FOLLOW US: facebook twitter

Χιλιάδες Ηλείοι κατέκλυσαν χθες Δεκαπενταύγουστο τα μοναστήρια μας 

Ημερομηνία: 16-08-2024 | Συντάκτης:

Άναψαν ένα κεράκι στη Χάρη της Παναγιάς

Μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Ορθόδοξης πίστης, αυτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, τιμήθηκε χθες με υπέρλαμπρο τρόπο σε πολλά μέρη της Ηλείας. Το «Πάσχα του καλοκαιριού» όπως έχει ονομαστεί ο Δεκαπενταύγουστος γιορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια στους Ιερούς Ναούς και τα Μοναστήρια της Ηλείας, με πανηγυρικές λειτουργίες, αλλά και γιορτές, χορούς και πανηγύρια και μια σειρά από έθιμα που διατηρούν ζωντανή την παράδοση σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί την κορύφωση του καλοκαιριού αλλά και μια από τις σημαντικότερες εορτές του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, καθώς η εκκλησία τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου. Ωστόσο, η Κοίμηση δεν είναι πένθιμο γεγονός για τον ελληνικό λαό και τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, καθώς η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν» και με την Κοίμησή της προπορεύτηκε στη δόξα που μας περιμένει.

Ανήμερα της γιορτής της Παναγίας με κάθε μεγαλοπρέπεια όπως άλλωστε αρμόζει γιόρτασαν  δεκάδες Ιερές Μονές στην Ηλεία και χιλιάδες άνθρωποι, επισκέπτες και ντόπιοι προσκύνησαν σε κάποια από αυτά, τη Χάρη της. Ο Νομός «γέμισε» απ’ άκρη σε άκρη από κόσμο, τα χωριά και όλος ο τόπος «ζωντάνεψαν» καθώς και φέτος, χιλιάδες ήταν εκείνοι που επέλεξαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές την όμορφη Ηλεία αλλά και για να γιορτάσουν την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης μαζί με τους δικούς τους ανθρώπους.

Με λαμπρότητα ο εορτασμός στη Ι.Μ. Σκαφιδιάς

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, σε ολόκληρη την Ηλεία, με επίκεντρο την Ιερά Μονή Σκαφιδιάς, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες πιστοί και με ευλάβεια προσκύνησαν την ιερή εικόνα την Παναγίας.

Νωρίς το πρωί οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα καλώντας τους πιστούς να παρακολουθήσουν τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία. Μικροί και μεγάλοι από ολόκληρη την Ηλεία, ανάμεσα τους αρκετοί ετεροδημότες και επισκέπτες που βρέθηκαν στην περιοχή για τον Δεκαπενταύγουστο,  συγκεντρώθηκαν στο γραφικό Μοναστήρι της Σκαφιδιάς για να τιμήσουν  τη μετάσταση της Παναγίας από την γη στον ουρανό, τον εναγκαλισμό της Μητέρας με τον αγαπημένο Υιό της, που αποτελεί τη λαμπρότερη θεομητορική γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι πιστοί, με ευλάβεια προσκύνησαν τη θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης, άναψαν ένα κερί στη χάρη της και με θρησκευτική κατάνυξη παρακολούθησαν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανάσιου Β’.

Μετά το περάς της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Σκαφιδιάς, ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας στον προαύλιο χώρο της Μονής, από τον Μητροπολίτη κ.κ Αθανάσιο και ιερείς, με την ακολουθία πλήθους πιστών. 

Οι Παναγίες της  Ηλείας

Οι Ιεροί Ναοί και οι Μονές που είναι αφιερωμένοι στην Παναγία στο Νομό μας και χθες τους επισκέφθηκαν δεκάδες προσκυνητές είναι: η επιβλητική Ιερά Μονή Κρεμαστής, το μοναστήρι της Ιεράς Μονής της Παναγίας στη Σκαφιδιά που βρίσκεται σε ειδυλλιακή θέση, η εντυπωσιακή Ι..Μ Παναγιάς Σεπετού, η Μονή της Παναγιάς της Εισοδιώτισσας στον Άγιο Ιωάννη Πύργου που βρίσκεται σε μία μικρή σπηλιά στο βράχο, κατασκευασμένη τον 15ο αιώνα, η σημαντικής ιστορικής αξίας είναι και η Ιερά Μονή της Παναγίας στη Φραγκαβίλα στην Αμαλιάδα, η Παναγία της Καθολικής στη Γαστούνη  που είναι χτισμένη το 920 προς τιμή της Παναγίας, το γυναικείο ιστορικό Βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Βλαχέρνας στην Κάτω Παναγιά, η Παναγιά η Ελεούσα στη Λυγιά, Η Παναγία στη Σμέρνα όπου είναι το μικρό εκκλησάκι που είναι σφηνωμένο στο βράχο, η Παναγία η Δαφνιώτισσα στην κορυφή ενός μικρού λόφου, κ.α.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot