FOLLOW US: facebook twitter

Έδιωξαν με κουδούνια τους… καλικάντζαρους!

Ημερομηνία: 12-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

nea-fiagelia-pita-katoikoi-zourtsas

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Φιγαλείας και αναβίωση του ζουρτσιάνικου εθίμου

Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Φιγαλείας(Ζούρτσας) στο κτίριο του Συλλόγου που βρίσκεται επί της κεντρικής οδού στην Ν. Φιγαλεία, με αρκετά μεγάλη η συμμετοχή από κατοίκους και φορείς της περιοχής που παρευρέθησαν στην εκδήλωση του συλλόγου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σύσσωμο το Δ.Σ του Συλλόγου, ο αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας Ζαχάρως-Φιγαλείας Παναγιώτης Γκόγκας και λοιποί αντιδήμαρχοι, η πρόεδρος της Τ.Κ.Νέας Φιγαλείας Ολυμπία Κατσάμπουλα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου κ.Λαμπρόπουλος,  αντιπρόεδρος κ.Βλάχος, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κουκλαμάνης, Μπαλαδήμας
– η ΔΕΟΦ, καθώς και λοιποί σύλλογοι και φορείς της περιοχής

nea-fiagelia-pita-katoikoi-zourtsas3

Ο εφημέριος της Ζούρτσας π. Αναστάσιος ευλόγησε την βασιλόπιτα, διαβάζοντας παράλληλα και την ευχή για το νέο έτος. Τέλος ο καθένας πήρε το κομμάτι της βασιλόπιτας που του αναλογούσε, καθώς και πολλά κεράσματα, γλυκίσματα και αναψυκτικά που προσφέρθηκαν σε όλους τους παρευρισκομένους.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ακολούθησε το ζουρτσάνικο έθιμο των καλικαντζάρων που κρατάει εδώ και πολλές γενιές! Συγκεκριμένα οι νέοι του χωριού περιφέρονται στους δρόμους χτυπώντας μεγάλα κουδούνια για να φύγουν σύμφωνα με την παράδοση “τα κακά πνεύματα”(καλικάντζαροι) που ταλαιπωρούσαν τους ανθρώπους όλο το 12ήμερο!

nea-fiagelia-pita-katoikoi-zourtsas2

Πηγή Zourtsa.blogspot.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot