Έντονα σημάδια για επιστροφή της Ελλάδας στη κανονικότητα
Του Μάκη Μπαλαούρα- βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ
Η συμφωνία με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με δεδομένα τα αρνητικά μέτρα, αλλά και τα θετικά αντίμετρα που τη συνοδεύουν, φαίνεται ότι διαβάζεται ως το κρίσιμο βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα και ανοίγει το στοίχημα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πέφτουν στα προ μνημονίων επίπεδα – του Ιανουαρίου 2010. Το γεγονός αυτό συνιστά έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στις δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας,καθώς σηματοδοτεί τη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας κι ανοίγει το δρόμο για την έξοδό μας στις αγορές.
Επιστροφή κεφαλαίων
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό,που κατευθύνονται προς το ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο βρίσκεται σε άνοδο εδώ και 15 μέρες. Οι εκτιμήσεις από στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος αυτού του χρήματος δεν είναι στην πραγματικότητα ξένο, αλλά χρήμα των ελληνικών αποταμιεύσεων, που είχε διοχετευθεί τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και τώρα επιστρέφει, υπό μορφή funds, καθώς με το κλείσιμο της αξιολόγησης και το άνοιγμα της συζήτησης για τη μείωση του χρέους εκλείπουν οι παλιοί φόβοι για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, δημοσιονομική κατάρρευση, αδυναμία αποπληρωμής ομολόγων, κούρεμα καταθέσεων κλπ.
Προεξοφλούν και την απομείωση του χρέους
Το διετές ομόλογο κατρακύλησε στο 5,44%. Αυτά τα χαμηλά επταετίας, τη στιγμή μάλιστα που το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη κινείται ελαφρώς ανοδικά, δεν αποτελούν μόνο δείγμα του θετικού κλίματος που προκύπτει από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αποτελούν και σήμα ότι οι αγορές προεξοφλούν την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το χρέος, η οποία θα οδηγήσει στην ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, στο προσεχές δίμηνο. Επίσης, θετικό σήμα δίνει και η συμμετοχή ξένων επενδυτών στη χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου αλλά και το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο έχει ήδη καλύψει το σύνολο των απωλειών του από το καλοκαίρι του 2015.
Καλά νέα για τη βιομηχανική παραγωγή
Πρόσθετα καλά νέα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έρχονται κι από ένα άλλο σημαντικό μέτωπο: τη βιομηχανική παραγωγή, που σημειώνει σημαντική άνοδο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σημείωσε άνοδο 8,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Συναφές με τα παραπάνω είναι ότι οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής 2018-2021 της κυβέρνησης το οποίο συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, οι επενδύσεις θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη στην αύξηση του ΑΕΠ, αφού προβλέπεται μεγάλη άνοδος με ρυθμούς αύξησης που θα ξεπεράσουν το 10%, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021.
Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της ανεργίας
Αλλά τα καλύτερα νέα για την ίδια την κυβέρνηση, που περισσότερο από κάθε τι άλλο ενδιαφέρεται για την αποκλιμάκωση της ανεργίας και τη βελτίωση της αναλογίας ανάμεσα στις θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης «επί το κανονικότερο», ήταν τα πολύ θετικά μηνιαία στοιχεία του Απριλίου 2017 για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τον Απρίλιο 2017 καταγράφηκε ρεκόρ 16ετίας δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με την πρόσθεση 92.132 περισσότερων θέσεων εργασίας στο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων. Με τις νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο, ο συνολικός αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2017 έφτασαν τις 125.770, δίνοντας ένα πρώτο δείγμα αποκλιμάκωσης της ανεργίας.
Εξίσου ενθαρρυντικά υπήρξαν όμως και τα στοιχεία σχετικά με την ποιοτική αλλαγή που συντελείται στην εργασία. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης έφτασαν στο 55%, έναντι 45%, που αφορούν σχέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.
Τα ποιοτικά στοιχεία αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστούμε ότι από το 2010, και ειδικά την περίοδο 2012-2014, η ελαστική εργασία κατέγραφε γεωμετρική αύξηση σε βάρος της πλήρους εργασίας. Χαρακτηριστικό δε της στρατηγικής απορρύθμισης που υλοποίησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είναι ότι οι μορφές ελαστικής απασχόλησης αυξήθηκαν σε μια διετία πάνω από 20%,καταλήγοντας να αντιστοιχούν σχεδόν στα 2/3 του συνολικού μεριδίου της εργασίας.
Οι θυσίες του ελληνικού λαού φαίνεται ότι οδηγούνται στο τέλος τους και ανοίγει ο δρόμος για μια νέα πορεία της χώρας, με ανάπτυξη, απασχόληση, επιστροφή των νέων και όλα αυτά με ταξικό πρόσημο.