FOLLOW US: facebook twitter

Ὦ ξεῖν᾿, ἀγγέλλειν…

Ημερομηνία: 17-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”44819″ img_size=”full”][vc_column_text]Από την Αμερική στην Ελλάδα και από τη Νέα Υόρκη στην Βαρβάσαινα. Τι γυρεύει ένας Αμερικανός στην Ηλεία; Η απάντηση δεν είναι τα αρχαία μνημεία, αλλά το ζωντανό θαύμα του λαδιού. Πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι ο Paul Vossen θεωρείται ο κορυφαίος γευσιγνώστης ελαιόλαδου στις Η.Π.Α. Πρόσφατα επισκέφθηκε το σύγχρονο ελαιοτριβείο του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, σταθμό σε μία σύγχρονη οδύσσεια που για Ιθάκη της, έχει το καλύτερο λάδι στον κόσμο.

Μάλιστα κύριε! Εδώ στην μέση του πουθενά του σύγχρονου κόσμου, κάποτε πατρίδα των ένδοξων του παρελθόντος, παράγεται κάτι το οποίο τείνει να γίνει ξακουστό σε ολόκληρη την οικουμένη: το ηλειακό ελαιόλαδο. Όλοι ξέρουν ότι οι πρωτιές και οι διακρίσεις στο χώρο δεν είναι καθόλου δεδομένες, καθότι η Ελλάδα ανταγωνίζεται τις υπερδυνάμεις της Ισπανίας, της Ιταλίας ή ακόμη και του Μαρόκο. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι πρόθυμοι να δουλέψουν και να φτάσουν την πολύτιμη πρώτη ύλη στο επίπεδο που της αξίζει.

Βέβαια, η συγκυρία κάθε άλλο παρά ευνοϊκή είναι. Το χαλάζι της 8ης Νοεμβρίου έπεσε σαν λαιμητόμος στους δήμους Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Δεν είναι και λίγο μέσα σε λίγες ώρες να καταστρέφεται η παραγωγή 200.000 ελαιόδεντρων. Αν υπολογίσουμε και την περσινή χρονιά που «πήγε» από δάκο, τότε μάλλον μιλάμε για ένα αρνητικό συνεχές του νομού.

Παρόλα αυτά, το μόνο βέβαιο είναι ότι με τη φύση δεν μπορείς να τα βάλεις. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προετοιμάζεσαι όσο το δυνατόν καλύτερα και να οπλίζεσαι με θέληση και μπόλικη υπομονή. Οι αγρότες θα μαζέψουν για μία ακόμη φορά τα κομμάτια τους, αφού ούτε τώρα μοιάζουν έτοιμοι να το βάλουν κάτω.

Γι’ αυτό ξένε διαβάτη που περνάς, πες σε όποιον συναντήσεις ότι μπορεί ετούτο τον τόπο να τον λησμονά και ο μεγαλοδύναμος ακόμα, ωστόσο οι ντόπιοι δεν θα πάψουν να βγάζουν ελαιόλαδο, γιατί αυτό βάζουν στο ψωμί τους, αλλά και επειδή έχουν μάθει να υπακούουν στα προστάγματά του.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot