FOLLOW US: facebook twitter

Έκθεση έργων μεγάλων ελλήνων ζωγράφων στο Κατάκολο – Σημαντικό εικαστικό γεγονός από τον συλλέκτη Νίκο Παπαηλιού, το Δ.Λ.Τ.Π και το Λιμενάρχη

Ημερομηνία: 24-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Ένα σπουδαίο εικαστικό γεγονός, μια έκθεση ζωγραφικής με έργα μεγάλων ελλήνων ζωγράφων που ανήκουν στην προσωπική συλλογή του συλλέκτη Νίκου Παπαηλιού,  εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στο λιμάνι Κατακόλου, στο κτίριο Mare στην χερσαία ζώνη. Την έκθεση που θα μείνει ανοιχτή για το κοινό για ένα 15νθήερο, διοργανώνει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου, σε συνεργασία με τον Λιμενάρχη Κατακόλου Δημήτρη Παπαηλιού.

Οι επισκέπτες της έκθεσης, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν 20 έργα κορυφαίων ελλήνων ζωγράφων όπως του Παρθένη, του Γιάννη Τσαρούχη, του Σπύρου Βασιλείου, του Αλέξη Ακριθάκη και του Βακιρτζή. Παράλληλα, κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, έγινε και παρουσίαση του σπάνιου λευκώματος με έργα-ξυλογραφίες, του “πατέρα” της χαρακτικής Άλμπρεχτ Ντύρερ, με θέμα την «Αποκάλυψη του Ιωάννη» από τις συλλογές του e-museum-athanasiadis. Μεταξύ των έργων της έκθεσης το «Ζείμπέκικο» και ο «Ναύτης» του Τσαρούχη, ο «Κλόουν» του Ακριθάκη, εξαιρετικά έργα του Σπύρου Βασιλείου κ.α όλα από την προσωπική συλλογή του κ. Παπαηλιού.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο ίδιος ο συλλέκτης που ήταν παρών στα εγκαίνια, αυτή η έκθεση πρώτη φορά γίνεται στην Ηλεία και πρώτη φορά σε κάποιο λιμάνι της χώρας και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΔΛΤΠ κ. Λεωνίδα Βαρουξή και τον Λιμενάρχη Κατακόλου κ. Παπαηλιού για την συνεργασία. Ευελπιστεί δε, αυτή να είναι η αρχή και άλλων καλλιτεχνικών και εικαστικών γεγονότων που θα ακολουθήσουν.

«Σκοπός μου ήταν να φέρω έργα τέχνης μεγάλων ελλήνων ζωγράφων που είναι μέρος της προσωπικής μου συλλογής καθώς είμαι φιλότεχνος και συλλέκτης για να μπορέσουν να τα δουν δωρεάν οι Ηλείοι, τουρίστες, αλλά και μαθητές σχολείων. Θα προσπαθήσουμε σε πρώτη φάση να αφήσουμε ανοιχτή την έκθεση για 15 μέρες με την βοήθεια φοιτητών και εθελοντών. Επίσης θεωρώ ότι δίνεται η μοναδική ευκαιρία στον κόσμο να θαυμάσει ακόμα έργα-ξυλογραφίες, του  Άλμπρεχτ Ντύρερ, με θέμα την «Αποκάλυψη του Ιωάννη», σπάνια πραγματικά κομμάτια.»

Μεταξύ των επισκεπτών της έκθεσης που παρευρέθηκαν στα εγκαίνια και ο πρώην Γ.Γ Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύσης Καλαματιανός που συνεχάρη και τον συλλέκτη αλλά και τους διοργανωτές γι αυτήν την εικαστική πρωτοβουλία.

Η έκθεση αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τους μαθητές σχολείων του νομού, που μπορούν στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής εκδρομής να γνωρίσουν έργα μεγάλων ελλήνων ζωγράφων και να έρθουν σε επαφή με την Τέχνη.

Τσαρούχης “Ζειμπέκικο”
Σ.Βασιλείου “Η Δροσούλα νύφη στην Εραίτρια”
χαρακτικά Άλμπρεχτ Ντύρερ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος