Υπαίθριο Θέατρο στο Κατάκολο!: Άλμα του Δήμου Πύργου στον Πολιτισμό
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”59525″ img_size=”full”][vc_column_text]
1. Αποτελούσε ιδέα του Ηλείου μουσικοσυνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου που βρήκε ανταπόκριση απο τον Δήμαρχο Πύργου
2. Το καλοκαίρι του 2019 θα φιλοξενήσει τις πρώτες εκδηλώσεις
Το δικό του υπαίθριο θέατρο, με θέα το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, σε ένα σημείο μαγικό, πάνω στο βουνό του Κατακόλου, θα αποκτήσει σύντομα ο Δήμος Πύργου! Ένα θέατρο που αποτελούσε ιδέα του Ηλείου μουσικοσυνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου εδώ και δεκαετίες και που βρήκε ανταπόκριση και στήριξη από τον Δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή που θέλησε το όραμα αυτό να το κάνει πράξη.
Το υπαίθριο θέατρο η κατασκευή του οποίου βασίζεται στο αρχέτυπο σχέδιο των αρχαίων ελληνικών θεάτρων, θα φιλοξενεί εκδηλώσεις πολιτισμού από το καλοκαίρι του 2019, οπότε και προβλέπεται η ολοκλήρωση του. Μάλιστα, θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από έσοδα του δήμου.
Αναλυτικά όσα προβλέπονται, παρουσιάστηκαν από τον Δήμαρχο Γαβρίλη Λιατσή, το μουσικοσυνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λεωνίδα Βαρουξή, τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου Νίκο Λαινόπουλο και τον Διευθυντή Προγραμματισμού Άρη Φιλιππόπουλο.
«Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα να είναι δίπλα μου ο Ηλίας Ανδριόπουλος. Όλα έχουν μια αφετηρία κι αυτό είναι οι ιδέες. Και η ιδέα για να γίνει το υπαίθριο θέατρο στο βουνό του Κατακόλου ανήκει στον Ηλία τον Ανδριόπουλο. Όπως μου είχε εκμυστηρευτεί πριν καιρό να φανταστώ υπό το φως του Αυγουστιάτικου φεγγαριού πάνω στο βουνό του Κατακόλου, που βλέπεις τον Κυπαρισσιακό, την Ζάκυνθο και τη Κεφαλονιά να μπορείς ν` ακούς μουσική. Έχω βάλει σκοπό μου να ξεκινήσω αυτό το μεγάλο έργο αφού δεν θα γίνει με χρηματοδότηση τρίτου αλλά με χρήματα του δήμου. Υπάρχουν πιστωμένα στον προϋπολογισμό μας 500.000 ευρώ και μπορούμε να έχουμε ακόμα άλλα τόσα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί. Ευχαριστώ και πάλι τον κ. Ανδριόπουλο λέγοντας ότι το να δίνεις μια ιδέα δεν είναι κάτι που πουλιέται πουθενά κι όταν έχεις την ευγένεια και δεν το λες ότι είναι δική σου ιδέα δείχνει ποιότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιατσής.
«Ο χώρος είναι μαγικός»
«Είμαι παρόν σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για να σηκωθεί ο Πολιτισμός στο νομό μας λίγο ψηλότερα» τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος και συμπλήρωσε «Με την ίδια φιλοσοφία πριν δυο δεκαετίες περίπου είχα κάνει μια προσπάθεια για την δημιουργία ιδρύματος Τέχνης και Πολιτισμού στην Ολυμπία. Όσον αφορά την ιδέα δημιουργίας ενός ανοιχτού θεάτρου χωρητικότητας 1.000 περίπου θέσεων στο βουνό του Κατακόλου, πράγματι, πριν πολλά χρονιά όταν νομάρχης ήταν η κα Αλέκα Μαρκογιαννάκη, της είχα πει γι` αυτό τονίζοντας το πλεονέκτημα της θέας που θα διέθετε. Θα μπορούσε να φιλοξενεί μουσική, θέατρο, χορό σε τοπικό και Πανελλήνιο επίπεδο. Ο χώρος είναι μαγικός και προσφέρεται για την δημιουργία ενός τέτοιου θεάτρου. Χαίρομαι που το πλήρωμα του χρόνου έφερε τα πράγματα για να συζητάμε τώρα την κατασκευή του θεάτρου που θα είναι ένας πνεύμονας Πολιτισμού για την Ηλεία, για το Κατάκολο και τους παραθεριστές του καλοκαιριού, για τους νέους, τους φιλότεχνους, τους θεατρόφιλους, τους μουσικόφιλος… Ο Πύργος και η Ηλεία έχει ένα πάρα πολύ ευαίσθητο και καλλιεργημένο κοινό, πρόθυμο να κοινωνήσει τον Πολιτισμό και την Τέχνη. Απόδειξη οι τρείς θεατρικές ομάδες που διαθέτει η πόλη καθώς και πολλά άλλα πράγματα. Ευχαριστώ τον δήμαρχο και τον δήμο Πύργου τον κ. Βαρουξή που είναι ένθερμος υποστηρικτής μιας ιδέας που έχει να κάνει με τον Πολιτισμό. Και στις δύσκολες στιγμές που περνάμε τον Πολιτισμό τον έχουμε ανάγκη γιατί προσφέρει ελπίδα αλλά και ενθουσιασμό. Εύχομαι να αποπερατωθεί σύντομα και να το γευτούμε όλοι με ωραίες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις».
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, επισήμανε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι είναι βεβαιωμένη η πολιτική βούληση του δημάρχου για την δημιουργία του θεάτρου και πως ο ίδιος θα στηρίξει την σπουδαία αυτή προσπάθεια ώστε να υπερπηδηθούν τα όποια εμπόδια. «Σύμμαχος θα είναι στην προσπάθεια αυτή και το ισχυρό Πολιτιστικό brand name που διαθέτει ο Ηλείος μουσικοσυνθέτης».
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΔΟΠ κ. Λαινόπουλος τόνισε πως έχει παρακολουθήσει τις ενέργειες του δημάρχου για την κατασκευή του Θεάτρου και πως η ολοκλήρωση του θα αποτελέσει ένα τεράστιο άλμα για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
«Βασισμένο στο αρχέτυπο σχέδιο των αρχαίων ελληνικών θεάτρων»
Αναλυτικά στοιχεία για την χωροθέτηση και την κατασκευή του θεάτρου παρουσίασε ο Δ/ντής Προγραμματισμού κ. Φιλιππόπουλος, προβάλλοντας και σχετικές φωτογραφίες.
«Η θέση ανάπτυξης του θεάτρου προσδιορίσθηκε με τρόπο ώστε, η παρέμβαση να εντάσσεται στο φυσικό περιβάλλον. Η περιοχή και η θέση, αποτελεί ιδιαίτερο σημείο θέασης προς την αρχαία Φειά και το Ιόνιο πέλαγος. Το έργο αποτελεί το προοίμιο για την ανάδειξη του “Ποντικόκαστρου” και την οργανική σύνδεση του Κατακόλου με την περιοχή του Αγ. Ανδρέα μέσω του πλέγματος ανάδειξης των τουριστικών μονοπατιών στο βουνό Κατακόλου. Ο σχεδιασμός του θεάτρου, βασίζεται στο αρχέτυπο σχέδιο των αρχαίων ελληνικών θεάτρων, και είναι χωρητικότητας 1.400 θεατών, με τις απαραίτητες για την λειτουργία του υποδομές. Η κλήση του κοίλου είναι 24 μοίρες από το επίπεδο αναφοράς της ορχήστρας. Στο πρώτο και υψηλότερο κοίλο αναπτύσσονται 6 σειρές κερκίδων, ενώ στο δεύτερο κοίλο αναπτύσσονται επτά κερκίδες. Η ακτίνα της ορχήστρας είναι 7,10 μέτρα, και η μέγιστη ακτίνα του κοίλου 22,60 μέτρα. Η προσβασιμότητα στο θέατρο πραγματοποιείται στο επίπεδο της ορχήστρας από κλίμακα ανόδου και ράμπα ανόδου αμφίπλευρα. Η πρόσβαση των ΑμεΑ πραγματοποιείται από τον κεντρικό άξονα πρόσβασης. Σύμφωνα με τα γεωμετρικά στοιχεία του θεάτρου εκτιμάται το ικανοποιητικό επίπεδο ακουστικής που θα εξειδικευθεί από την οριστική μελέτη ακουστικής. Στα βασικά έργα υποδομής, προβλέπεται υπαίθρια πυρασφάλεια των χώρων παρέμβασης. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στις επιμέρους παρεμβάσεις είναι κυρίως πέτρα, βοτσαλωτές πλάκες, συμπαγές τούβλο, ξύλο, μεταλλικές και αλουμινένιες κατασκευές κ.α.».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]