FOLLOW US: facebook twitter

Υποβολή πρότασης στο Leader από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας για την ανάδειξη του θεάτρου της Πλατιάνας

Ημερομηνία: 26-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”71928″ img_size=”full”][vc_column_text]Ένα σημαντικό βήμα για την αναστήλωση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Πλατιάνας, έγινε με την υποβολή πρότασης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ηλείας, προς το πρόγραμμα Leader που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Ολυμπίας (ΑΝ.ΟΛ.).

Πρόκειται για το έργο αναστήλωσης της σκηνής του αρχαίου θεάτρου στο Αίπυ που χρονολογείται στο 245 π.Χ., προϋπολογισμού 300 χιλιάδων ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος που προβλέπεται στη μελέτη για την ανάδειξη του εντυπωσιακού μνημείου ανέρχεται σε 700.000 ευρώ. Εκ μέρους της ΑΝ.ΟΛ. υπολογίζεται ότι σε διάστημα 2-3 μηνών θα υπάρξουν αποτελέσματα μετά τη συγκριτική αξιολόγηση του φακέλου, που έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσα στο κεντρικό σύστημα του ΕΣΠΑ.

Το θέατρο της Πλατιάνας είναι χτισμένο στην ανατολική απόληξη του όρους Λαπίθα, στα νότια της ομώνυμης κοινότητας, του Δήμου Κρεστένων- Ανδρίτσαινας. Το θέατρο είναι μικρό, 850 περίπου θέσεων , χρονολογείται σε δύο φάσεις ώς την ελληνιστική εποχή, χτισμένο εξ ολοκλήρου από ντόπια ασβεστολιθική πέτρα. Tο κοίλο χρονολογείται στον 4ο αι. π.x, ενώ το σκηνικό οικοδόμημα χρονολογείται στο 245 π.x. Όπως σώζεται σήμερα, το θέατρο παρουσιάζει την τριμερή χαρακτηριστική διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων: κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα.

Σήμερα διατηρείται μόνο τμήμα της σκηνής και του κοίλου, ενώ σε καλή κατάσταση σώζεται ο αρχαίος αναλημματικός τοίχος του θεάτρου και στην αρχική θέση του ένας θρόνος από τις προεδρείες. Το σωζόμενο κοίλο έχει διάμετρο 34,5μ.Το μνημείο παρουσιάζει σήμερα τη μορφή μεγάλου ερειπιώνα . Αποτελεί το δεύτερο σωζόμενο μνημείο της συγκεκριμένης κατηγορίας στο Νομό Ηλείας , μετά από το θέατρο της αρχαίας Ήλιδας.

Ωστόσο είναι ένα μνημείο που έχει μελετηθεί εις βάθος, ο Σταύρος Μπένος ως συντονιστής του Διαζώματος το είχε χαρακτηρίσει ως ένα από τα άγνωστα «κοχύλια» της Ελλάδας.. Από το 2002, όταν άρχισε διετές πρόγραμμα καθαρισμού και ανασκαφών και εν συνεχεία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο ώς τον Δεκέμβριο 2013 όταν υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, ύψους 100.000 ευρώ, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, το θέατρο Πλατιάνας έρχεται στο φως μέσα από την βαθύτερη κατανόησή του.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia