FOLLOW US: facebook twitter

Τι προβλέπει η τροπολογία για την αξιολόγηση στο Δημόσιο

Ημερομηνία: 07-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5738″ img_size=”full”][vc_column_text]Τροπολογία για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης στο Δημόσιο κατέθεσε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Προβλέπει τη διασύνδεση της αξιολόγησης με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, ενώ θέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση της έκθεσης αξιολόγησης, ώστε να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία, καθώς το 80% των υπαλλήλων αρνείται να αξιολογηθεί.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι αν οι αξιολογητές δεν εκπληρώσουν την υποχρέωση αξιολόγησης των υφισταμένων τους, δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων. Εξαιρούνται οι προκηρύξεις για θέσεις ευθύνης που είναι σε εκκρεμότητα.

Παράλληλα δίνεται περιθώριο 10 ημερών σε αξιολογητές και αξιολογούμενους για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες που τους αναλογούν. Εάν ο αξιολογούμενος υπάλληλος δεν έχει προμηθευτεί και υποβάλλει στον πρώτο αξιολογητή την έκθεση αξιολόγησής του εντός της προθεσμίας αυτής, τότε η διαδικασία δεν αναστέλλεται αλλά η έκθεση συντάσσεται από τον πρώτο αξιολογητή χωρίς να υπάρξει η προβλεπόμενη συμβουλευτική συνέντευξη. Ακολούθως η έκθεση παραδίδεται, εντός 10ημέρου, στον δεύτερο αξιολογητή, ο οποίος έχει το ίδιο χρονικό περιθώριο για να την συμπληρώσει στο σκέλος που τον αφορά και να την υποβάλλει στην οικεία Διεύθυνση της υπηρεσίας του.

Το χρονοδιάγραμμα αρχίζει να ισχύει από την δημοσίευση της ρύθμισης στο ΦΕΚ και η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε ένα μήνα.

Για να συντομευθούν περαιτέρω οι διαδικασίες, με την συγκεκριμένη τροπολογία δεν είναι απαραίτητη η προμήθεια των εντύπων αξιολόγησης από το Εθνικό Τυπογραφείο, αλλά δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να συμπληρώσουν έντυπο που είναι προσαρτώμενο σε σχετική υπουργική απόφαση του 2016.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις – Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ».

«Αξιολόγηση σημαίνει αξιοκρατία και όχι απολύσεις»

Αναφερόμενη στο σύστημα της αξιολόγησης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισήμανε ότι με το ν. 4369/2016 ρυθμίστηκε για πρώτη φορά με τρόπο συνεκτικό, ορθολογικό και αξιοκρατικό το σύστημα αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα.

«Για εμάς αξιολόγηση δεν σημαίνει ούτε διαθεσιμότητες, ούτε απολύσεις. Σημαίνει αξιοκρατία» υπογράμμισε, καθιστώντας  σαφή την επιμονή της κυβέρνησης στην υλοποίηση της αξιολόγησης.

Η υπουργός προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά φαινόμενα αποχής από τα καθήκοντα που ο νόμος προσδιορίζει για την αξιολόγηση, ούτε θα γίνει αποδεκτή η απαξίωση της λειτουργίας των δομών του δημοσίου.

«Το σύστημα της αξιολόγησης αποτελεί αναγκαίο συστατικό για την εύρυθμη και δημοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης» είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή εδραιώνεται το σύστημα αξιολόγησης και εξορθολογίζεται η διαδικασία διανομής και διακίνησης των εκθέσεων αξιολόγησης στην αλυσίδα της διοικητικής διαδικασίας.

Η υπουργός, εξήρε τις ικανότητες των δημοσίων υπαλλήλων,  η συντριπτική πλειονότητα των οποίων, όπως είπε, δίνει καθημερινά τον καλύτερο της εαυτό για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

«Με την προωθούμενη τροπολογία θωρακίζουμε αυτούς τους δημοσίους υπαλλήλους γιατί κάνοντας πράξη την αξιολόγηση, καταρρίπτουμε το στερεότυπο περί δημοσίων υπαλλήλων που αρνούνται, φοβούνται, δεν θέλουν να αξιολογηθούν και βεβαίως μπαίνει ένα τείχος στον κοινωνικό αυτοματισμό που τόσο εύκολα είχε ενεργοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα», ανέφερε η κα Γεροβασίλη.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia