FOLLOW US: facebook twitter

Το εθελοντικό έργο του American Community School στην Ηλεία

Ημερομηνία: 19-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

american-community-school1

Σημαντική η παρουσία σε ιδρύματα και περιβαλλοντικές δράσεις – Έμφαση στον οργανωμένο σχολικό εθελοντισμό

Ο Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Ολυμπίας και οι Σχολές Αμερικανικής Παροικίας Αθηνών, ACS Athens,  μέσα από την πολύχρονη συνεργασία τους για την συντήρηση του κήπου εμπνεύστηκαν το μοντέλο του Οργανωμένου Σχολικού Εθελοντισμού.  Μέσα από το μοντέλο αυτό κάθε σχολείο που συμμετέχει στην στήριξη του κήπου προσκαλεί και νέα σχολεία μέλη.  Η βιωσιμότητα  και επιτυχία του μοντέλου βασίζεται στην συνεπή και συνεχή στήριξη του κήπου από τα σχολεία. Ετήσιες επισκέψεις στον κήπο και οποιαδήποτε συνεισφορά για την στήριξη του είναι η βάση του μοντέλου.

american-community-school

Μέσα από τον οργανωμένο εθελοντισμό οι μαθητές διδάσκονται  συνέπεια, κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη και συνεισφορά στο σύνολο για την βελτίωση του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.   Το όφελος είναι αμοιβαίο και μάλλον  η ζυγαριά γέρνει προς το μέρος των μαθητών.

Στις 12 Οκτωβρίου, το ACS Athens  με την κα Ιουλία Τοκατλίδου, υποδιευθύντρια του Λυκείου και διεθυντρία του International Baccalaureate, 7 εκπαιδευτικούς και 58 μαθητές της Β’ Λυκείου- 1ο έτος IB Diploma ξεκίνησε το ετήσιο καθιερωμένο ταξίδι του για την Αρχαία Ολυμπία, Πύργο και Λεχαινά.  Φέτος, με μεγάλη χαρά η ομάδα των σχολείων επεκτάθηκε. Μαζί με το ACS Athens ήρθε το δεύτερο σχολείο μέλος στην ομάδα του Μοντέλου του Οργανωμένου Σχολικού Εθελοντισμού. Το International School of Athens (ISA) αγκάλιασε με ενθουσιασμό την ιδέα της στήριξης του Βοτανικού κήπου της αρχαίας Ολυμπίας και είναι μαζί μας με 18 μαθητές και 5 εκπαιδευτικούς που με εργατικότητα και αγάπη, φρόντισαν τον κήπο. Τους 18 μαθητές συνόδεψε η κα Μαρία Πρωτοπαπά, υπεύθυνη του προγράμματος International Baccalaureate και τέσσερις εκπαιδευτικοί του ISA.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο σχολείων για τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην διάρκεια των δύο ημερών είναι ένα παράδειγμα των δυνατοτήτων και των επιτευγμάτων της συλλογικότητας.  Η συλλογή τροφίμων και ειδών  ένδυσης για το Γηροκομείο Άγιος Χαράλαμπος Πύργου και το ΚΕ.ΠΕ.Π Λεχαινών είναι ένα μικρό παράδειγμα.  Οι μαθητές και των δύο σχολείων μετέφεραν και στα δύο ιδρύματα πολλά κιβώτια με τρόφιμα που συνέλεξαν  και αγόρασαν από τοπικά σούπερ μάρκετ. Ο ενθουσιασμός και η εργατικότητά τους είναι φανερή στις φωτογραφίες.

american-community-school2

Η αγκαλιά αγάπης και το χάδι αγάπης στους τρόφιμους του ΚΕ.ΠΕ.Π. Λεχαινών  είναι ίσως το καλύτερο μάθημα που πήραν οι μαθητές και οι καθηγητές που τους συνόδευαν. Η αποδοχή της διαφορετικότητας, η εξοικείωση με την διαφορετικότητα και η ευρηματικότητα στην επικοινωνία ήταν διάχυτη εικόνα στους θαλάμους και στους χώρους δραστηριοτήτων του ΚΕ.ΠΕ.Π. Λεχαινών όπου οι μαθητές και των δύο σχολείων αγκάλιασαν, χάιδεψαν και έπαιξαν με τους φιλοξενούμενους του ιδρύματος.  Τραγούδησαν  για τους φιλοξενούμενους, νανούρισαν αυτούς που ήταν έτοιμοι να κοιμηθούν και άγγιξαν με την παιδική τους αθωότητα και την αγάπη τους τα χέρια, τα μαλλιά και ελπίζουμε  η αγάπη αυτή να έφτασε και στις ψυχές αυτών των παιδιών. Όλοι οι μαθητές έφυγαν από το ΚΕ.ΠΕ.Π.  συγκινημένοι, έχοντας επανεκτιμήσει την σημαντικότητα πραγμάτων που ως τότε θεωρούσαν δεδομένα για την ζωή τους. Έφυγαν με την υπόσχεση να ξαναγυρίσουν για να κάνουν περισσότερα.

american-community-school3-play-room

Oι μαθητές και των δύο σχολείων συζήτησαν, έπαιξαν παιχνίδια και ζωγράφισαν με τους φιλοξενούμενους του Γηροκομείου Άγιος Χαράλαμπος Πύργου. Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν από τους καθηγητές των δύο σχολείων ενθάρρυναν την ενεργή συμμετοχή των τροφίμων οι οποίοι με την καθοδήγηση των καθηγητών και μαθητών δημιούργησαν εντυπωσιακές ζωγραφιές που θα στολίζουν τους τοίχους του Γηροκομείου.

Οι μαθητές εκτός από τις κοινωνικές δραστηριότητες οι μαθητές τελείωσαν τις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Λίμνη Καϊάφα και  στην αίθουσα του εστιατορίου του εστιατορίου Ολύμπια στην Αρχαία Ολυμπία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος