FOLLOW US: facebook twitter

Τσιπουρομεζέδες

Ημερομηνία: 29-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

tsipouromezedes

Ξεχασμένο για πολλά χρόνια σε διαδικασίες περιθωριακές σε σχέση με το φαγητό, κυρίως εξαιτίας της έντονης «δυτικοποίησης» της συλλογικής μας γεύσης, σιγά σιγά κατόρθωσε να ξεπεράσει τους προσδιορισμούς αυτούς και το τσίπουρο να ξαναγίνει η αγαπημένη κυριακάτικη συντροφιά του φαγητού μας.

12 υλικά & συνδυασμοί
1. Μαριναρισμένα λαχανικά, όπως το κολοκυθάκι, το αγγούρι, τα ωμά κουκιά και τα φασολάκια, μπορούν με λίγο ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς να γίνουν καταπληκτική συνοδεία, η οποία μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη με την προσθήκη ενός τυριού όπως η γραβιέρα ή η ξινομυζήθρα.
2. Οι πιπεριές, καυτερές ή όχι, μπορούν να ψηθούν στον φούρνο, ακόμη και μαζί, και αφού τις αποφλοιώσουμε, να τις σερβίρουμε με λίγο ξίδι και ελαιόλαδο.
3. Η μελιτζάνα, εξαιτίας της σύμφυτης πίκρας στη γεύση της, μπορεί να γίνει ένας ιδιαίτερος μεζές ψητή ή σοταρισμένη και μαριναρισμένη.
4. Τα αβγά, από την πιο απλή τους μορφή, δηλαδή βραστά, μέχρι τον παραδοσιακό καγιανά ή την ομελέτα με κάποιο αλλαντικό, επιζητούν το τσίπουρο. Επίσης, και μια απλή αβγοσαλάτα φτιαγμένη με λίγη κάππαρη και κρεμμύδι θα μας λύσει τα χέρια.
5. Το ψωμί, φρυγανισμένο ή τηγανητό, με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, ρίγανη και χοντρό αλάτι, έφτανε για να κάνει τη διαφορά τα παλαιά χρόνια. Τώρα, ο ντάκος μπορεί να είναι μια ωραία εναλλακτική, όπως και όλα τα υπόλοιπα παξιμάδια σε διαφορές μορφές.
6. Τα τυριά –σχεδόν όλα– που μπορούν να ψηθούν στη σχάρα είναι τέλεια συνοδεία, ειδικά αν τα πασπαλίσουμε με λίγο μέλι και σουσάμι.
7. Τα ντολμαδάκια όλων των εκδοχών είναι καταπληκτικός μεζές.
8. Οι πατάτες ενδείκνυνται σε όλες τους τις μορφές. Μια πατατοσαλάτα ταιριάζει σε κάθε τραπέζι με τσίπουρο, ιδίως αν έχει λίγο παστό ψάρι και βρασμένα φασόλια.
9. Οι ελιές, εκτός από σκέτες, μπορούν να αντιμετωπιστούν και με μια πιο «περιπετειώδη» αντίληψη, αν τις τηγανίσουμε αφού πρώτα τις περάσουμε από λίγο νισεστέ.
10. Τα λουκάνικα είναι πηγή αστείρευτης δημιουργικότητας και ευκολίας γιατί επιδέχονται σχεδόν κάθε επέμβαση. Ταιριάζουν υπέροχα με όσπρια (φακές, φασόλια και ρεβίθια), ενώ το ίδιο συμβαίνει και όταν τα συνδυάζουμε με πατάτες ή λαχανικά, ή τα σερβίρουμε σκέτα.
11. Οι αγκινάρες μαζί με λίγο ταραμά ξεπερνούν κάθε εμπόδιο απέναντι στο τσίπουρο και αν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε και μια ταραμοσαλάτα με βάση την αγκινάρα.
12. Τα λαχανικά τουρσί γίνονται εξαιρετικά αν τα ξεπλύνουμε ελαφρώς, τα περάσουμε από λίγο αλεύρι και μετά τα τηγανίσουμε.

Thecookbook.gr

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος