FOLLOW US: facebook twitter

Άνοδος για τουρισμό και εστίαση στην Ηλεία

Ημερομηνία: 16-08-2024 | Συντάκτης:

Κατέγραψαν μικρή αύξηση στον τζίρο τους για το β΄ τρίμηνο του 2024

Ανοδικά κινήθηκαν στο β’ τρίμηνο το 2024 (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος) οι κλάδοι της εστίασης και του τουρισμού στην Ηλεία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο τουρισμός κατέγραψε άνοδο 12% στον κύκλο εργασιών σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, φτάνοντας τα 9,2 εκατ. ευρώ από τα 8,23 πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, η άνοδος του τζίρου έφτασε το 8,8%, με 15,6 εκατ. ευρώ έναντι 14,34 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο του 2023. Αξίζει να σημειωθεί πως το α’ τρίμηνο του 2024 ήταν καλύτερο, με άνοδο 13,7%. Ο αθροιστικός τζίρος του α’ εξαμήνου της φετινής χρονιάς έφτασε τα 26,6 εκατ. ευρώ από τα 23,9 του 2023.

Όπως όμως επισημαίνουν στην Πρωινή εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης στην Ηλεία, η αύξηση του κύκλου εργασιών δεν επαρκεί για την κάλυψη του αυξημένου κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση έχουν εκτοξεύσει τις δαπάνες.

Ταυτόχρονα, εκφράζεται προβληματισμός για την κίνηση της εστίασης τους θερινούς μήνες, εξαιτίας του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών, που περιόρισαν αισθητά τις μετακινήσεις των πολιτών.

Παράλληλα, επαναλαμβάνουν τη διαφωνία τους με τον διαφορετικό ΦΠΑ στο take away, σημειώνοντας ότι η επιστροφή στον υψηλό συντελεστή του 24%, σε συνδυασμό με τις σημαντικές αυξήσεις στην πρώτη ύλη έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές του. Kι αυτό πριν από τις ανατιμήσεις που αναμένονται από το φθινόπωρο, ειδικά στον σερβιριζόμενο καφέ, ο οποίος εδώ και ένα μήνα επιβαρύνεται με μεγαλύτερο ΦΠΑ.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για το μέλλον των καταστημάτων που προσφέρουν μόνο σερβιριζόμενο καφέ.

Οι ειδικοί του καφέ προειδοποιούν, μάλιστα, ότι οι τιμές θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς η παγκόσμια προσφορά της πρώτης ύλης διαρκώς μειώνεται.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot