Παντελής Μπουκάλας: «Το δημοτικό τραγούδι είναι μια μορφή αντοχής στη σκλαβιά»
-Ενδιαφέρουσα παρουσίαση χθες του βιβλίου του Παντελή Μπουκάλα για το δημοτικό τραγούδι στο Κτήμα Μερκούρη σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας
-Και «Ανοιχτές Πόρτες» στο Κτήμα Μερκούρη χθες για όλους τους φίλους του κρασιού
Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας, που είναι ταυτόχρονα και ένας από τους πλέον ακάματους μελετητές των ελληνικών γραμμάτων, ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Ολυμπίας και του Κτήματος Μερκούρη, στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα λόγου και τέχνης του Κτήματος. Στόχος να παρουσιάσουν στο κοινό της Ηλείας τον πρώτο τόμο από την εξαντλητική έρευνα και εργασία του για το δημοτικό τραγούδι «Όταν το ρήμα γίνεται όνομα – Η “Αγαπώ. Ο πρώτος τόμος, παρουσιάστηκε λοιπόν χθες, από τον ποιητή Γιώργο Γώτη, τον δάσκαλο Γιάννη Σιδηροκαστρίτη αλλά και τον ίδιο τον συγγραφέα.
Πρώτος τον λόγο πήρε εκ μέρους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου ο δημοσιογράφος Χρήστος Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο Παντελής Μπουκάλας, εκτός από έγκριτος δημοσιογράφος, είναι ένας σοβαρός και σπουδαίος μελετητής των ελληνικών γραμμάτων συγγραφέας ποιητής δοκιμιογράφος, κριτικός και έχει κάνει ένα έργο που πιστεύουμε και για αυτόν τον καλέσαμε μας δίνει μια καινούρια οπτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το δημοτικό τραγούδι και τη δημοτική μας ποίηση. « Είναι ένα έργο που θα αποτελέσει opus magnum της δικής του προσφοράς στα γράμματα της Ελλάδας.»
Από την πλευρά του Κτήματος Μερκούρη ο κ. Χρήστος Κανελλακόπουλος καλωσόρισε τον Παντελή Μπουκάλα, το πάνελ των ομιλητών και όλον τον κόσμο, τονίζοντας ότι το Κτήμα Μερκούρη είναι ένας χώρος που έχει ανοιχτές τις πόρτες του όχι μόνο στους φίλους του κρασιού και της φύσης αλλά και για την μεγάλη και δύσκολη υπόθεση του Πολιτισμού. Μιλώντας όπως και ο κ. Κωνσταντόπουλος για την σχέση που τους συνδέει με τους δημιουργούς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, τόνισε ότι εδώ υπάρχει μια πολύχρονη φιλία και είναι χαρούμενους που τους δόθηκε η ευκαιρία να διοργανώσουν από κοινού την παρουσίαση του βιβλίου του Παντελή Μπουκάλα για το δημοτικό τραγούδι, την αυθεντική αυτή μουσική παράδοση του τόπου μας. «Είναι ένα τραγούδι που συνοδεύει την μακρόχρονη ιστορική διαδρομή της ελληνικής κοινωνίας σε όλες τις εκφάνσεις χαράς και του πόνου της». Ευχαρίστησε τέλος τον κ. Τάσο Παυλίδη που υποστηρίζει πάντα αφιλοκερδώς όλες τις οπτικοακουστικές εκδηλώσεις του Κτήματος Μερκούρη και τόνισε ότι με ένα ποτήρι κρασί και την ζωντανή κουβέντα των φίλων θα ολοκληρωθεί αυτή ενδιαφέρουσα συνάντηση για το δημοτικό τραγούδι.
Ανάλυση του έργου του συγγραφέα, έκαναν ο εκπαιδευτικός Γιάννης Σιδηροκαστρίτης και ο ποιητής Γιώργος Γώτης και τελευταίος πήρε τον λόγο ο Παντελής Μπουκάλας.
«Χρωστάω πολλά στο δημοτικό τραγούδι»
Αναφερόμενος στο βιβλίο του ο κ. Μπουκάλας, επισήμανε ότι είναι ένα βιβλίο με θέμα το δημοτικό τραγούδι, τη γλωσσική του επινοητικότητα και τον γλωσσικό του πλούτο, είναι ο πρώτος τόμος και θα βγαίνει ένας τον χρονο, αφού έχει σαν στόχο να εκδώσει συνολικά δέκα. «Δέκα αν αντέξω», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι χρωστάει πολλά στο δημοτικό τραγούδι και είναι ένας τρόπος να ξεπληρώσει όσα έχει πάρει από αυτό.
«Κάποια στιγμή πρέπει να επιστρέφουμε λίγα από αυτά που χρωστάμε. Εγώ στο δημοτικό τραγούδι χρωστάω πάρα πολλά, βλέποντάς το σαν ποίηση. Με βοήθησε σε κρίσιμες φάσεις της ζωής μου για αυτό και αποφάσισα να συστηματοποιήσω τις αποσπασματικές αναφορές που έκανα και να επιστρέψω λίγο από αυτά που χρωστάω στον ανώνυμο δημιουργό. Ό,τι έχει πάθει η αρχαία γλωσσική κληρονομιά, το έχει πάθει και η παράδοσή μας και η δημοτική κληρονομιά. Το ίδιο μαγάρισμα, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να τα βλέπει με επιφύλαξη αν όχι και με αρνητικό πνεύμα. Είναι τέτοιος ο πλούτος και τόσο ανοιχτό το πνεύμα τους που έχει ακόμα να μας διδάξει και με τη γλώσσα και το πνεύμα και την ανοιχτή ψυχή. Είναι κρίμα που ακόμα και οι βαθύτεροι λόγιοι που αγάπησαν το δημοτικό τραγούδι τον 20ό αιώνα, είχαν υπόψη τους μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του δημοτικού τραγουδιού οι ίδιες οι συλλογές και οι εκδόσεις δεν κάλυπταν την τεράστια έκταση, ποικιλία και δυναμική τους. πιστεύω ότι αν το γνώριζαν βαθύτερα, θα ήταν μεγάλο το όφελος για τον λαό και για ό,τι εννοούμε ελληνικότητα και ελληνικό πνεύμα.»
Ο κ. Μπουκάλας επισήμανε ακόμα ότι το δημοτικό τραγούδι είναι μια μορφή αντοχής στη σκλαβιά. « Οι περιηγητές του 19ου αιώνα εντυπωσιάζονταν βλέποντας έναν λαό να τραγουδάει στις περισσότερες περιστάσεις του βίου του και όχι μόνο σε χαρές, σε γάμους και πανηγύρια, αλλά και στα μοιρολόγια. Μάλιστα είχε να αντιμετωπίσει την καταφορά ενός τμήματος της Εκκλησίας, που θεωρούσαν το τραγούδι και τα όργανα, τους ζουρνάδες όργανα του διαβόλου, διότι σε οδηγούσαν στη ζωή, δεν σε αποσπούσαν σε κάποιον ασκητικό βίο σε έσπρωχναν να ζήσεις, στην ελευθερία όχι μόνο την εθνική αλλά και την πνευματική.»
Καταλήγοντας τόνισε ότι χαίρεται που σε όλη την Ελλάδα εκδηλώνεται πλέον μια αγάπη για το βιβλίο και έτσι ξανασυζητιέται από ένα κομμάτι του κόσμου.
«Το δημοτικό τραγούδι σώζει τον χαρακτήρα της απλότητας, της παρέας και της συντροφικότητας, διότι έχει χαθεί ο αγροτικός πολιτισμός, η προφορικότητα και οι κοινότητες, οπότε να διδαχθούμε από τα επιτεύγματά του σε δύσκολους αιώνες για το ελληνικό πνεύμα.»
«Ανοιχτές πόρτες» για τους φίλους του κρασιού
Ωστόσο χθες αλλά και το Σάββατο, το Κτήμα Μερκούρη δέχθηκε στις υπέροχες εγκαταστάσεις του και ξενάγησε δεκάδες φίλους του κρασιού που απόλαυσαν την φιλοξενία των ιδιοκτητών του, γεύτηκαν τα υπέροχα κρασιά του, καθώς συμμετείχε στις εκδηλώσεις «Ανοιχτές Πόρτες» των Οινοποιείων της Ηλείας αλλά και όλης της χώρας. Οπότε, το δημοτικό τραγούδι συναντήθηκε με το κρασί και ήταν ο τέλειος συνδυασμός για να ευφράνει τις καρδιές μας.
Στον ειδυλλιακό χώρο του Κτήματος κάτω από τα πεύκα, οι οικοδεσπότες είχαν στήσει μεγάλες τραπεζαρίες και το κρασί έρεε άφθονο, σε μια μεγάλη γιορτή γευσιγνωσίας.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1496043121711-610445b7-337c-8″ include=”28124,28125,28126,28127,28128,28129,28130,28131″][/vc_column][/vc_row]