Το ροζ φλαμίνγκο και το εξαίσιο ζώο της κατανάλωσης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”35493″ img_size=”full”][vc_column_text]Στα ίδια μέρη…
Σε αυτόν τον τρελό κόσμο, αν δεν είσαι μονίμως συνδεδεμένος στα σόσιαλ μίντια, αν δεν έχεις τηλεόραση ή αν είσαι λίγο παραπάνω χαμένος στα βιβλία (λόγω εποχής, δικαιωματικά ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις) είναι πολύ εύκολο να τρελαθείς.
Και είναι πολύ εύκολο γιατί καμιά φορά η μόδα τρέχει πιο γρήγορα κι από την ταχύτητα του φωτός. Έτσι, κατεβαίνεις μία ωραία πρωία στην παραλία και η ακτή έχει γεμίσει με ροζ φλαμίνγκο. Χωρίς λόγο ή αιτία, απλά συμβαίνει. Ξαφνικά αρχίζεις να τα παρατηρείς παντού.
Ολόκληρα κοπάδια από φλαμίνγκο του 5ευρου και του 10ευρου κατακλύζουν βιτρίνες και μαγαζιά, γίνονται μπλουζάκι, παγωτό, μπαλόνι κλπ. χωρίς κανένα απολύτως προηγούμενο. Απλά και μόνο επειδή κάποιος σκέφτηκε ότι αυτό το φουσκωτό ροζ φλαμίνγκο θα μπορούσε να πουλήσει τρελά το καλοκαίρι σαν αξεσουάρ μπάνιου.
Το γιατί πουλάει δεν το ξέρουμε ακόμα. Νομίζουμε ότι το ξέρουμε, έχουν γίνει μελέτες επί μελετών, αλλά τελικά είναι μάλλον δύσκολο να εξηγήσεις πειστικά πώς και γιατί γεννιέται μία καταναλωτική εμμονή.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι εδώ κάτι υπάρχει. Για κάποιον περίεργο λόγο συγκεκριμένα αντικείμενα γίνονται φετίχ και αγοράζονται μαζικά από τους καταναλωτές μέχρι το πράγμα να ξεφουσκώσει μετά από λίγους μήνες και αντικατασταθεί από μία νέα εξίσου ανεξήγητη και παντελώς άχρηστη τάση.
Συνεπώς φαίνεται ότι το ροζ φλαμίνγκο, όπως και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο το οποίο αστραπιαία γίνεται μόδα, ικανοποιεί πρόσκαιρα το αχόρταγο ζώο που φωλιάζει στην ψυχή κάθε καταναλωτή. Βλέπεις τον «άλλο» που το έχει και το θέλεις και συ, ή ακόμα κι αν δεν ψήνεσαι, αρχίζεις να αναρωτιέσαι τι παίζει.
Εν συνεχεία βλέπεις το παιδί σου και το παιδί του διπλανού να τρελαίνονται επειδή τα υπόλοιπα παίζουν με αυτό, και τώρα σου ζητάει σε κάθε ευκαιρία να του το αγοράσεις. Στο τέλος λες, δεν βαριέσαι, σιγά το πράγμα. Την επόμενη φορά ίσως την πατήσεις εσύ ο ίδιος με κάτι αλλά για την ώρα έχεις ήδη συναινέσει στο χτίσιμο του ανορθολογικού καταναλωτή.
Γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτό το ζώο είναι ότι όχι μόνο δεν χορταίνει με τίποτα αλλά όσο πιο πολύ το ταΐζεις, τόσο περισσότερα ζητάει.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]