FOLLOW US: facebook twitter

«Φως» στον σκοτεινό χώρο του θεάτρου: Πρεμιέρα το Σάββατο με “Κολόμπ” του Ζαν Ανούιγ από τη Θεατρική Ομάδα Δούρειος Ίππος

Ημερομηνία: 13-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός
Ο σκηνοθέτης Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος με τους ερασιτέχνες ηθοποιούς Θανάση Χαικάλη, Μαρία Καραντώνη και Παναγιώτα Ιωάννου στη χθεσινή συνέντευξη.

 

Με την ηθική του θεάτρου αλλά και της ίδιας της ζωής θα ασχοληθεί φέτος η θεατρική ομάδα “Δούρειος Ίππος” παρουσιάζοντας το πολύ ιδιαίτερο έργο του Ζαν Ανούιγ “Κολόμπ”. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα αυριο Σάββατο 14 Απριλίου στις 21.15 στο θέατρο Απόλλων με την σκηνοθετική υπογραφή του Παρασκευά Παπαπετρόπουλου.

Σε έναν άλλο θεατρικό χώρο όπου κυριαρχεί μια δεσποτική ντίβα του γαλλικού θεάτρου της δεκαετίας του 20, στα καμαρίνια και τα παρασκήνια, έχει ήδη μεταμορφωθεί η σκηνή του θεάτρου Απόλλων για να φιλοξενήσει ένα από τα πιο σημαντικά έργα του γάλλου συγγραφέα. Τα έργα του Ζαν Ανούιγ χαρακτηρίζονται από την επικράτηση της μοναξιάς και την αδυναμία επικοινωνίας κι ακόμη διακατέχονται από το αίσθημα της χαμένης αθωότητας και τη μελαγχολία της τρίτης ηλικίας. Και όπως υπογράμμισαν οι συντελεστές της παράστασης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, όλα αυτά τα στοιχεία αποτυπώνονται με περίτεχνα λογοτεχνικό τρόπο στο έργο του “Κολόμπ”.

Στο συγκεκριμένο έργο, ο θεατής θα δει μέσα από το βιτριολικό χιούμορ του Ζαν Ανούιγ να ξετυλίγονται διάφορα ζητήματα όπως ο σκοτεινός θεατρικός χώρος που στηρίζεται σε μία εγωπαθή ντίβα με όλα τα συνεπακόλουθα του. Ακόμη βλέπουμε την ταραγμένη δαιδαλώδη σχέση μάνας – γιου και τις συνέπειες αυτής. Κυρίως όμως θα παρακολουθήσουμε την πορεία ενός ερωτευμένου νέου ζευγαριού με αναφορές σε πολλαπλά διαχρονικά προβλήματα όπως απαγορεύσεις, απωθημένα, ψέματα, απιστίες, ζήλιες, εγωισμούς. Όλα αυτά όμως μπορεί να παρακαμφθούν αν η αλήθεια βγει στην επιφάνεια και θριαμβεύσει η πραγματική αγάπη.

Το μήνυμα του σκηνοθέτη

Αναλύοντας το έργο, ο σκηνοθέτης της παράστασης Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: “Ο Ζαν Ανούιγ στο έργο “Κολόμπ” με αφορμή το μεγάλο έρωτα του Ζουλιέν και της Κολόμπ θα αναφερθεί μεταφορικά στο πώς και κάτω από ποιες συνθήκες έρχεται στη ζωή ένα παιδί και τϊ πρέπει να προσφέρεται σε αυτό ώστε να γίνει ένας υγιής πολίτης χωρίς να έχει προβλήματα ύπαρξης στη μετέπειτα πορεία του. Έτσι βλέπουμε την πολύπαθη σχέση μάνας (μαντάμ Αλεξάντρ) και γιου (Ζουλιέν )καθώς και την αδυναμία της πρώτης για τον μικρότερο γιο της Αρμάν -από άλλο πατέρα όμως. Μέσα από ένα βιτριολικό χιούμορ ο συγγραφέας θα μας μιλήσει για τη σκοτεινή πλευρά του θεάτρου στην οποία παραμένει κρυμμένη η σπίθα της κάθαρσης. Θα παρουσιάσει στα μάτια του θεατή υπερεκτιμημένους καλλιτέχνες, ένας απ’ αυτούς ο Εμίλ Ρομπινέ ποιητής της Γαλλικής Ακαδημίας, που σαν σκοπό έχουν την αποχαύνωση του κοινού. Η σεξουαλική παρενόχληση δίνεται με μια ρεαλιστκή και ταυτόχρονα χιουμοριστική διάσταση. Η ανέχεια πολλές φορές αλλοτριώνει τον άνθρωπο και άτομα σαν τους: Ντεφουρνέτ, Ντυπαρτάς και Ρομπινέ καιροφυλακτούν εκμεταλλευόμενοι ψυχές. Πάντα όμως θα υπάρχουν και εκείνοι που παρόλες τις αδυναμίες τους θα οδηγούν αυτούς που αγαπούν στο δρόμο της αλήθειας όπως ο Λασιουρέτ και η Ζοζεφίν ενώ η Λουσιέν παραμένει πειθήνο όργανο της Αλεξάντρ. Η Κολόμπ παγιδευμένη στην αγάπη της για τον άντρα της και στη ματαιοδοξία της λοξοδρομεί για χάρη τους παιδιού της έχοντας όμως και τα δίκια της. Ο Ζουλιέν ξεροκέφαλος και άξεστος σαν κούτσουρο, συγκρουόμενος καλλιτεχνικά με το γονίδιο από τη μητέρα του – είναι πιανίστας- και την απόφασή του να καταταγεί στο στρατό- ο νεκρός πατέρας του ήταν στρατιωτικός-αναγκάζεται για χάρη του έρωτα να οπισθοχωρήσει…Και όλα αυτά σε ένα ανατρεπτικό φινάλε όπου οι μάσκες πέφτουν, όλοι αποκαλύπτονται, με τον έρωτα θριαμβευτή και συνάμα λυτρωτή.

Οι συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος

Φωτισμός Αλέκος Αμπελογιάννης

Κομμώσεις Γιάννης Διονυσόπουλος, Γιώργος Αλμπάνης

Επιμέλεια κοστουμιών Ρούλα Πολίτη

Ορθοφωνία Φένια Καρδιανού

Μακιγιάζ Δημόσιο ΙΕΚ, Ιφιγένεια Μπούκλη, Ζέτα Λουμίτη

Φωτογραφία Λάμπρος Τσακριλής

Σκηνικά Lila’ s house of Art and Collektibles

 

Ηθοποιοί

Κολόμπ Μαρία Καραντώνη

Μαντάμ Αλεξάντρ Παναγιώτα Ιωάνου

Ζουλιέν Γιώργος Τσιρώνης

Ρομπινέ Θανάσης Χαϊκάλης

Ντεφουρνέτ  Σπύρος Σπυρόπουλος

Ντυπαρτάς Κώστας Σπίνος

Αρμέν Γιώργος Ρούμπης

Λουσιέν Ελευθερία Στανατιο

Λασιουρέτ Βασίλης Αγγελόπουλος

Ζοζεφίν Δήμητρα Μικελοπούλου

Λεό Θοδωρής Βένδρας

 

Φωτο kolob doureios

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot