FOLLOW US: facebook twitter

Το τραγούδι της μετανάστευσης των Ελλήνων

Ημερομηνία: 11-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

figaleia-ksenitia2

Εξαιρετική η εκδήλωση στην Ν. Φιγαλεία προπομπός του Μουσικολογικού Συνεδρίου στην μνήμη του Σίμωνα Καρά με κεντρικό ομιλητή τον Π. Κουνάδη

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  στη Νέα Φιγαλεία μουσική εκδήλωση στη μνήμη του Σίμωνα Καρά, με κεντρικό ομιλητή τον σημαντικό εθνομουσικολόγο Παναγιώτη Κουνάδη, ο οποίος με τη συνοδεία εκλεκτού μουσικού σχήματος .έκανε θεωρητική, ιστορική και αισθητική παρουσίαση τραγουδιών της μετανάστευσης των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

figaleia-ksenitia1

Η εξαιρετική μπάντα, έπαιξε τραγούδια της μετανάστευσης και της ξενιτιάς. Τραγούδι Δήμητρα Τσατσού, κιθάρα Κώστας Μπαφατάκης και Τάκης Δόξας, ούτι Αντρέας Ζαφειρόπουλος και μπουζούκι Επαμεινώνδας Λύκος.  Η εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Δ.Σ του Συλλόγου Νέων Φιγαλειέων – Ζουρτσάνων- «Ο Άγιος Νικόλαος», της Διασωστικής Ομάδας Νέας Φιγαλείας και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου- Λυκείου Ν. Φιγαλείας, ήταν προπομπός του 1ου Παγκόσμιου Μουσικολογικού Συνεδρίου αφιερωμένο στο Σίμωνα Καρά, το οποίο θα γίνει στην Ηλεία το έτος 2017.

figaleia-ksenitia3

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αιδεσιμότατος π. Αναστάσιος, ο Δήμαρχος Ζαχάρως κ. Ν.  Φάμελος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Φιγαλειέων κ. Χρυσούλα Κάσσαρη, ο επιστήθιος μαθητής του Σίμωνα Καρά Νικόλαος Κλέντος, η εκπαιδευτικός κ. Μίνα Κέκη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου- Λυκείου Νέας Φιγαλείας κ. Αλεξάνδρα Καπλάνη και ο σύζυγός της κ. Χρήστος Καπλάνης Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών ΔιασωστώνΦιγαλείας, ενώ παρευρέθηκε πλήθος κόσμου από τον Πύργο, Αμαλιάδα, Γαστούνη, Κρέστενα, Ζαχάρω και τα όμορα χωριά.

figaleia-ksenitia4

Ο Ηλείος Βουλευτής και πρώην Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, για τον οποίο η οργάνωση και η επιτυχής διεξαγωγή του επικείμενου συνεδρίου στην μνήμη του Σίμωνα Καρά αποτελεί προσωπικό μέλημα ανακοίνωσε ότι έθεσε το παραπάνω συνέδριο υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας που όπως επισήμανε ότι «ως πρόταση πολιτισμού συμβάλει στην υπέρβαση της έλλειψης του Συλλογικού Προσανατολισμού των Ελλήνων ο οποίος αποτελεί βασικό αίτιο της υφιστάμενης οικονομικοκοινωνικής κρίσης.»

Από 24-27 Αυγούστου 2017 το Συνέδριο στην μνήμη του Σίμωνα Καρά

Στη συνέχεια ο καθηγητής Τάκης Γ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στην οργάνωση και τη δομή που θα έχει το συνέδριο, όπου ο αριθμός των συνεργαζόμενων φορέων διαρκώς αυξάνει όπως και ο αριθμός των προσωπικοτήτων της Τέχνης και του Πολιτισμού που συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία πραγμάτωσης του εν λόγω πολιτισμικού εγχειρήματος.Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Σίμωνα Καρά, λόγω της σημαντικής συμβολής του στη διάσωση ,τη διάδοση και τη διδασκαλία των τραγουδιών και της μουσικής των Ελλήνων. Οι εργασίες του Συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετέχουν τουλάχιστον25 εκλεκτοί προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ,θα διεξαχθούν από 24-27 Αυγούστου 2017 στην Ηλεία και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Ολυμπία, ενώ οι μουσικές εκδηλώσεις (μία ανά κάθε ημέρα εργασιών του Συνεδρίου) θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Φιγαλεία, καθώς και σε άλλα μέρη της Ηλείας, τα οποία θα ανακοινωθούν.

«Στα πλαίσια του εν λόγω Συνεδρίου, επιδίωξή μας είναι να αναδείξουμε τη μεγάλη και διαχρονική αξία της μουσικής και των τραγουδιών των Ελλήνων, να προβάλουμε την τεράστια επίδραση της Ελληνικής Σκέψης στη διαμόρφωση των μουσικών των λαών της Ανατολής, αλλά και αυτών της Δυτικής Ευρώπης και να τονίσουμε την συμβολή των αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών και Φιλοσόφων στη δημιουργία παγκόσμιων προτύπων για όλες τις μουσικές του πλανήτη.

Για την επίτευξη των στόχων του Συνεδρίου είμαστε σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και μουσικούς απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό (ΗΠΑ, Αυστραλία, Αγγλία, Γαλλία, Λίβανο, Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Μαρόκο και Τουρκία), καθώς και με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και της αλλοδαπής, που έχουν παρουσιάσει σημαντικό έργο αναφορικά με τις τέσσερις μεγάλες περιόδους της ελληνικής μουσικής, οι οποίες απαρτίζουν και την επιστημονική δομή του Συνεδρίου (Αρχαία Ελλάδα, Βυζαντινή Περίοδος, Δημοτικό Τραγούδι και Σύγχρονη δημιουργία).»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia