FOLLOW US: facebook twitter

Άβα Βαγγελάτου: «Τουρισμός και ανάπτυξη για λίγους, οφέλη για ακόμη λιγότερους»

Ημερομηνία: 04-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Η θέση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Άβας Βαγγελάτου στη συνεδρίαση του Δ.Σ Πύργου για τον τουρισμό

Ο φαύλος κύκλος των συμφερόντων και της υποκρισίας συνεχίζεται.

Οικονομικοί παράγοντες μαζί με διοικητικούς ή και ταυτόχρονα ,συσχετίζονται, συναθροίζονται, συνδιαλέγονται, συντρώγουν και συνάδουν προκειμένου για το «καλό του τόπου και την ανάπτυξη της περιοχής».

Ξενοδόχοι, που όμως δεν είναι οι μεγαλοκαρχαρίες του ΣΕΤΕ, αλλά έχουν την ίδια ξεζουμιστική ταχτική των τεράστιων μονάδων, με τα ωράρια και την εκμετάλλευση των εργαζομένων σε ολόκληρο τον χώρο του επισιτισμού/τουρισμού, την απλήρωτη ή και με μαθητεία / πρακτική εξασφάλιση φτηνού εργατικού προσωπικού, την ανήλικη εργασία κλπ. Δίνουν κέλευσμα έναρξης τουριστικής περιόδου για «ανώτερους» πελάτες και για ευκαιριακούς κρουαζιεροτουρίστες, ενώ ξεχνούν ότι ο εγχώριος τουρισμός έχει κατεβάσει πανιά εδώ και πολλά χρόνια, μένοντας σε στάσιμα -χαμηλά επίπεδα κρίσης τα τελευταία 8 χρόνια, με εξαίρεση κάποια προωθητικά τριήμερα σε συγκεκριμένες -μη βιώσιμες μονάδες.

Ωραίες οι μετρήσεις των εκατομμυρίων επισκεπτών (30.000.000 το 2017) από αέρα και θάλασσα, αλλά όχι και οδικώς ή με το τρένο, μιας κι αυτές οι ευκαιρίες είναι για τους ντόπιους που για να αποφύγουν τα υπέρογκα πλέον διόδια προς τις Ιδιωτικές Εταιρείες που λυμαίνονται τα ΣΔΙΤ/ Εθνικά Δίκτυα και τις «Γέφυρες» επικοινωνίας της ενδοχώρας, περνούν μέσα από τα παλιά οδικά δίκτυα με κινδύνους απερίγραπτους από την ανύπαρκτη συντήρηση και ασφάλεια.

Ξεχνάνε όλοι ότι για την «προστιθέμενη αξία» που παράγει ο Τουρισμός, (λες και οι υπηρεσίες προσφέρονται από ρομπότ), για τους «παραγωγούς» των 14 δις ευρώ το 2016, τους εργάτες το μόνο που τους προσφέρει η τουριστική «ανάπτυξή τους είναι λιώσιμο και σακάτεμα μέσα στις τουρ. Μονάδες από την εντατική δουλειά, τις ελλείψεις προσωπικού (1προς 3 θέσεις εργασίας),ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής ,ασφάλειας και ξεκούρασης, την απληρωσιά και τους μισθούς πείνας.

Τι έχουν να κερδίσουν οι ντόπιοι μικροί έμποροι και επαγγελματίες από την διέλευση με-ή χωρίς- κόκκινο λεωφορείο, τουριστών; Ευκαιριακών δηλαδή αγοραστών, όταν το μόνιμο αγοραστικό κοινό τους αδυνατεί να τους κάνει τζίρο όλο το χρόνο-πράγμα τα μάλλα επιθυμητό και αυτό που θα τους κρατήσει στο επάγγελμα για μερικά χρόνια ακόμη.

Ποιος από αυτούς μπορεί να ανταγωνιστεί το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο με τις διασυνδέσεις του, και τις μίζες του προς όλες τις κατευθύνσεις;

Οι λευκές τους Νύχτες, οι Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά, και ο άνισος ανταγωνισμός χαντακώνουν προσωπικό και ποιοτικό χρόνο, και φέρνουν ανθρώπους στον προθάλαμο ψυχιατρικών γνωματεύσεων.

Όλοι ,εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό, οι σύμμαχοί τους – μικροί έμποροι και επαγγελματίες, πρέπει να αντισταθούν στα Συνεταιράκια που με κάθε ευκαιρία Αναπτυξιακού Συνεδρίου όλοι μαζί και ταυτοχρόνως υποδέχονται το νέο τους επίτευγμα: Τουρισμός και ανάπτυξη για λίγους, οφέλη για ακόμη λιγότερους.

Άβα Βαγγελάτου

Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Πύργου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος