FOLLOW US: facebook twitter

Άρωμα μνήμης και μνημονιακές πολιτικές

Ημερομηνία: 10-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”49055″ img_size=”full”][vc_column_text]Ότι τούτη η κοινωνία έχει «κοντή μνήμη» αποτελεί γενική παραδοχή. Ίσως γι’ αυτό στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής επικρατεί η άποψη «δε βαριέσαι, και ποιος θα θυμάται σε κάποια χρόνια ποιος και πότε το έκανε» εφόσον τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν και πάνε κατά διαόλου.

Κυριαρχεί δηλαδή η αντίληψη ότι σύντομα η λήθη θα σκεπάσει με την σκόνη της τα πραγματικά γεγονότα και μετά ο καθένας θα μπορεί να προβάλλει ανώδυνα τον δικό του μύθο.

Συμβαίνει όμως ενίοτε πολιτικές σκοπιμότητες και εσωτερικές αντιπαραθέσεις να γίνονται η αιτία, η ξεχασμένη στη λήθη αλήθεια, να έρχεται στο φως της δημοσιότητας και οι μύθοι να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι.

Κάτι ανάλογο συνέβη με το εσωτερικό έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας για τον «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» το φθινόπωρο του 2009 (επί κυβερνήσεως Καραμανλή), στοιχεία του οποίου δημοσίευσε η «Καθημερινή της Κυριακής».

Σε αυτό καταγράφεται η τραγική πορεία της ελληνικής οικονομίας και μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «τα δημοσιονομικά μεγέθη παρουσίασαν περαιτέρω σημαντική επιδείνωση τον μήνα Σεπτέμβριο όταν οι μηνιαίες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 25% ενώ τα αντίστοιχα έσοδα μειώθηκαν κατά 24,2% με αποτέλεσμα το ταμειακό δημοσιονομικό έλλειμμα του εννιαμήνου του 2009 να φθάσει στο 9,7% και το ταμειακό πρωτογενές έλλειμμα να σκαρφαλώσει στο 5,9% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται επίσης στο έγγραφο ότι «εκκρεμούν ακόμα» (για το τελευταίο τρίμηνο) οι αυξήσεις των επιδομάτων και η καθιέρωση ειδικών μισθολογίων για τους δικαστικούς και τους ιατρούς του ΕΣΥ αλλά και υποχρεώσεις του δημοσίου ύψους 15 δις. Ευρώ.

Αναφερόμενο στις εξαγγελίες της τότε κυβέρνησης Καραμανλή περί περικοπών, το σημείωμα της ΤτΕ τονίζει ότι οι αποφάσεις «που έχουν ληφθεί από την αρχή του έτους σχετικά με τις δαπάνες, όχι μόνο δεν συνάδουν με οποιανδήποτε προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών, αλλά κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση».

Αναφέρεται δε πως «με βάση τις ως άνω εξελίξεις, το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα διαμορφωθεί μεταξύ 30 και 35 δις. Ευρώ ή 12 με 14% του ΑΕΠ.

Η εν λόγω αναφορά σχετίζεται με την εκτίμηση της τότε κυβέρνησης, λίγες μέρες πριν από την ήττα στις εκλογές, πως το έλλειμμα του 2009 θα έκλεινε στο 5,9% του ΑΕΠ, περίπου στα επίπεδα που είχε κλείσει και την προηγούμενη χρονιά.

Όπως ήταν φυσικό την δημοσιοποίηση του εγγράφου εκμεταλλεύτηκε άμεσα το ΠΑΣΟΚ που σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει πως με την εσωτερική έκθεση της ΤτΕ καταρρίπτονται οι «μύθοι» σχετικά με τον οικονομικό εκτροχιασμό της χώρας και τους «πραγματικούς υπαίτιους» οι οποίοι επιχειρούν συστηματικά την τελευταία οκταετία να μεταθέσουν τις ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του 2009.

Ωστόσο προκαλεί αίσθηση το γεγονός πως η Ν.Δ. μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων της έκθεσης δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση για να υπερασπιστεί επίσημα τον Κώστα Καραμανλή. Η «σιωπή» της Ν.Δ., η δημοσίευση του εγγράφου στην φιλική της «Καθημερινή», αλλά και ο χρόνος της δημοσιοποίησης του, δημιουργούν ερωτηματικά για το ποιες σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από το όλο εγχείρημα. Το γεγονός ότι το δημοσίευμα «φιλοξενήθηκε» από την «ναυαρχίδα» της συντηρητικής παράταξης, που απηχεί τις θέσεις της σημερινής ηγεσίας, δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες ότι στόχο έχει την υπονόμευση του Κώστα Καραμανλή που παραμένει πανίσχυρος στη βάση του κόμματος.

Ανεξάρτητα όμως από τα παρασκηνιακά δρώμενα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ουδείς σήμερα νομιμοποιείται να δηλώνει άγνοια για το ποιος οδήγησε στα βράχια την ελληνική οικονομία, ποιοι κατάφεραν να δημιουργήσουν το απίστευτο δημόσιο χρέος των 350 δις ευρώ στο τέλος του 2014 και στην επέλαση των μνημονιακών πολιτικών της τελευταίας οκταετίας…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot