FOLLOW US: facebook twitter

Το σωστό φυσίγγι: Μύθοι & Πραγματικότητα

Ημερομηνία: 15-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα, Περιβάλλον

Δεν υπάρχει κυνηγός που να μην έχει παραπονεθεί, έστω και μία φορά, για την αποτελεσματικότητα των φυσιγγίων που χρησιμοποίησε κάποια δεδομένη στιγμή. Παρ’ ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκ των προτέρων εξασφαλισμένη επιτυχία, ωστόσο υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες που θα αυξήσουν κατά πολύ τις πιθανότητες υψηλών επιδόσεων.

Τα φυσίγγια μπορούν να δοκιμαστούν και να αξιολογηθούν ποιοτικά σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι εκείνο που περιλαμβάνει απλές, πρακτικές δοκιμασίες, προσιτές σε κάθε κυνηγό. Δεν δίνει απόλυτα αξιόπιστα αποτελέσματα, ούτε προσφέρεται για διεξοδικές στατιστικές μελέτες, προσφέρεται όμως για μια σαφή πρώτη αξιολόγηση…. Μ’άλλα λόγια, τα αρνητικά αποτελέσματα είναι πάντοτε αξιόπιστα, ενώ τα θετικά δίνουν μία πιθανή εικόνα με ενδεχόμενο σφάλματος. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μα, βέβαια, γιατί μπορούμε να εξετάσουμε στο χαρτί την κατανομή μιας τουφεκιάς, δεν έχουμε όμως τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε και να αξιολογήσουμε το μήκος της ατράκτου των σκαγιών. Επίσης, μπορούμε να μετρήσουμε τη διάτρηση, δυσκολευόμαστε όμως να γνωρίζουμε την ιδανική κατάσταση με την οποία θα τη συγκρίνουμε.

Το δεύτερο επίπεδο ελέγχου και δοκιμών περιλαμβάνει βλητικές και εργαστηριακές δοκιμές σε βλητικούς σταθμούς, που μπορούν να δώσουν σαφή και ακριβή αποτελέσματα, να συμβάλουν στην κωδικοποίηση των στοιχείων και τη στατιστική έρευνα, μόνο που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά οι κυνηγοί.

Και τα δύο επίπεδα ελέγχου των φυσιγγίων, απαιτούν χρόνο και κόπο για να δώσουν εκμεταλλεύσιμα αποτελέσματα. Το πρώτο επίπεδο απαιτεί χρόνο από τον κυνηγό, το δεύτερο από τον κατασκευαστή. Και εδώ είναι που συχνά μπερδεύονται οι ρόλοι και καταφεύγουμε σε μεταφυσικές ερμηνείες, χρεώνοντας τη δική μας έλλειψη προσήλωσης στη δήθεν υποβαθμισμένη ποιότητα των υλικών γόμωσης. Κατασκευαστές δοκιμάζουν φυσίγγια σαν ερασιτέχνες (σε πρώτο μόνο επίπεδο), κυνηγοί αποφεύγουν τις δοκιμές και περιμένουν να εξάγουν συμπεράσματα στον κυνηγότοπο κ.λπ.

Βασιστείτε στην εμπειρία

Έχω κατ’ επανάληψη αναφερθεί στη δυσκολία παραγωγής φυσιγγίων που να μην παρουσιάζουν διαφορές χαρακτηριστικών, από παρτίδα σε παρτίδα. Η αιτία είναι γνωστή, από παρτίδα σε παρτίδα, όλες οι ευρωπαϊκές πυρίτιδες παρουσιάζουν μικρότερες ή μεγαλύτερες αποκλίσεις, με αποτέλεσμα ο κατασκευαστής φυσιγγίων (ερασιτέχνης ή επαγγελματίας) να είναι υποχρεωμένος, κάθε φορά που αγοράζει πυρίτιδα, να προβαίνει σε νέες δοκιμές. Εδώ, όμως, το ζητούμενο είναι πώς θα ξεκινήσουμε την κυνηγετική περίοδο, εξασφαλίζοντας το μεγαλύτερο ποσοστό πιθανοτήτων να έχουμε επιλέξει το σωστό φυσίγγι. Θα αναφέρω δύο συγκεκριμένα πραγματικά παραδείγματα.

Πώς μπορούμε να επιλέξουμε σωστά

Το βέβαιο είναι ότι ούτε ο πιο μελετηρός μαθητής δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τα αποτελέσματα πριν γράψει εξετάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση το εξεταστήριο είναι ο κυνηγότοπος. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε πριν βρεθούμε εκεί είναι να τηρήσουμε κάποιους κανόνες που θα αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας. Συχνά, ο πολύ επιμελής μαθητής γράφει στις εξετάσεις χειρότερα από εκείνον που απλά χρησιμοποίησε στις επαναλήψεις του τα «περσινά θέματα». Μ’ αυτή την έννοια, οι ασφαλιστικές δικλείδες που μπορούμε να βάλουμε, είναι οι εξής:

Για τους καταναλωτές έτοιμων φυσιγγίων

  1. Να δοκιμάζουν τα φυσίγγια πριν βρεθούν στον κυνηγότοπο.
  2. Να θυμούνται ότι όσο μεγαλύτερη είναι μία εταιρεία φυσιγγίων, τόσο περισσότερες δυνατότητες ελέγχου και σταθερής ποιότητας έχει, χωρίς να αποκλείονται από τον κανόνα οι πραγματικά μερακλήδες κατασκευαστές.
  3. Να αξιολογούν τα αποτελέσματα στον κυνηγότοπο και να σπεύδουν να αποκτήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα από την ίδια παρτίδα φυσιγγίων, όταν εντοπίσουν κάποια πολύ ικανοποιητική γόμωση.
  4. Να γνωρίζουν ότι τις ζεστές μέρες και ακόμα περισσότερο τις μέρες με ζέστη και υγρασία είναι πολύ δυσκολότερο να δώσει καλά αποτελέσματα στην πράξη ένα φυσίγγι με μεγάλο βάρος γόμωσης σε σκάγια, από ότι ένα ελαφρύτερο.

 

Πηγή: knf.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος