Άνοδος του πληθωρισμού: Ανατιμήσεις-φωτιά και τον Ιούλιο
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι συνεχίζει τη μάχη κατά της ακρίβειας, επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα. Οπως τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν στηρίζουν ο κυβερνητικό αφήγημα: Οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά συνεχίζουν να ανεβαίνουν, οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν επίσης τον Ιούλιο και ο ρυθμός πληθωρισμού επιταχύνθηκε.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή “έτρεξε”με 2,7% τον Ιούλιο, από 2,3% που “έγραψε” τον Ιούνιο. Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου διαμορφώθηκε σε 2,8%
Τα τρόφιμα καταγράφουν σταθερά τις μεγαλύτερες ετήσιες μεταβολές, με πρωταγωνιστή το ελαιόλαδο, που η η τιμή του εκτοξεύθηκε +56,7% σε ετήσια βάση.
Μεγάλη άνοδο σημείωσαν επίσης πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης: Δημητριακά +7,4%, νωπά ψάρια 8,4%, λαχανικά +3,5%.
Στη λίστα των μεγάλων ανατιμήσεων επανήλθε το φυσικό αέριο με άνοδο τιμής 23,4%.
Οι διακοπές έγιναν απαγορευμένη απόλαυση για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, καθώς τα αεροπορικά εισιτήρια αυξήθηκαν +18,4% κατά μέσο όρο και οι τιμές στα ξενοδοχεία 12,6%
Στα ασφάλιστρα υγείας καταγράφεται αύξηση 14%, ενώ των οχημάτων αύξηση 5,6%.
Αναλυτικά, η άνοδος του δείκτη κατά 2,7% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1.Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 6,7% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
• 2,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, δημητριακά για πρωινό, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, λαχανικά νωπά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αλεύρι και άλλα δημητριακά, γαλακτοκομικά και αυγά, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, πατάτες, λοιπά τρόφιμα.
• 4,3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 2,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημοτικά τέλη, ηλεκτρισμό.
• 1,9% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
•3,5% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο
• 1,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες
• 3,5% στην Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οριακή κάμψη σημείωσαν οι δείκτες τιμών στις ακόλουθες κατηγορίες:
• 0,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οικιακές υπηρεσίες.
•0,3% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες