Άννα Κορτέση: Διανύοντας την Μ. Εβδομάδα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55931″ img_size=”full”][vc_column_text]Η Μεγάλη Εβδομάδα και η σημασία της.
Φθάσαμε να διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα. Η εβδομάδα αυτή λέγεται Μεγάλη, διότι μέσα στίς 168 ώρες της, μεχρι τή νύχτα τής Αναστάσεως, τιμούμε μεγάλα γεγονότα, μοναδικά και κοσμοϊστορικά, πού συγκλόνισαν ,”τά επίγεια καί τά ουράνια καί τά καταχθόνια”. Γι᾿ αυτό η εβδομάδα αυτή ονομάζεται Μεγάλη και πρέπει να τις δώσουμε την σημασία που τις αναλογεί.
Αυτές τις Αγιες μέρες είναι σημαντικό να αναλογιστούμε την υπέρτατη θυσία του Θεανθρώπου και να αφήσουμε το Αγιο φως να ζεστάνει τις καρδιές μας. Ας αναλογιστούμε το πολύτιμο δώρο της ζωής και ας το απολαύσουμε με τις αρετές που μας διδάσκει η θρησκεία μας.
Η κάθε ημέρα της Μ. εβδομάδας είναι ξεχωριστή με σπουδαία διδακτική αξία.
Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου, του υιού του Ιακώβ που τον πούλησαν τα αδέρφια του σαν σκλάβο επειδή τον φθονούσαν.
Τη Μεγάλη Τρίτη ακούμε δυο παραβολές: την παραβολή των Μωρών Παρθένων και την παραβολή των Ταλάντων. Και οι δύο παραβολές δείχνουν ότι πρέπει να καλλιεργούμε τα θεία χαρίσματα για το κοινό καλό. Τη Μεγάλη Τρίτη ακούμε επίσης το τροπάριο της Κασσιανής.
Τη Μεγάλη Τετάρτη, δύο μέρες πριν τη Σταύρωση, η πόρνη ζήτησε συγχώρεση απ’ τον Ιησού Χριστό για τις αμαρτίες της και του έπλυνε τα πόδια με μύρο. Ο Ιούδας απ’ την άλλη, πρόδωσε τον Κύριό του για 30 αργύρια. Επίσης τη Μεγάλη Τετάρτη τελείται το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου.
Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η τελευταία μέρα πριν τη Σταυρική Θυσία του Ιησού Χριστού. Γίνεται ο Μυστικός Δείπνος. Ο Ιησούς Χριστός με μια λεκάνη πλένει τα πόδια των μαθητών του. Τελείται ο Ιερός Νιπτήρας σε ανάμνηση.
Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η Σταύρωση. Ο Ρωμαίος Διοικητής Πόντιος Πιλάτος δικάζει τον Ιησού, το πλήθος αποφασίζει φωνάζοντας «άρον άρον σταύρωσον Αυτόν» την σταύρωσή Του, ενώ ο ίδιος ο Πιλάτος «νύπτει τας χείρας» του. Ο Χριστός περιπαίζεται, του φορούν αγκάθινο στεφάνι και πορφύρα. Παραδίδει το πνεύμα Του πάνω στον Σταυρό και ο Ιωσήφ ο Αριμαθαίας κάνει την Αποκαθήλωση και ενταφιάζει τον Θεάνθρωπο. Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται περιφορά του επιταφίου και ψάλλονται τα εγκώμια ενώ είναι αυστηρή νηστεία.
Το Μεγάλο Σάββατο γίνεται η κάθοδος στον Άδη. Ο Ιησούς Χριστός κηρύττει τον Θείο Λόγο στους νεκρούς. Οι αρχιερείς βάζουν ρωμαϊκή φρουρά στον Τάφο. Προαναγγέλλεται η Ανάσταση στη Θεία Λειτουργία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Στα Ιεροσόλυμα γίνεται η Τελετή του Αγίου Φωτός και το Άγιο Φως για άλλη μια φορά μοιράζεται στους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο. Το Μέγα Σάββατο είναι αυστηρή νηστεία.Τα μεσάνυχτα όλοι οι Χριστιανοί πηγαίνουν στην Εκκλησία για να πάρουν το Άγιο Φως, να πούνε “Χριστός Ανέστη”-“Αληθώς Ανέστη” και να δώσουν το φιλί της αγάπης.
Την Κυριακή του Πάσχα γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού και η Μεγάλη Εβδομάδα έχει τελειώσει. Οι Μυροφόρες βρήκαν άδειο τον Πανάγιο Τάφο και το μήνυμα τις ελπίδας και της αγάπης διαδίδεται σε όλο τον κόσμο.
Ένα μήνυμα που στις μέρες μας είναι ακόμη πιο σημαντικό να το διαδοθεί.
Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη!!!
Άννα Κορτέση[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]