών προβλημάτων υγείας σε ασθενείς και τραυματίες, μόνο προβλήματα προκαλεί.

Παρότι υπάρχει σε ισχύ, σύμβαση συντήρησης του αξονικού, ο χρόνος ζωής του έχει περιοριστεί και αυτό γίνεται αντιληπτό από τις συχνές βλάβες που παρουσιάζει. Βλάβες που επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας του, αν αναλογιστεί κανείς πως μια λυχνία κοστίζει περίπου 70-80.000 ευρώ.

Η αντικατάσταση του, με νέο σύγχρονο αξονικό τομογράφο έχει δρομολογηθεί από το περασμένο καλοκαίρι με συγκεντρωτικό διαγωνισμό με απόφαση του Υπουργείου Υγείας καθώς αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των Διοικήσεων του Γ.Ν. Ηλείας και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα σύμφωνα με την συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Υγείας, η απόκτηση του σύγχρονου αξονικού τομογράφου, υπολογίζονταν ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο του 2018, ωστόσο θεωρείται σχεδόν αδύνατον να ισχύσει, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον «αέρα» τέλη Μάρτη αρχές Απρίλη…

Με την απόκτηση του σημαντικού αυτού ιατρικού εξοπλισμού, θα λάβει τέλος και η ταλαιπωρία ασθενών και συνοδών, που τα τελευταία χρόνια λόγω των συχνών βλαβών που παρουσίαζε ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου διακομίζονταν σε νοσηλευτικές μονάδες της Πάτρας.

 

«Επισφαλή», κρίνει τη λειτουργία των κλινικών και της εφημερίας του Νοσοκομείου Πύργου, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, έως ότου επισκευαστεί η βλάβη του αξονικού τομογράφου, όπως αποφάσισε στην προχθεσινή γενική συνέλευση που πραγματοποίησε.

Άμεση αντικατάσταση ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας

Θέση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τον αξονικό τομογράφο πήρε και ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας, καλώντας τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν τα δέοντα για την αντικατάσταση του, τονίζοντας ότι «το οικονομικό κόστος δεν μπορεί να είναι δικαιολογία όταν κινδυνεύει η υγεία των πολιτών».

Στην ανακοίνωση τους, επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Για άλλη μια φορά ο πεπαλαιωμένος Αξονικός της Ν.Μ. Πύργου παρουσίασε βλάβη με συνέπεια την παρεμπόδιση του έργου των συναδέλφων του νοσοκομείου και προπαντός την  ταλαιπωρία των ασθενών, όσων χρειάζονται αξονική τομογραφία,  οι οποίοι διακομίζονται σε δημόσια νοσοκομεία της Πάτρας ή σε ιδιωτικές μονάδες της περιοχής μας για το σκοπό αυτό. Πρόκειται για μηχάνημα το οποίο ήδη έπρεπε να έχει αντικατασταθεί. Υπενθυμίζουμε ότι  το 2018 η χρήση του Αξονικού Τομογράφου δεν συνιστά πλέον πολυτέλεια ούτε υπερεξειδικευμένη εξέταση αρμόζουσα μόνο σε τριτοβάθμια κέντρα νοσηλείας αλλά βασικό εργαλείο της καθημερινής κλινικής πράξης, ενταγμένη πλήρως στα διαγνωστικά και θεραπευτικά  πρωτόκολλα συνήθων αλλά σοβαρών παθήσεων. Η στέρησή της από τους ασθενείς, ή ακόμη και η διενέργειά της με καθυστέρηση όπως στην περίπτωση που απαιτηθεί διακομιδή για να γίνει,   ισοδυναμεί με σαφέστατη και εξαιρετικά επικίνδυνη υποβάθμιση της ποιότητας  της παρεχόμενης περίθαλψης».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος