Το Μπισχίνι της καρδιάς τους…: Έκθεση κεραμικής και παρουσίαση του βιβλίου της Αθανασίας Γραμματικού-Ατσαλάκη
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”36337″ img_size=”full”][vc_column_text]Την δική τους γιορτή για την τέχνη και τον Πολιτισμό, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής στον Σχίνους – στο Μπισχίνι του δήμου Ζαχάρως- τα μέλη του Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Συλλόγου Γυναικών του χωριού όπου σε μια πολύ ξεχωριστή ατμόσφαιρα δεκάδες επισκέπτες στο προαύλιο του Αγίου Ιωάννη Σχίνων, σε μια όμορφη εκδήλωση που ετοίμασαν οι γυναίκες του Συλλόγου παρουσίασαν έκθεση κεραμικής με έργα που φιλοτέχνησαν όσες εξ αυτών συμμετείχαν την άνοιξη στο σεμινάριο του δασκάλου κεραμικής Ηλία Χριστόπουλου και της κεραμίστριας και βουλευτού Έφης Γεωργοπούλου –Σαλτάρη που ήταν παρούσα και στην εξαιρετική αυτή βραδιά..
Παράλληλα στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο που έγραψε για το Μπισχίνι, η κ. Αθανασία Γραμματικού- Ατσαλάκη, μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Δαντέλας, καταγράφοντας τις μνήμες από τα παιδικά της χρόνια στη γενέτειρά της. Την εκδήλωση συνόδεψαν μουσικά ο Δημήτρης και ο Οδυσσέας, με αγαπημένα τραγούδια ελλήνων συνθετών, ενώ ακολούθησαν πλούσια κεράσματα της τοπικής κουζίνας από τα φιλόξενα μέλη του Συλλόγου.
Μια υπέροχη βραδιά με τέχνη, πολιτισμό, μνήμες και τοπικές γεύσεις στο προαύλιο του Μουσείου Μαθητικής Ζωής κι Εκπαίδευσης(στο Δημοτικό Σχολείο Σχίνων) υπό την σκέπην του Αϊ Γιάννη, της εξαιρετικού κάλους, αλλά πληγωμένης από το σεισμό εκκλησίας του χωριού, χαρακτηρισμένης ως μνημείο που χρήζει ειδικής προστασίας από το υπουργείο πολιτισμού.
Στην έκθεση κεραμικής συμμετείχαν με έργα τους όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του σεμιναρίου: Αθανασοπούλου Σταυρούλα, Ανδριοπούλου Μαρία, Γιαννοπούλου Έλενα, Διαμαντόπουλος Κωνσταντίνος, Ζαχαρόπουλος Κωνσταντίνος, Ζαχαροπούλου Μαριάτζελα, Νικολαϊδου Μαρία, Μακρή Πανωραία, Μακρή Χριστίνα, Μακρυγιάννη Μαρία, Παπαϊωάννου-Πεπέ Ελένη, ο δάσκαλός μας κεραμίστας Ηλίας Χριστόπουλους και η συγχωριανή τους κεραμίστρια και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη.
Εκ μέρους του Συλλόγου η κ Μαρία Μακρυγιάννη και Ρέα Μακρή, ανέφεραν μεταξύ άλλων για τους στόχους που υλοποίησε ο Σύλλογος τους, δίνοντας και το στίγμα της εκδήλωσης.
«Φέτος στους Σχίνους(στο Μπισχίνι), ένα μικρό χωριουδάκι στην επαρχία Ολυμπίας στο Δήμο Ζαχάρως –Φιγαλείας, τα μέλη του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Συλλόγου Γυναικών Σχίνων καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε δύο σημαντικούς στόχους μας:
α) να διοργανώσουμε το πρώτο σεμινάριο κεραμικής και δυστυχώς το μοναδικό για το νομό Ηλείας, σε μια περιοχή που παραδοσιακά υπήρχαν αγγειοπλάστες από τα αρχαία χρόνια, έργα των οποίων κοσμούν όλα τα αρχαιολογικά μουσεία. Η τέχνη της αγγειοπλαστικής ήταν συνδεδεμένη για πολλούς αιώνες με την καθημερινότητα των ανθρώπων, δυστυχώς όμως σε αυτή την περιοχή, όπως και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας σιγά-σιγά παραγκωνίστηκε για να επανέλθει σήμερα με άλλη προσέγγιση και νέες προοπτικές. Σε τούτο λοιπόν το όμορφο Αυγουστιάτικο αντάμωμα με τους συμπατριώτες μας θα μιλήσουμε για την αξία της κεραμικής τέχνης και θα αναζητήσουμε τις νέες της προοπτικές μέσα από ομιλίες και βίντεο και παράλληλα θα εκθέσουμε τα πρώτα μας έργα από το σεμινάριο, που υλοποιήθηκε την άνοιξη του 2017, στο Μουσείο Μαθητικής Ζωής κι Εκπαίδευσης (στο Δημοτικό Σχολείο Σχίνων), από τον κεραμίστα Ηλία Χριστόπουλο.
β) ο δεύτερος στόχος μας ήταν η έκδοση του πρώτου βιβλίου που γράφτηκε για το χωριό μας, με τον τίτλο: «Το Μπισχίνι της καρδιάς μου», το οποίο γράφτηκε από την κα Αθανασία Ατσαλάκη –Γραμματικού και περιγράφει το χωριό μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που κυνηγημένο από τη λαίλαπα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου φεύγει από την Καισαριανή για να φτάσει στο Μπισχίνι με μοναδικό στόχο την επιβίωση. Μέσα από τις αναμνήσεις της συγγραφέως καταγράφονται συνήθειες, επαγγέλματα, ήθη και έθιμα των ανθρώπων της προβιομηχανικής εποχής και παράλληλα ηθογραφούνται πρόσωπα και χαρακτήρες. Ιδιαίτερο γνώρισμα του βιβλίου ο συνδυασμός κρητικής ντοπιολαλιάς και ρίμας με την νεοελληνική κοινή! Μοναδικά «δένουν» σ΄ αυτό οι παλιές φωτογραφίες που προσέφεραν τα μέλη του Συλλόγου και ανασυνθέτουν εικόνες μιας άλλης εποχής. Καλωσορίζουμε λοιπόν το: «Μπισχίνι της καρδιάς μου» που θα γίνει το Μπισχίνι της καρδιάς μας και θα αγαπηθεί από όλους μας…»[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1503037167404-26c7eb4a-1d97-8″ include=”36341,36342,36343,36344,36345,36346″][/vc_column][/vc_row]