FOLLOW US: facebook twitter

«Τραγικές οι συνθήκες εργασίας στην υπηρεσία Καθαριότητας»: Συνδικαλιστές ΠΟΕ ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ χθες στον Πύργο

Ημερομηνία: 06-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”38182″ img_size=”full”][vc_column_text]«Τραγικές» όπως στην πλειοψηφία των δήμων πανελλαδικά, χαρακτήρισαν τις συνθήκες εργασίας στην υπηρεσία Καθαριότητας, συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ, στελέχη του ΠΑΜΕ κατά την επίσκεψη τους στο αμαξοστάσιο του δήμου Πύργου, με αφορμή το τραγικό εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής ΠΟΕ ΟΤΑ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Σπύρος Κωνσταντάς, δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε έναν χρόνο έχουν θρηνήσει 32 συναδέλφους, χώρια τους τραυματισμένους.

«Αυτή είναι μια συνολική πολιτική για την οποία υπάρχουν υπαίτιοι, οι κυβερνήσεις και η πλειοψηφία των δημάρχων, που έχουν ως σκοπό να υποβαθμίσουν τις υπηρεσίες των δήμων και από ανθρώπινο δυναμικό και από υλικοτεχνική υποδομή με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίησή τους. Κύρια θύματα είναι οι εργαζόμενοι. Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού υπάρχει εντατικοποίηση, η οποία θα φέρει και ατυχήματα. Υπάρχουν και άθλιες συνθήκες εργασίας. Παρότι ο δήμαρχος μας έλεγε ότι τα οχήματα είναι σε καλή κατάσταση, ενώ στο αμαξοστάσιο ακούσαμε καταγγελίες για οχήματα χωρίς φρένα, που δεν έχουν φώτα.

Είδαμε εργαζόμενους χωρίς γάντια και μάσκες και να κυκλοφορούν με παντόφλες για να μαζέψουν τα σκουπίδια. Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση του δήμου μας είπε ότι το θεωρεί ρεαλιστικό να υπάρχουν ατυχήματα. Ατυχήματα ας πάθει ο ίδιος ο δήμαρχος, οι εργαζόμενοι δεν φταίνε σε τίποτα, να πηγαίνουν το πρωί για μεροκάματο και να μην ξέρουν αν θα γυρίσουν το μεσημέρι στο σπίτι τους. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να τις αποποιηθούν. Καλούμε τους εργαζόμενους να συνταχθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να ανατρέψουν τους συσχετισμούς στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και στο σωματείο.

Να μη βγουν αν δεν έχουν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασία και να ρισκάρουν για το χατίρι του κάθε δημάρχου και αντιδημάρχου. Ανακαλύψαμε επίσης ότι γιατρός εργασίας και τεχνικός εργασίας δεν υπάρχει και δεν έχει πάει ποτέ. Η 24ωρη λειτουργία και η γυναίκα στο απορριμματοφόρο είναι απαράδεκτα και η διοίκηση του δήμου Πύργου, όπως λέει και η κυβέρνηση, μας λέει ότι είναι στο πλαίσιο της δήθεν κανονικότητας».

Με τη σειρά του, ο Γιάννης Παναγόπουλος, μέλος στο Γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρόσθεσε, ότι πέρα από τα ατυχήματα έχουν και τις ασθένειες του επαγγέλματος όπως η ηπατίτιδα για την οποία έπρεπε να γίνεται εμβολιασμός χωρίς μεγάλο κόστος για τους δήμους. «Πρέπει οι εργαζόμενοι να καταλάβουν ότι η πάλη είναι ταξική. Αν στηρίζονται στις συνδικαλιστικές ηγεσίες όπως της ΠΟΕ-ΟΤΑ που ακολουθούσαν τις εντολές των κυβερνήσεων, και μιλώ για τις ηγετικές ομάδες, θα έχουμε τα ίδια προβλήματα.

Πρέπει ο εργάτης να καταλάβει το συμφέρον του. Οι εργοδότες θέλουν φτηνά εργατικά χέρια για μεγαλύτερο κέρδος. Οι δήμαρχοι θέλουν να μην αυξήσουν τα ανταποδοτικά τέλη για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με λιγότερα λεφτά και να γίνονται αρεστοί στους δημότες για να τους ξαναζητήσουν την ψήφος. Μέσα σε αυτή τη λογική πιέζουν τους εργαζόμενους για να αποδώσουν περισσότερο. Η βαρβαρότητα των διοικήσεων των δημάρχων ή εντολοδόχων προϊσταμένων πρέπει να τελειώνει. Ο δήμος έχει 6 απορριμματοφόρα και τώρα μάθαμε ότι λειτουργούν τα δύο μόνο μετά το ατύχημα. Τα άλλα τώρα πήγαν για επισκευή; Όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν νεκροφόρες με τρία άτομα επάνω;» κατέληξε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot