Τι μάς φέρνουν, λοιπόν, τα πετρέλαια;
Καταρχήν, όπως έχουμε ξανατονίσει, είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρξει μία ευρεία ενημέρωση από την εταιρεία για τις παραμέτρους του έργου -άλλωστε και η ίδια η Energean έχει δεσμευθεί για αυτό.
Ωστόσο, σε μια πρώτη προσέγγιση μπορούμε να πούμε πως με την έναρξη των πρώτων εργασιών, οι οποίες αναμένονται σε έναν χρόνο περίπου, προκειμένου να είναι έτοιμη η γεώτρηση το 2018, είναι προφανές πώς θα υπάρξουν δουλειές.
Πέραν των εξειδικευμένων της μηχανικών και γεωλόγων, η εταιρεία προφανώς θα χρειαστεί μηχανήματα και χέρια για τεχνικές εργασίες που απαιτούνται στην περιοχή της γεώτρησης. θα χρειαστεί, βεβαίως, υπηρεσίες φύλαξης, θα χρειαστεί δωμάτια διαμονής για τους ανθρώπους της-πιθανότατα και γραφεία, εκτός αν τα λειτουργήσει αρχικά από το εργοτάξιο που θα στηθεί. Και, φυσιοκά, προμήθειες σε τρόφιμα, καύσιμα κλπ Προφανώς, θα στηθεί μία αλυσίδα εξυπηρέτησης αυτού τιυ έργου και, όπως λένε όσοι γνωρίζουν τον χώρο, σε μια τέτοια δραστηριότητα αυτόί που δουλεύουν έμμεσα είναι τριπλάσιοι σε σχέση με αυτούς που δουλεύουν άμεσα.
Το παράδειγμα Καβάλας και Θάσου
Έτσι, άλλωστε, έχει λειτουργήσει η πετρελαϊκή δραστηριότητα στην Καβάλα και στην Θάσο. Μάλιστα, είναι σαφές πια πως τα πετρέλαια στήριξαν μια πόλη με πολύ ισχυρό αστικό ιστό, όταν κατέρρευσαν οι καπνοβιομηχανίες της, τη δεκαετία του ΄70 και του ΄80. Μοιάζουμε σε μεγάλο βαθμό στον Πύργο με την Καβάλα, αν το σκεφθεί κανείς. Και γιατί όχι σε μερικά χρόνια, να μην δημιουργηθούν σταδιακά υποστηρικτικές δομές που θα δίνουν περισσότερη απασχόληση και ανάπτυξη στην Ηλεία; Συνεργεία επισκευών, μηχανουργεία, σχολές εκπαίδευσης (το ΤΕΙ Καβάλας είναι ένα καλό παράδειγμα) κλπ κλπ.
Και μοιάζουμε και σε αυτό που ίσως μάς προβληματίζει περισσότερο από ό,τιδήποτε άλλο σε σχέση με τη νέα δραστηριότητα: τον τουρισμό. Αν η Θάσος και η Καβάλα έχουν δεκαοκτώ παραλίες με γαλάζιες σημαίες σε έναν στενό κόλπο όπου υπάρχουν τέσσερις εξέδρες και ένα γεωτρύπανο, αν η Θάσος υποδέχεται ετησίως 1,5 εκατ. αφίξεις, αν η Καβάλα πριν από μερικά χρόνια δεν ήξερε τί πάει να πει “κρουαζιέρα” και τώρα έχει πάνω από 20 κρουαζιερόπλοια κάθε χρόνο, είναι προφανές ότι το Κατάκολο έχει ένα παράδειγμα πάνω στο οποίο μπορεί και αυτό να βαδίσει, χωρίς φόβο.
Τα πάντα, άλλωστε, είναι θέμα ενημέρωσης και συνεννόησης…